Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παροχή βοήθειας σε συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις, σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οφειλέτες ψηφίστηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης 23/03.

Σε 52 από τα 92 άρθρα του νομοσχεδίου με πλήρη τίτλο «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισαν υπέρ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.

Στον αντίποδα, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, όπως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει μέχρι τις εκλογές.

Ενίσχυση έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους, αποπληρωμή εφορίας σε 8 δόσεις

Ανάμεσα στα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι:

  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους και κυρίως όσους δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση των πόρων.
  • Παροχή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για το 2023 για τους αγρότες και επιτάχυνση διαδικασίας προκαταβολής για καταστροφές. Το κόστος ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομίας με επέκταση μειωμένου ΦΠΑ.
  • Παράταση έως τέλους έτους στην υπαγωγή μειωμένου ΦΠΑ σε παροχές υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Έκπτωση 3% σε φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Επιπλέον δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε 8 δόσεις.