Νέες «σταθερές» σε ένα ρευστό, όπως αναδεικνύεται μετά την τραγωδία στα Τέμπη, πολιτικό σκηνικό αναζητεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Και ενόσω η ηγετική ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό συλλέγει με προσοχή τα δεδομένα -ποιοτικά και ποσοτικά- ώστε να εντοπίσει το μέγεθος αλλά και τις σημαντικότερες εστίες της πολιτικής ζημίας που έχει προκληθεί στο κυβερνητικό προφίλ, άπαντες στην Ηρώδου Αττικού ομονοούν ότι η δρομολογούμενη «γαλάζια» αντεπίθεση χτίζεται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τούτο κατέστη ευδιάκριτο και στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Όπως συνέβη και την επόμενη ημέρα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, έτσι και στο θετικό αφήγημα της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού καθρεφτίζονται οι ελπίδες του κυβερνώντος κόμματος για ταχεία ανάκαμψη μετά το σοκ των Τεμπών.

Ούτως ή άλλως, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή πως μετά τις ανακοινώσεις Γεραπετρίτη για το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των τρένων και την παρουσία του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή κλείνει ο πρώτος πολύ δύσκολος κύκλος διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας.

Πλέον, καθίσταται σαφές πως οι μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα κινήσεις για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου θα συμβαδίζουν με τα κεντρικά προεκλογικά προτάγματα της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει χρόνος

Η εκ των συνθηκών επιβεβλημένη μετατόπιση του εκλογικού ορίζοντα προς τις 21 Μαΐου (όπως διαφαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο των εκλογών της απλής αναλογικής) θέτει εκ των πραγμάτων νέους όρους στο πολιτικό παιχνίδι.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή ότι μεσολαβεί ικανός χρόνος, ώστε η εύλογη θλίψη και η οργή των πρώτων ημερών μετά το δυστύχημα να μετουσιωθούν σε έναν υγιή προβληματισμό για το πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο δυστύχημα στη χώρα μας. Αλλά και επαρκής χρόνος, ώστε να «μεταβολιστούν» πολιτικά οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Από αυτές, τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η τύχη του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Εξού και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σχεδόν προεξοφλούν πως οι επόμενες λίγες εβδομάδες έως το Πάσχα, όταν και πλέον θα είναι εν πολλοίς κατασταλαγμένες οι τάσεις της κοινής γνώμης, θα αποδειχθούν κρίσιμες για την εκλογική «οροφή» της Νέας Δημοκρατίας. «Οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες πως δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πολιτικάντικα, αλλά εννοούμε τις βαθιές αλλαγές που περιγράφουμε. Πλέον, τα λάθη απαγορεύονται», ομολογεί ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η δυσλεξία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τις όποιες αλλαγές στο Δημόσιο

Όταν στις αρχές της εβδομάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε προσωπικό του στοίχημα την επιχείρηση ανασυγκρότησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, περιέγραφε κατ’ ουσία σε αδρές γραμμές τον πυρήνα του κεντρικού προεκλογικού διλήμματος: «Ποιος έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με διαχρονικές υστερήσεις και την τεχνογνωσία να μορφοποιήσει την επόμενη ημέρα προβληματικών θυλάκων του Δημοσίου, όπως ο ΟΣΕ;».

Πηγή με άμεση γνώση της κυβερνητικής στρατηγικής τονίζει με νόημα πως η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μην αφήσει άθικτο το φέουδο του αναχρονισμού στον χώρο των σιδηροδρόμων αποτελεί κατ’ ουσία τη γραμμή που θα ενώσει τη διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος με το κεντρικό μήνυμα της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη έως τις εκλογές.

