Πόσο θα μοιάζει το Τατόι με το Dumfries House, στο Αϊρσάιρ της Σκωτίας; Αυτό είναι το ερώτημα των ημερών έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βρετανική έπαυλη.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Ελληνικού Συμβουλίου του οργανισμού Sustainable Markets Initiative του πρίγκιπα Καρόλου και ξεναγήθηκε στην εντυπωσιακή έπαυλη Dumfries. Οι δύο άνδρες, καθισμένοι στο σαλόνι του Μπλε Δωματίου, είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για το «πράσινο» μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για το πώς η Αθήνα, μέσω μιας ειδικής ανακαίνισης που σχεδιάζεται για το Τατόι, μπορεί να αποτελέσει πόλη πρότυπο πολιτισμού, φιλοξενίας και αειφορίας. «Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι που άξιζε ώστε να καταλάβω καλύτερα τι ακριβώς κάνετε στο Dumfries House», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο πως το Τατόι δεν θα πρέπει να αποτελεί προορισμό Σαββατοκύριακου για Αθηναίους, αλλά ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Πολιτιστική κληρονομιά

Το έργο της αποκατάστασης του Dumfries House και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (ανακαίνιση στάβλων, αμαξοστασίου) θα είναι το μοντέλο για την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου. Το Dumfries House είναι ένα ιστορικό κτίριο του 18ου αιώνα, που απλώνεται σε μια τεράστια έκταση κτημάτων και το διαχειρίζεται από το 2007 το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου μετά την απόκτησή του έναντι 45 εκατ. στερλινών.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, στο Τατόι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς στόχος είναι να βιώνουν οι επισκέπτες την καθημερινότητα που υπήρχε παλιά στα κτήματα, με τις δραστηριότητες της φάρμας και την αναβίωση των παραδοσιακών αγροτικών, κτηνοτροφικών και οινοπαραγωγικών επαγγελμάτων. Μάλιστα, έχει ήδη δρομολογηθεί η αξιοποίηση της ετικέτας «Τατόι» σε premium κρασιά, που βρέθηκαν κατά την περίοδο της βασιλείας.

Ακόμη, θα υπάρξει ένας προγραμματισμός αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Τατοΐου και Dumfries αλλά και άλλων κτημάτων εφάμιλλης ιστορικής σημασίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, η μελέτη που είχεπαρουσιάσει το 2021 η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε βασιστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις κτημάτων στην Ευρώπη. Ειδικότερα, τα κύρια στοιχεία που θα καθορίσουν την αποκατάσταση του Τατοΐου είναι οι εκπαιδευτικοί περίπατοι, η διοργάνωση γιορτών, γάμων και ιδιωτικών εκδηλώσεων, οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις, η εμπειρία διαμονής σε πολυτελή ξενώνα, ο γαστρονομικός τουρισμός, αλλά και η ανάδειξη ιστορικών κειμηλίων και έργων Τέχνης.

Οι στόχοι του Μεγάρου Μαξίμου 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του βρετανικού παλατιού γινόταν ολοένα και πιο συχνός, με τις επαφές να ισχυροποιούνται ιδιαίτερα τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει πει πολλές φορές πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα του, αφού ο πατέρας του, Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας, στην Κέρκυρα. Πέρσι, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για την ανάπλαση του Τατοΐου, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές αν θα υπάρξει οικονομική στήριξη από το βρετανικό παλάτι ή το ίδρυμά του, κάτι που έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του «Secret», η τεχνογνωσία έχει ήδη ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, ενώ, όπως πληροφόρησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Ως προς το γιατί το Τατόι ανέβηκε ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, κυβερνητικοί κύκλοι δίνουν δύο εξηγήσεις: Την υπόσχεση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι για να ανακτηθεί ό,τι χάθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και την έναρξη έργων για το Σχέδιο Δράσης Τουρισμού 2030. Το Τατόι θα παίξει κομβικό ρόλο στην κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών, που σε ετήσια βάση ενδέχεται να jεπεράσουν τα 1,5 εκατομμύρια.

Οσο για την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τον χαρακτηρισμό «αυλάρχη των Γλίξμπουργκ», η πλευρά του ΥΠΠΟΑ θεωρεί πως τέτοιες ιδεοληψίες πρέπει να λάβουν τέλος και πως είναι άνευ ουσίας να χαρακτηρίζεται «βασιλικός» όποιος παίρνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια προσπάθεια αναστήλωσης.

Δημοσιεύτηκε στο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 29/4