Η στοχοποίηση του πρωθυπουργού, με ανάδειξη του τραγικού δυστυχήματος σε ευρύτερο πολιτικό ζήτημα, αποτελεί το επίκεντρο της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι, πλέον, ο πρωτεύων στόχος. Η μη υποψηφιότητά του, για την οποία η Κουμουνδούρου πιέζει τη ΝΔ, και η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στο υπουργείο Υποδομών δεν έχουν το ίδιο πολιτικό βάρος με την «απόλυτη ευθύνη» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται - και μετά τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, όπως εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. Στην Κουμουνδούρου, ο απόλυτος στόχος είναι η φθορά του προφίλ του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους: «Είναι ένα εκκρεμές αποποίησης της ευθύνης, από την ατομική στη συλλογική. Αυτό που ακούσαμε χθες ότι όλοι μαζί φταίμε, εμένα μου θυμίζει το όλοι μαζί τα φάγαμε», φωτογραφίζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου, που τόνισε ότι «προκαλεί τεράστια έκπληξη ότι ο κ. Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, επέλεξε να μιλήσει για “συντεχνίες” και “εργατοπατέρες”, στοχοποιώντας τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο».


Η δημοσκόπηση

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως η πρώτη αντίδραση για την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, από πλευράς Κουμουνδούρου, ήταν ευθεία βολή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνει ότι «πριν ακόμη προλάβουν οι οικογένειες να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η γνωστή δημοσκοπική εταιρεία με τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών, σπεύδει να κάνει damage control για τον Μητσοτάκη. Ντρέπεται και η ντροπή…».

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν και αφήνουν υπόνοιες και για τους νομικούς χειρισμούς που διεξάγονται αλλά και για τις έρευνες αυτές καθαυτές. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αμφισβήτησε ευθέως τις νομικές πρακτικές που ακολουθούνται, σημειώνοντας πως «δέκα μέρες μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα, οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ασκήσουν τα κατά νόμο δικαιώματά τους. Η αρμόδια ανακριτική Αρχή δεν έχει επισκεφθεί την έδρα των οργανισμών Hellenic Train, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, έτσι ώστε να δει, κι ενδεχομένως να κατάσχει, έγγραφα ή ψηφιακό υλικό σχετικό με την υπόθεση.

Τέλος, οι παραιτηθέντες, σε εισαγωγικά, επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ παραμένουν στη θέση τους με απεριόριστη πρόσβαση σε ευαίσθητο υλικό, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται».

«Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μπορεί ένα τεράστιο ζήτημα να φορτωθεί στις πλάτες του τελευταίου τροχού της αμάξης, που είναι ο σταθμάρχης», δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» το Σάββατο 11/03/2023 – Συντάκτης: Βαγγέλης Παπαδημητρίου