Ο ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές  έχει μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία που αφορά στην απομείωση των ποινών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

 Παράλληλα ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε αλλαγές στον ποινικό κώδικα σημειώνοντας ότι ήδη η επιτροπή παρακολούθησης επεξεργάζεται ρυθμίσεις και τον επόμενο μήνα θα δώσει τις προτάσεις της.

 Αναφορικά με το φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είπε πως οι παραβατικές συμπεριφορές θα αντιμετωπίζονται μέσα από το σύστημα δικαίου στη χώρα μας.

 Εμμέσως προανήγγειλε επίσπευση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

 Αναφορικά με τις αντιδράσεις δύο βουλευτών της ΝΔ στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, είπε πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος  Κώστας Τσιάρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με  τον ποινικό κώδικα ο κ. Τσιάρας σημείωσε: « Υπάρχει ένας ποινικός κώδικας ο οποίος έχει μια πολύ  συγκεκριμένη φιλοσοφία, ανεξάρτητα με το αν ψηφίστηκε μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με μια αδικαιολόγητη σπουδή από την προηγούμενη κυβέρνηση και με πολλές ενστάσεις, αμφισβητήσεις από  την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, διέπεται από μια γενικότερη φιλοσοφία  που αφορά στην απομείωση των ποινών  για να υπάρχει η επανακοινωνικοποίηση όλων αυτών που κάποια στιγμή έκαναν ένα λάθος στη ζωή τους. Εδώ όμως είναι και ακριβώς η κρίσιμη γραμμή δηλαδή ότι δεν γίνεται τουλάχιστον να μην διασφαλίσουμε το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και να μην ικανοποιήσουμε το περί κοινού δικαίου αίσθημα. Διότι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση την οποία όλοι  υιοθετούμε, όλοι θέλουμε κατά κάποιο τρόπο να την ενσωματώσουμε  στο ελληνικό  δίκαιο που αφορά στην απομείωση των ποινών από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί ουσιαστικά είτε με πολύ μεγάλη ευκολία να αφήνονται κάποιοι οι οποίοι έχουν επιδείξει μια άκρως παραβατική συμπεριφορά ή ο χρόνος έκτισης της ποινής τους να είναι τόσο μικρός που στην πραγματικότητα να δημιουργεί ζητήματα στην ελληνική κοινωνία».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει ο ποινικός κώδικας και πότε απάντησε: «Τον επόμενο μήνα θα έχουμε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησης και σε εύλογο χρόνο  θα προχωρήσουμε στις αλλαγές.

Αναφορικά με το φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου   

Η εξαιρετική δουλειά που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κ. Χρυσοχοϊδης βάζοντας ουσιαστικά τα στοιχεία  σε όλους αυτούς τους φακέλους και μεταφέροντάς τα στην ελληνική Δικαιοσύνη την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δίνει το λόγο πλέον στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ πιστεύω ότι θα κάνει η Δικαιοσύνη όλα τα απαραίτητα βήματα είτε ξεκινώντας προκαταρκτικές εξετάσεις είτε ανοίγοντας δικογραφίες προκειμένου όλες αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές προφανώς να μην τυγχάνουν ατιμωρησίας αλλά να αντιμετωπίζονται μέσα από το σύστημα δικαίου, μέσα από την πραγματική δικαιοσύνη που υπάρχει στη χώρα μας».  

