Η πολιτική δεν είναι µόνο η τέχνη του εφικτού, αλλά και του ηθοποιού. Από την περίοδο της Μεταπολίτευσης έως και σήµερα δεκάδες άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης βρέθηκαν στο «σανίδι» της πολιτικής, δίνοντας «παραστάσεις» από το βήµα του εθνικού Κοινοβουλίου. Στη Μεταπολίτευση, η Ν.∆. του Κωνσταντίνου Καραµανλή ήταν η παράταξη που στις εκλογές του 1974 ανέδειξε την πρώτη βουλευτή-ηθοποιό, τη σπουδαία Αννα Συνοδινού, η οποία πολιτεύτηκε µε επιτυχία στην Α' Αθηνών. Στις ίδιες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε συµπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του την αείµνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία όµως δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια της Β' Πειραιά, όπου ήταν υποψήφια, κάτι που κατάφερε όµως τα επόµενα χρόνια.

Έργο

Και αν οι δύο κυρίες του ελληνικού θεάτρου και του σινεµά «κονταροχτυπήθηκαν» ουκ ολίγες φορές στο Κοινοβούλιο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 µέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, εκπροσωπώντας διαφορετικά κόµµατα, εντούτοις η προσφορά τους στην Τέχνη παραµένει άσβεστη στην πολιτιστική ιστορία του χρόνου, αφού το Θέατρο Βράχων φέρει το ονοµατεπώνυµό τους. Από το 1974 µέχρι σήµερα, το θέατρο και η τηλεόραση έχουν δεσπόζουσα θέση και στα ψηφοδέλτια των κοµµάτων και στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Συγκεκριµένα, από τον χώρο της Ν.∆. έχουν εκλεγεί ή έχουν πολιτευτεί µε τη «γαλάζια» παράταξη, δίχως να εξασφαλίσουν τη συµµετοχή τους στο ελληνικό ή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ηθοποιοί: Αννα Συνοδινού, Μάρω Κοντού, Κώστας Καρράς, Γιώργος Βασιλείου, Ρένος Χαραλαµπίδης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Τζοβάνα Φραγκούλη, Λουκία Παπαδάκη κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου µέχρι και σήµερα, µε επικεφαλής τον Ν. Ανδρουλάκη, συνεχίζει την παράδοση της αξιοποίησης προσώπων από τον χώρο της υποκριτικής.

Σπουδαία ονόματα

Εκτός από την εµβληµατική περίπτωση της Μελίνας Μερκούρη, το ΠΑΣΟΚ είχε στις τάξεις του ως πολιτευτές και βουλευτές τους Ελένη Ανουσάκη, Στέφανο Ληναίο, Ελένη Κούρκουλα, Πέµη Ζούνη, Γιάννη Βούρο, Γιάννη Μόρτζο, Αντζελα Γκερέκου και Νόρα Κατσέλη. Επίσης, την Αννα Βαγενά και τον Γιώργο Πάντζα -που στην πορεία βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-, την Αννα Φόνσου, που παλαιότερα είχε πολιτευτεί µε το ΚΚΕ, καθώς και τη Μαίρη Βιδάλη, που στην πορεία πολιτεύτηκε µε τον συνδυασµό του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Σήµερα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης σκοπεύει να συµπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τη Βάνα Μπάρµπα και τη Γωγώ Μπρέµπου. Αλλά και ο Περισσός έχει µακρά παράδοση στην επιλογή υποψηφίων από τον χώρο της υποκριτικής. Με το ΚΚΕ έχουν πολιτευτεί οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Ελένη Γερασιµίδου, Λίλα Καφαντάρη, Αιµιλία Υψηλάντη, Λυκούργος Καλλέργης, Παύλος Ορκόπουλος κ.ά. Τέλος, ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης είναι βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχει αξιοποιήσει στο έπακρο ηθοποιούς του θεάτρου και της τηλεόρασης, αλλά και σκηνοθέτες, για να ενισχύσει τις εκλογικές του µάχες, είτε σε επίπεδο εθνικών αναµετρήσεων είτε για την Ευρωβουλή και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών, τους Π. Σκουρολιάκο, Εύα Κοταµανίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιώργο Πάντζα και Αννα Βαγενά - που, όπως προαναφέρθηκε, αυτοµόλησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόµα, τους Εφη Παπαθεοδώρου, Ταµίλα Κουλίεβα, Λυδία Κονιόρδου, Αλέξη Γεωργούλη, Κίττυ Αρσένη, Αντώνη Ρέλλα, Κάτια Γέρου κ.ά. Το Ποτάµι, το κόµµα που ίδρυσε ο Στ. Θεοδωράκης, επίσης υποστηρίχθηκε από σηµαντικούς καλλιτέχνες, που εκτέθηκαν στη δοκιµασία της λαϊκής ψήφου. Μεταξύ αυτών οι Αντώνης Καφετζόπουλος και Νίκος Ορφανός. Αλλά και στη ∆ΗΜ.ΑΡ., µε επικεφαλής τον Φ. Κουβέλη, που σήµερα έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι έδωσαν µάχη για να εδραιωθούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Μπέζος και ο Γιώργος Κυρίτσης, σύντροφος της Ελενας Ακρίτα. Γνωστοί ηθοποιοί συµπορεύτηκαν και µε το κόµµα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π. Καµµένου, όπως οι Παύλος Χαϊκάλης και Παύλος Κοντογιαννίδης. Βέβαια, η µεταπολιτευτική Ιστορία έχει δείξει ότι ελάχιστοι εκπρόσωποι του θεάτρου και της τηλεόρασης κατάφεραν να αποδείξουν πως η ενασχόλησή τους µε τα κοινά δεν είχε µόνο «διακοσµητικό» χαρακτήρα και ότι η συµµετοχή τους στα ψηφοδέλτια των κοµµάτων βασιζόταν στις διοικητικές ικανότητες που αναγνώριζαν ότι διαθέτουν όσοι πολιτικοί αρχηγοί τούς έδωσαν την ευκαιρία να εκλεγούν στην εθνική αντιπροσωπία.

Στην κυβέρνηση

Ελάχιστοι ήταν οι καλλιτέχνες που ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 µέχρι τώρα. Η Αννα Συνοδινού διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νέας ∆ηµοκρατίας από το 1977 µέχρι το 1980, η Μελίνα Μερκούρη έγινε υπουργός Πολιτισµού µε το ΠΑΣΟΚ το διάστηµα 1981-1989, όπως και το 1993-1994. Η Ελένη Κούρκουλα υπήρξε υφυπουργός Παιδείας στο ΠΑΣΟΚ, η Αντζελα Γκερέκου βρέθηκε στο υπουργείο Τουρισµού, η Λυδία Κονιόρδου υπουργός Πολιτισµού και ο Παύλος Χαϊκάλης υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ενόψει των επόµενων εθνικών εκλογών, η λίστα µε τους εν δυνάµει υποψήφιους βουλευτές συνεχώς ανανεώνεται. Από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ µένει να επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι θα συµπεριληφθούν στα ψηφοδέλτιά του ηθοποιοί που εδώ και χρόνια στηρίζουν τον Αλ. Τσίπρα, όπως ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Μάριος Αθανασίου, η Μαριάννα Τουµασάτου, η Αννα Ελεφάντη κ.ά

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 2 Ιουλίου 2022