Μια στρατηγική που έχει στόχο τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες, με απώτερο στόχο να μετριαστεί η επιρροή που φαίνεται να έχει στο συγκεκριμένο πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα ειδικό κοινό, το οποίο διαχρονικά αποτελούσε προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής για την Αριστερά, όπως έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά την εκλογή τους. Η περίοδος που αποτέλεσε καταλύτη για την απόφαση αυτήν ήταν η πανδημία, όταν και είχαν πάψει τα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στον δημόσιο διάλογο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα κριτικής για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τον ρόλο να υλοποιήσει την παραπάνω στρατηγική εντός και εκτός Βουλής έχει αναλάβει, όπως είναι λογικό, το υπουργείο Πολιτισμού, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο καλλιτεχνικός χώρος.

Στο πλάνο δράσης της κυβέρνησης είναι να «επικοινωνηθούν» με τον κατάλληλο τρόπο οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Σε δεύτερο επίπεδο, έχει αποφασιστεί να δίνονται απαντήσεις στην αντιπολίτευση, και ειδικά την αξιωματική, όταν θέτει θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος για να υπηρετήσει την πεποίθηση ότι είναι η μοναδική που ενδιαφέρεται για τον καλλιτεχνικό χώρο. Βασικός εκφραστής είναι ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Πιο πρόσφατο και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού από τη Βουλή για το ζήτημα των καλλιτεχνικών πτυχίων. Στη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, επανέφερε το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος, σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξήγησε πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν επηρεάζει τα μισθολογικά και επαγγελματικά κεκτημένα των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, εξήγησε ότι όλες οι προηγούμενες μισθολογικές ρυθμίσεις θα γίνουν απολύτως σεβαστές και τόνισε πως για πρώτη φορά σε όλο το Δημόσιο αποσυνδέεται το επίπεδο σπουδών των καλλιτεχνών από τον τρόπο πρόσληψής τους. Με άλλα λόγια, οι προσλήψεις των καλλιτεχνών δεν θα σχετίζονται με τα γνωστά ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ.

Με αφορμή την κριτική προς την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιατρομανωλάκης υπενθύμισε πως η χρηματοδότηση με μορφή επιχορηγήσεων στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν ύψους 25,8 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια (επί κυβέρνησης Μητσοτάκη), ενώ σε πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ οι καλλιτέχνες έλαβαν 9,6 εκατ. ευρώ. Χώρια το μισό δισ. ευρώ στήριξης του πολιτισμού στην πανδημία, κάτι που διέφυγε της κυρίας Αναγνωστοπούλου...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 14/1