Αναφερόμενος στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης ανέφερε: «Η μεγαλύτερη παθογένεια που υπάρχει στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι ο καθυστερημένος χρόνος της απονομής της.  Θα σας πω τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει συστηματικών και προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα υπηρετώντας ή ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων  στο χώρο της Δικαιοσύνης προφανώς για να μπορέσουμε να μικρύνουμε το χρόνο απονομής, να επιταχύνουμε  τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.  Θα σας είπε ο κ. Βερβεσός ότι έχουμε ηλεκτρονική ροή μήνυσης ήδη, ότι υπάρχει ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων η οποία είναι υποχρεωτική και στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια,  θα σας είπε ότι έχουμε προχωρήσει στην ψηφιοποίηση με πολύ εντατικούς ρυθμούς το  τελευταίο χρονικό διάστημα και ολοκληρώνουμε τη δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων όπως και την τελική φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των διοικητικών υποθέσεων. Υπάρχει μια μεγάλη εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλα αυτά μαζί με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας που θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε ολοκληρώσει και ενδεχομένως ψηφίσει μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να επιταχυνθεί και η πολιτική δίκη αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε ένα μεγάλο πλαίσιο   μέσα στο οποίο εντάσσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών εξωδικαστικά, τη διαμεσολάβηση, τη διαιτησία την οποία θα προωθήσουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα βεβαίως το γεγονός ότι μέσω των μικρών αλλαγών που κάναμε στον ποινικό κώδικα επαναφέραμε το Μονομελές Εφετείο  ως ουσιαστικό δικαστήριο και το γεγονός  ότι με πολύ συγκεκριμένες δικές μας παρεμβάσεις φροντίσουμε ώστε να επιταχύνονται και οι διαδικασίες που αφορούν στην ίδια την ολοκλήρωση της δικαστικής λειτουργίας αντιλαμβάνεστε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η πανδημία  δεν μας έχει βοηθήσει ώστε να εξελιχθεί όλη αυτή η πραγματικότητα και να μπορέσουμε να επιταχύνουμε το ρυθμό της Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων προγραμμάτων που εκκρεμούν, η δεύτερη φάση του ΟΣΔΔΥ –ΠΠ και του ΟΣΔΔΥ μετά από περίπου δύο χρόνια θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική μορφή  της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τη λειτουργία των  ποινικών δικαστηρίων τόνισε: «Τα ποινικά δικαστήρια λειτουργούν ανάλογα με το χρόνο παραγραφής και είναι ένα ζήτημα το οποίο  τίθεται υπόψιν της Επιτροπής των λοιμοξιωλόγων και αυτοί δίνουν τις απαραίτητες εγκρίσεις». 

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των δύο βουλευτών της ΝΔ στο νόμο για τη συνεπιμέλεια ξεκαθάρισε: «Ξέρω ότι στο εσωτερικό κάθε κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις,  δεν είναι ένα ζήτημα πολιτικό και αντιλαμβάνομαι και ότι και εντός της ΝΔ θα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις όπως υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό άλλων κομμάτων.   Δεν είναι πλήγμα τα δύο Όχι στη ΝΔ απλούστατα γιατί δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά στην πολιτική. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να υπήρχε ελευθερία και όχι κομματική γραμμή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και να βλέπαμε τι θα κάνανε οι βουλευτές και των άλλων κομμάτων. Θα σας πω ότι ακόμη και από το βήμα της Βουλής υπήρξαν φωνές βουλευτών άλλων κομμάτων που συντάσσονταν με το νομοσχέδιο άρα εδώ χάθηκε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία συνεννόησης για το πολιτικό σύστημα. Έκανα όλα τα απαραίτητα βήματα και όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να συμφωνήσουμε. Δυστυχώς για κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι ενσωματωμένο στο δίκαιο όλων των ευρωπαϊκών χωρών για την Ελλάδα έγινε τελικά ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης».

Αναφερόμενος στη φράση του «περί προσωπικών βιωμάτων» διευκρίνισε: «Τα προσωπικά βιώματα αφορούν σε κάτι που έρχεται  υπόψιν του καθενός μας δηλαδή πολλές φορές διαμορφώνουμε μια άποψη επειδή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο ενδεχομένως μπορεί να είχε κάποιου τέτοιου είδους ζητήματα και μπορεί βεβαίως να επηρεάζει κανείς όλη του τη φιλοσοφία γύρω από αυτό. Δεν είχε καμία μομφή παραδείγματος χάριν προς την κα Γιαννάκου όταν η ίδια μας είχε εκθέσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην επιτροπή, ότι δεν την αφορά διότι η ίδια προσωπικής της βιωματική εμπειρία δεν είχε κανένα τέτοιο. Προσωπικά έχω καταθέσει τα σεβασμό μου και την υποστήριξή μου σε όλης της την πολιτική διαδρομή.  Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ότι μπορεί να υπάρχει διαφορετική άποψη... εκτιμώ ότι οι δύο συνάδελφοι είχαν μια διαφορετική άποψη η οποία είναι σεβαστή όπως είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ».