Τον ίδιο τον πρωθυπουργό έδειξε ως υπεύθυνο της κακής κατάστασης του σιδηροδρόμου που οδληγησε στο τραγικό δυστήχημα των Τεμπών ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατα την διάρκεια της συνέντευξης του στο Mega ενώ εξέφρασε σαφείς αιχμές για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, επισημαίνοντας ότι ο γιος του ήταν μετακλητός στο υπουργικό γραφείο του παραιτηθέντος Κώστα Αχ.Καραμανλή.

“Καλείται ως εισαγγελέας να διερευνήσει έναν υπουργό στον οποίον εργαζόταν ως σύμβουλος ο γιος του. Αν ήμουν στη θέση του θα είχα παραιτηθεί λόγω σύγκρουσης συμφερόντων”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για παθογένειες, αλλά είναι εκπρόσωπος μιας οικογένειας που οδήγησε σε παθογένειες: «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά συχνά για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Τη μέρα του δυστυχήματος τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και ο υπουργός Μεταφορών (σ.σ. Κώστας Αχ. Καραμανλής) αποτελούσαν εκπρόσωπους οικογενειών που παλιού προβληματικούς κράτους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση του στο τραγικό δυστύχημα ανέφερε ότι «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, την αναλαμβάνω, αυτή όμως που μου αναλογεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ανέλαβα την ευθύνη για τις Πρέσπες αλλά και για τραγωδίες που κόστισαν ανθρώπινες ζωές».

Στην συνέχεια επεσήμανε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε “ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Δυο τρένα κινήθηκαν για 12 λεπτά στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχουν δυο σιδηροδρομικές γραμμές. Οι πολίτες βλέπουν ένα κράτος που δεν προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη. Εμείς κυβερνήσαμε, τέσσερα από τα 49 της μεταπολίτευσης, τα πιο δύσκολα. Αυτό το κράτος το ρουσφετολογικό δεν το φτιάξαμε εμείς, έχουμε την ευθύνη να το διορθώσουμε.”

Επέμεινε ιδιαίτερα στο τι έκανε στους σιδηρόδρομους ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του παρέδωσε την σύμβαση της τηλεδιοίκησης στο 72% μαζί με μια συμπληρωματική σύμβαση. “Η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε δυο χρόνια να υπογράψει την συμπληρωματική σύμβαση, ενώ το 2023 η πρόοδος του έργου ήταν κάτω από 80%,”κατήγγειλε.

Παρουσιάζοντας επίσημα έγγραφα του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, είπε:

  • Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 68% της σύμβασης.
  • Τον Μάιο του 2019 είχε υλοποιηθεί το 72,4%.
  • Τον Μάρτιο του 2020 το 74%
  • Τον Φεβρουάριο του 2023 77%.
“Σε τρία χρόνια υλοποιήσαμε το 72% και η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε μόλις ένα 4,5%”, τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν σχεδόν εξαναγκαστική (“αλλιώς έπρεπε χρεωθούμε τα 15 δισ των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί για κρατική παρέμβαση) αλλά διαπραγματευθήκαμε να παραμείνει το δίκτυο και η λειτουργία του στο Δημόσιο.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν σχηματισθεί νέα προοδευτική κυβέρνηση “θα επαναδιαπραγματευτούμε με τους Ιταλούς ώστε να επιστρέψουν στη σύμβαση τα 600 εκατ υποχρεώσεών της” που εξαφανίσθηκαν μετά τις εκλογές του 2019.

Όπως είπε «Το σύστημα GSMR ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν τέθηκε σε λειτουργία εδώ και 4 χρόνια επί ΝΔ, είπε. Θα απέτρεπε το δυστύχημα», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και έχει διαδικασίες. Όταν διαπίστωσα ότι υπέπεσε σε παράπτωμα τον παρέπεμψα στα όργανα, είπε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί, για να καταστρέψει - έρχεται για να δημιουργήσει», τόνισε. Η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει αν μπορούμε να φτιάξουμε προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.