«Υπάρχουν πολλά ζητήματα με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, ο Nίκος Δένδιας καλά έκανε και ακύρωσε τη συνάντηση», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας ότι θα έρθει μια νύχτα στην Ελλάδα, είπε πως η χώρα φυλάει τα σύνορά της, ενώ ερωτηθείς εάν φοβάται έναν υβριδικό πόλεμο, απάντησε πως η Ελλάδα ξέρει να αντιμετωπίζει τις ροές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά.

Επίσης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Λιβύη: Υπάρχουν πολλά ζητήματα με την μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες που είχανε συμφωνηθεί. Η Ελλάδα διατηρεί σχέσεις με την ορθά αναγνωρισμένη αρχή της χώρας και πολύ σωστά ο κ. Δένδιας όταν είδε ότι αυτή η επίσκεψη δεν θα γινόταν όπως είχε αρχικά προγραμματίσει καλώς την ακύρωσε.

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές: Είναι αυτονόητο ότι δεν θα έρθουν μια μέρα ξαφνικά και αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει. Σε ετοιμότητα είμαστε πάντα και κυρίως στο θέμα του μεταναστευτικού αποδείξαμε από το Μάρτιο του 2020, από τις πολύ χαμηλές ροές της τελευταίας τριετίας, ότι ως χώρα ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια προεκλογική περίοδο με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό ειδικά τον υπερπληθωρισμό που του

δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ζητήματα αλλά υπάρχει και ένα όριο στο πόσο μπορούμε να ανεχόμαστε αυτή τη ρητορική. Τα μηνύματα προς τον κ. Ερντογάν και από τον κ. Μπάϊντεν και από τον πρόεδρο Μακρόν αλλά και γενικότερα από την ΕΕ απέναντι σε αυτή τη ρητορική της Τουρκίας είναι σαφέστατα. Είδατε και τις δηλώσεις του κ. Μενέντεζ ότι οι ΗΠΑ και γενικά η διεθνής κοινότητα δεν δέχεται στον τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν ο κ. Ερντογάν μετά τις συναντήσεις και τις συστάσεις από τον κ. Μπάιντεν και τον κ. Μακρόν να συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις: Νομίζω ότι είναι η διαφορά μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του εσωτερικού ακροατηρίου για προεκλογικούς λόγους. Έχει μια πιο συγκρατημένη επαφή όταν μιλάει με τους ξένους ηγέτες στους διεθνείς οργανισμούς και μια πολιτική ομιλία για εσωτερική κατανάλωση αναφερόμενος τους Τούρκους πολίτες. Όπως είπε και ο κ. Δένδιας αντιλαμβανόμαστε την προεκλογική περίοδο της Τουρκίας αλλά έχει και τα όρια της.

Ερωτηθείς αν φοβάται έναν υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας: Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια απειλή εμείς ξέρουμε να την αντιμετωπίζουμε. Οι ροές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και το ’20 και το ’21 και το ’22, αυξημένες κάπως φέτος σε σχέση με πέρυσι αλλά και πάλι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, ενώ η Ευρώπη βλέπει μια έκρηξη αφίξεων το 2022 αυτή η έκρηξη δεν αφορά πλέον την Ελλάδα. Η Ελλάδα και φυλάει τα σύνορά της αλλά κυρίως έχει μια συνολικά δίκαιη αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική αποτρέποντας και ξεχωρίζοντας αυτούς που δικαιούνται πραγματικά διεθνούς προστασίας από χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν παράνομα να έρθουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Για τη λαθροδιακίνηση: Η λαθροδιακίνηση ως μορφή εγκληματικότητας ουδέποτε θα είναι μηδέν το θέμα είναι ότι δεν είναι όπως το 2015, το ’16, ’17, ’18, ‘19 που ερχόντουσαν δεκάδες χιλιάδες το μήνα πλέον μιλάμε για πολύ μικρότερες ροές και με μια ελληνική αστυνομία και ένα Λιμενικό Σώμα το οποίο καθημερινά διαβάζουμε τους λίγους που προσπαθούν να κάνουν παράνομη διακίνηση τους συλλαμβάνει και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στα σύνορα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι τουρκικές προκλήσεις όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη πως θα συμπεριφερθεί η απέναντι πλευρά τους επόμενους μήνες, το βασικό σενάριο είναι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια έντονη ρητορική αλλά στην ουσία στο πεδίο, στη μετανάστευση και χάρη στις δικές μας ενέργειες, οι επιπτώσεις για τη χώρα θα είναι πολύ μικρές.

Αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων: Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση που γίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποδείξεις σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη κατηγορεί την κυβέρνηση για κάτι που στον ποινικό κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί ασήμαντο πλημμέλημα. Σας θυμίζω ότι η υπόθεση των υποκλοπών σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απλό πλημμέλημα και το κάνει κεντρικό θέμα χωρίς αποδείξεις, μας θυμίζει 100% την ιστορία της Novartis. Θέλω να σας θυμίσω τότε με τη Novartis τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν ότι «είναι έτοιμα τα βίντεο, υπάρχουν πληροφορίες για τα πάντα, είναι κλειδωμένη η υπόθεση όλα είναι έτοιμα να βγουν» και όταν έγινε η ανάκριση επί ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι και στις υποκλοπές δεν υπάρχει τίποτα όπως και στη Novartis;

Δεν υπάρχει οτιδήποτε που εμπλέκει την κυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα επειδή αυτά τα συστήματα είναι στην αγορά και μπορεί να αγοράζονται από διαφορετικούς ανθρώπους, και δυστυχώς το πρόβλημα που υπάρχει και με αυτά τα συστήματα είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι καν στο εσωτερικό δηλαδή μπορεί κάποιος από οποιαδήποτε τρίτη χώρα να παρακολουθεί οποιονδήποτε στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα να παρακολουθεί σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Το τι ακριβώς έχει συμβεί είναι σημαντικό να το μάθουμε και για αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

Το άλλο οξύμωρο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης προσέφυγε στο ΣτΕ εναντίον μιας διάταξης που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Υπάρχουν πολλά πολιτικά οξύμωρα εδώ πέρα και νομίζω ότι η μόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι μια κυβέρνηση η οποία συνεχίζει το έργο της, παρουσιάζει καθημερινά αποτελέσματα, αντιμετωπίζει κρίσεις με επιτυχία, βοηθάει την ελληνική οικονομία να έχει έναν πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης σε μια δύσκολή διεθνή συγκυρία και την ανεργία να έχει μειωθεί, τις συντάξεις να αυξηθούνε αυτά είναι που βλέπει ο κόσμος. Την επιτυχία στις επενδύσεις, τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ και Γαλλίας για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας. την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τη επίλυση ουσιαστικά της κρίσης του μεταναστευτικού αυτά θα δει ο λαός και θα συγκρίνει.

Είναι θέμα δημοκρατίας όταν οι παρακολουθήσεις γίνονται θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Αν η ΕΥΠ ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία και τους δύο πλέον εισαγγελείς που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μπαίνει και Τρίτη δικλείδα τώρα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, αν κρίνεται ότι υπάρχει λόγος ένας πολιτικός να τον παρακολουθήσει η ΕΥΠ για εθνικούς λόγους αυτό δεν είναι θέμα δημοκρατίας. Και το λεει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι σε θέση υπουργική, αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας να ακούσουν και εμένα αν κρίνει η ΕΥΠ ότι πρέπει να το κάνει, πρέπει να το κάνει γιατί και η εθνική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν βέβαια εκμεταλλεύεται κάποιος τις παρακολουθήσεις πέραν των υπηρεσιών για πολιτικούς λόγους αυτό είναι άλλη ιστορία άλλο αλλά δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε ταυτόχρονη παρακολούθηση με Predator και με νόμιμη επισύνδεση της ΕΥΠ: Από τη στιγμή που το Predator δεν είναι κατι το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι αδύνατον να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση γιατί δεν μπορεί να ξέρει το δεύτερο σκέλος. Το ποιοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ το γνωρίζει η ΕΥΠ και αυτή ακολουθεί τις διαδικασίες της εισαγγελικής έγκρισης άρα αυτή η ερώτηση είναι καθαρά ρητορική. Και πολύ πιθανόν να υπάρχουν παρακολουθήσεις οι οποίες ξεκινάνε από το εξωτερικό οι οποίες έχουν να κάνουν όχι με τα εσωτερικά μας αλλά με τα εξωτερικά.