Το ίδιο πρόσωπο προϊδεάζει ότι είναι ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού ότι μέρος του επικαιροποιημένου πλέον «γαλάζιου» προεκλογικού προγράμματος θα περιγράφει με σαφήνεια πως οι έννοιες της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας θα καταστούν αδιαμφισβήτητες σε όλο το εύρος του Eλληνικού Δημοσίου. Έτερη γραμμή πληροφόρησης από την κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να «μη συμβιβαστεί με τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος» γεγονός που, όπως επισημαίνεται, θα τον διαφοροποιήσει αισθητά τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις στις οποίες ο πρωθυπουργός θα καταλογίζει εφεξής ταύτιση με τα συμφέροντα που θέλουν την καθήλωση του Δημοσίου στην κατάσταση που αποκαλύφθηκε πως βρίσκεται ο ΟΣΕ.

Ρευστές δημοσκοπήσεις

Στελέχη που μελετούν καθημερινά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης -φανερών και μυστικών συστήνουν ακόμη υπομονή. Και αυτό, γιατί δεν εντοπίζουν ακόμη την παγιωμένη εικόνα, που θα τους επέτρεπε να οριστικοποιήσουν τα προεκλογικά μηνύματα. Επισημαίνουν, πάντως, ότι στα ποιοτικά στοιχεία της φθοράς που υφίσταται το κυβερνητικό στρατόπεδο ενυπάρχουν και οι προϋποθέσεις της ανάκαμψής του.

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να «κεφαλαιοποιήσουν» τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας αντικατοπτρίζει τη στάση αναμονής εκείνης της μερίδας ψηφοφόρων, που προσώρας και διακατεχόμενοι από απογοήτευση απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα αλλά δεν στρέφονται, τουλάχιστον για την ώρα, σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν όψιμη και καθ’ όλα υποκριτική την επιχειρούμενη από τον κ. Τσίπρα στροφή προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη καθώς, όπως σημειώνουν, η ρητορική είναι η ίδια.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν, δε, πως δεν μπορείς να προσποιείσαι στροφή προς το Κέντρο, την ώρα που διατηρείς εντός των κομματικών τειχών τον Παύλο Πολάκη και άρα να μην αποδοκιμάζεις τις ακραίες αντιδημοκρατικές του απόψεις, όσο κι αν ο τελευταίος προχωρεί σε δηλώσεις μετανοίας.

Κορύφωση κάμψης

Επιπλέον, η πλειονότητα όλων όσοι «σφυγμομετρούν» τις διαθέσεις της κοινής γνώμης φαίνεται πως συμφωνεί πως έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της κορύφωσης της κάμψης της εκλογικής επιρροής της ΝΔ.

Και εάν η απουσία ενδείξεων ότι δρομολογείται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού καταγράφεται στα θετικά της κυβέρνησης, ο προβληματισμός που, κατά πληροφορίες, αποτυπώνεται στα focus groups για τον βαθμό αποτελεσματικότητας της παρούσας κυβέρνησης αλλά και των μονοκομματικών κυβερνήσεων ως μοντέλο διακυβέρνησης απειλεί να... τορπιλίσει το κεντρικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος δεν υποτιμά τον προαναφερθέντα κίνδυνο, αντιτείνει, όμως, πως είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταπείσουν τους απογοητευμένους και οργισμένους ψηφοφόρους ότι μόνο αυτοί μπορούν να εγγυηθούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν... μηδενίζει το κοντέρ», αποφαίνεται έτερος πρωθυπουργικός συνεργάτης, που επικαλείται τα άλματα προόδου που συντελέστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε τομεί όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα ψηφιακά, το μεταναστευτικό και η άμυνα για να επιχειρηματολογήσει ότι όλα αυτά αποτελούν εχέγγυα αξιοπιστίας ότι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστικές τομές στην ελληνική καθημερινότητα.

Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη δεν παραγνωρίζουν την αυξημένη δυναμική που παρουσιάζουν αντισυστημικοί σχηματισμοί, τονίζουν, ωστόσο, πως αυτή είναι εν πολλοίς συγκυριακή και πως δεν φαίνεται να αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα, όπως συνέβη πριν από μια δεκαετία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 19 Μαρτίου 2023