Να επαναδιαπραγματευτεί τη «Συμφωνία Αλήθειας» που υπέγραψε με τους πολίτες το 2019, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντας από τη Λαμία τους στόχους και και τις προγραμματικές του θέσεις για την επόμενη τετραετία, με σκοπό «η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή».

Το βασικό μοτίβο επάνω στο οποίο θα δομηθεί η προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε από την περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λαμία, θα κινηθεί στην προβολή του κυβερνητικού έργου και των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να λείπει η αυτοκριτική για καθυστερήσεις, υστερήσεις και λάθη.

Προσδοκία του Μαξίμου είναι ότι παρά τις αστοχίες οι επιλογές της κυβέρνησης υπερτερούν της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσω της αναπόφευκτης σύγκρισης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα «νικήσει» στη συνείδηση των πολιτών, διεκδικώντας «μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα είναι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, με το αφήγημα ότι ένα σταθερό μονοκομματικό κυβερνητικό σχήμα, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και τη θετική πορεία της οικονομίας, ένα βήμα μάλιστα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ποντάρει» στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βρήκε στον δρόμο της αυτή η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα: Έβρος, τουρκική προκλητικότητα, πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβειας, αλλά και μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

«Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά τύχαιναν σε άλλους», είναι το «κλειδί» της χθεσινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να καταλάβει κανείς πως θα πορευτεί η ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες.

Σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός προτάσσει τις θέσεις εργασίας που προέκυψαν την προηγούμενη περίοδο, τις επενδύσεις, τα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ, τις φοροελαφρύνσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση -με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση του κράτους-, την αμυντική θωράκιση της χώρας, επιδιώκοντας να στηρίξει το αφήγημα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που συνδυάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, με στόχο την ευημερία των πολιτών.

Η σύγκριση με την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπαραβολή των πεπραγμένων της ΝΔ αποτελεί το ένα σκέλος της προεκλογικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για τη νέα κυβερνητική περίοδο.

Στην ομιλία του στη Λαμία ο κ.Μητσοτάκης προϊδέασε τους πολίτες για το πρόγραμμα της ΝΔ με έμφαση στη νέα γενιά.

Έτσι ο πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά τις προθέσεις του για τη δεύτερη τετραετία:

1.Στόχος καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

2.Εθνικό Σύστημα Υγείας: Η προσοχή θα στραφεί στον τομέα της υγείας, με στόχο καλύτερα νοσοκομεία και αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη

3.Ψηφιακή μετάβαση

4.Προσιτή στέγη: Ήδη τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίου νέα ζευγάρια θα μπορούν να παίρνουν ένα στεγαστικό δάνειο επιδοτούμενο και θα μπορούν να διεκδικούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν κατοικία.

5.Πράσινη ανάπτυξη