Κοντά στο Πάσχα, τοποθέτησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις ανακοινώσεις για τον χρόνο των εκλογών, με την επικρατέστερη ημερομηνία για την προκήρυξη να παραμένει η 24η Απριλίου, ενώ οι δύο πιθανότερες Κυριακές για να στηθούν οι κάλπες είναι 21η και η 28η Μαΐου.

Ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς τους τελευταίους μήνες διανύουμε μια διαρκή προεκλογική περίοδο και απομένει η επίσημη ανακοίνωση των προσώπων που θα συμμετάσχουν στις γαλάζιες λίστες, ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας είναι θέμα χρόνου, καθώς η τρινδρία Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη που έχει επωμιστεί τη σύσταση των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος, θα έχει διευθετήσει τις ελάχιστες εκκρεμότητες και λεπτομέρειες εντός της εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια και πριν την επίσημη ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών, οι προτεινόμενες λίστες θα πάρουν το τελικό ΟΚ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Προετοιμασίες

Αν και η επίσημη ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών δεν έχει γίνει ακόμη, οι πολιτευτές που έχουν πάρει το «πράσινο φως» έχουν ξεκινήσει για τα καλά την προετοιμασία τους, ενώ το επόμενο διάστημα οι γαλάζιες περιοδείες θα πυκνώσουν. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις περιοδείες του σε ολόκληρη την επικράτεια μεταδίδοντας το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ, στον δρόμο προς τις κάλπες.   

Επικρατείας

Όσο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται σχεδόν ταυτόχρονα με την προκήρυξη των εκλογών, αποτελεί αποκλειστικά «υπόθεση Μητσοτάκη», καθώς την επιλογή των προσώπων θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με πηγές να μιλάνε για αρκετές εκπλήξεις.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η σημερινή ημέρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια (εντός Μαΐου) τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ξεκινά και πάλι τις περιοδείες του, τις οποίες διέκοψε λόγω της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Η Λαμία, θα είναι ο σημερινός σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, από όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει μια πρόγευση για την στρατηγική που θα ακολουθήσει εν όψει της πρώτης κάλπης, με στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα.

Διλήμματα

Ο πρωθυπουργός από τη Λαμία, όπως και σε κάθε επόμενη επίσκεψή του στην επικράτεια, θα θέσει τα διλήμματα των επικείμενων εκλογών, με αιχμή του δόρατος τη σύγκριση μεταξύ της τετραετίας της ΝΔ με την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σταδιακά θα ξεδιπλώνει και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Για την προεκλογική στρατηγική ο κ.Μητσοτάκης προϊδέασε και από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του 2023 με σταθερή διακυβέρνηση η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αναδεικνύοντας την οικονομία σε ισχυρό «χαρτί» στον δρόμο προς τις κάλπες. Συνεπώς, τα βασικά προτάγματα του Μαξίμου, άλλωστε, που θα καθορίσουν και τα διλήμματα της κάλπης είναι η οικονομία και η πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και η  σύγκρουση με το βαθύ κράτος.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, προβάλλοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και παράλληλα επιδεικνύοντας τη βούληση να διορθωθούν προηγούμενα λάθη και αστοχίες. 

Εξάλλου, το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής ατζέντας της ΝΔ για την επόμενη θητεία είναι «αύξηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».