Τη γνωστή εδώ και καιρό απόφαση για δύο εκλογικές αναμετρήσεις σχηματοποιεί βήμα-βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια παρέμβασή του.

Αυτό έκανε και κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ομιλίας του στη Λαμία, προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο «φωτίζει» ακόμα περισσότερο τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ενόψει μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, που ενδεχομένως να θυμίσει κάτι από την ανάλογη περίοδο του 2012.

Οι αναφορές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λαμία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω "ποιος", εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται, συνεπώς, για μία ενιαία διαδικασία, στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί τίποτα από τα δύο δεν θα διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί».


Και στη συνέντευξη

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας: «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει "ποιος" πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί-, θα μας υποδείξει και "πώς" θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ανάμεσα στις δύο αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες αποτυπώνουν και το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον χαρακτήρα των δύο αναμετρήσεων, προκύπτει ένα νέο στοιχείο.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «μία ενιαία διαδικασία, στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας», αποτελεί ένα μήνυμα με δύο αποδέκτες. Από τη μία, τους ψηφοφόρους που πέρασαν από τη Νέα Δημοκρατία στην κατηγορία των αναποφάσιστων, οι οποίοι σκέφτονται να αλλάξουν τη στάση τους από τη μία στην άλλη κάλπη για να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους, και, από την άλλη, στα στελέχη και τους βουλευτές.


Οι εκτιμήσεις

Η αναφορά Μητσοτάκη σε ενιαία διαδικασία εκτιμάται από ορισμένους ότι έχει ως στόχο όσους θέλουν να δώσουν βάση αποκλειστικά στην πρώτη κάλπη, που θα διαμορφώσει και τη λίστα που θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων στη δεύτερη κάλπη, καθορίζοντας τη σειρά εκλογής, με απώτερο στόχο στη δεύτερη κάλπη να είναι απλοί «θεατές», έχοντας εξασφαλίσει τη βουλευτική έδρα ή έχοντας απολέσει κάθε ελπίδα εκλογής.