Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ασκηθεί πολλαπλή πίεση με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ στη Λιβύη ούτως ώστε να επανεξετάσει τη στάση της».

Την ίδια στιγμή μάλιστα ανέφερε πως «υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν τεθεί μόνο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από το αιγυπτιακό για παράδειγμα σε σχέση με το υποστατό της συμφωνίας από τη στιγμή που δεν έχει κυρωθεί από το Λιβυκό κοινοβούλιο».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για ενεργητική εξωτερική πολιτική εννοούμε για πολλαπλή ενεργοποίηση όλης της γκάμας των όπλων που έχει η ελληνική διπλωματία. Απευθείας πίεση στην Τρίπολη, να απευθυνθούμε στους εταίρους μας που έχουν ειδικούς μοχλούς πίεσης προς τη χώρα αυτή κατ΄εξοχήν την Ιταλία. Να ενεργοποιήσουμε το σχήμα των χωρών του Νότου ...αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι μέχρι στιγμής βλέπαμε μια παθητικότητα στη δική μας εξωτερική πολιτική και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτή την πολύ πιο ενεργητική δική μας περίοδο που αυτά τα πράγματα ήταν περίπου αυτονόητα».

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, επιδίωξε να λύσει «θέματα που μπορούν να λυθούν, να λυθούν, Πρέσπες, και θέματα που δεν μπορούσαν να λυθούν ενδεχομένως αμέσως τουλάχιστον να κινηθούμε προς την επίλυσή τους». «Για παράδειγμα στο ζήτημα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αυτό που κάναμε είναι να προωθήσουμε τα τριγωνικά σχήματα συνεργασιών με την Κύπρο ώστε να στείλουμε το εξής διπλό μήνυμα ότι είμαστε δύναμη που δεν είναι απλώς σταθερή δημοκρατία αλλά εξάγει τη σταθερότητά της και δεύτερον να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα μέσω του ενεργειακού», πρόσθεσε.

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ, για να είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της θάλασσας, προϋποθέτει συμφωνία με τα όμορα κράτη», προσθέτοντας ότι «αυτό έκανε από πλευρά της η Κύπρος». «Εμείς με την Αίγυπτο ήταν από τις βασικές μας επιδιώξεις, είχε ξεκινήσει από το 2004 η διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά εμείς την εντατικοποιήσαμε, έγιναν πάρα πολύ γύροι, ήμασταν κοντά αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να έχουμε συμφωνία γιατί η Αίγυπτος δέχεται το Δίκαιο της θάλασσας ως βάση της συζήτησης υπάρχουν όμως θέματα και ως προς αυτήν», είπε.

Ακόμη δήλωσε ότι «αυτά τα θέματα δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη ακόμα και εμεί που φαινόταν να έχει λυθεί το θέμα, με την Αλβανία για παράδειγμα, οριοθετήσαμε ΑΟΖ όμως δεν πρόλαβε να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και ακυρώθηκε στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας». «Το ουσιώδες στην πολιτική μας πρέπει να είναι να μην αντιδρούμε στα πράγματα αλλά να έχουμε εκ των προτέρων μια στρατηγική προγραμματισμένη, να έχουμε πυξίδα, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «από εκεί και μετά το αν θα πετύχουμε άμεσα ή αργότερα τα αποτελέσματα είναι πολλές φορές και θέμα συγκυρίας που δεν την επηρεάζουμε. «Δεν πρέπει όμως να προσπαθούμε μόνο όταν εκδηλώσει κίνηση η άλλη πλευρά», εξήγησε.

Ερωτηθείς τι θα ζητήσει από την κυβέρνηση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν έχει παράπονο από την ενημέρωση εκ μέρους του κ. Δένδια, υπογραμμίζοντας ότι «όσες φορές την έχω ζητήσει την έχω πάρει».

«Δεν είναι στα θέματα της έλλειψης ενημέρωσης που ασκείται η κριτική μας, η κριτική μας ασκείται στο ότι νομίζουμε ότι η εξωτερική πολιτική που ασκείται δεν έχει ενεργητικά χαρακτηριστικά», είπε.

Ακόμη ανέφερε ότι: «Εμείς θα ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα δηλαδή να ζητήσουμε από την ΕΕ οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί από αυτή σε βάρος της Τουρκίας για την περιοχή της Αν. Μεσογείου να επεκταθούν και στην περίπτωση που η Τουρκία θα επιδιώξει να δημιουργήσει κι εμπράγματα τετελεσμένα γεγονότα στέλνοντας πλοία για παράδειγμα στην περιοχή αυτή. Θα ζητήσουμε να ενεργοποιηθεί η παρουσία μας γενικά σε όλα τα Φόρα και μια σειρά από τέτοια μέτρα».

«Με μια λέξη ζητάμε να πάψει να είναι παθητικός παρατηρητής η χώρα μας, να μην αντιδρά μόνο με σπασμωδικές ενέργειες και να έχουμε συνεκτική στρατηγική με συγκεκριμένη πυξίδα», κατέληξε ο ίδιος.