Στην υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών επενδύουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πειστεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την ίδια τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το αργότερο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι αναγκασμένος (πιέζουν ΗΠΑ και Ευρωπαίοι) να έχει προχωρήσει στην επίλυση της εκκρεμότητας, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση για τη χώρα μας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι η κυβέρνηση, μετά το τέλος της πανδημίας, έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα, αποφάσισαν να καβαλήσουν στον «Βουκεφάλα» του Σκοπιανού, μήπως και καταφέρουν να διασπάσουν το εκλογικό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει πειστεί ότι ήδη στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν στελέχη που προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται με την ψήφο τους να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Ενισχυτικός προς αυτή την εκτίμηση είναι και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι, εκτός από πιθανές διαρροές «γαλάζιων» βουλευτών, δεν αποκλείεται από την επίμαχη ψηφοφορία (όποτε κι αν πραγματοποιηθεί αυτή) να απέχουν και οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Για τον δεύτερο θεωρείται σχεδόν δεδομένο από τους περισσότερους, αφού επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια συνέδεσε την πολιτική του διαδρομή με τη διαφωνία του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Τσίπρας έχει πειστεί ότι, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, θα υπάρξει και μια ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. που ταυτίζονται με τις θέσεις του και θα τον ακολουθήσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκ των πραγμάτων θα ανακύψει μείζονος σημασίας ζήτημα, που θα επιφέρει εκλογική ζημιά στο κυβερνών κόμμα.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός (και όχι μόνο) έχει εντελώς διαφορετική εκτίμηση, θεωρώντας ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές. Πέραν τούτου, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, ότι, από τη στιγμή που θα υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, θα δημιουργούσε «δεδικασμένο», το οποίο θα δέσμευε τη χώρα έναντι τρίτων. Αυτό που έχει συμβεί επί της ουσίας σήμερα.

Από κει και πέρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη διαφωνία των Καραμανλή - Σαμαρά θα αποτελούσε μοναδική ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού θα αποκτούσε δικαιολογία έναντι των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι δεν έχει κανέναν λόγο ο σημερινός πρωθυπουργός να στήσει κάλπες. Η διαφωνία των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κόμματος θα ήταν ένας βασικός λόγος για να πειστούν για το αντίθετο οι εταίροι, που μέχρι στιγμής επικροτούν (εκτός των άλλων) και την πολιτική συνέπεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τις δεύτερες αναλύσεις, και πάλι ο κ. Τσίπρας μάλλον αποφάσισε να χτίσει στην άμμο…