«Άσφαιρη η αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από εκείνους που έστησαν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του και δεν απαντάει στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει.

Έκανε λόγο για ομολογημένο πολιτικό σκάνδαλο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Με αφορμή τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μια εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας για το θέμα των υποκλοπών: «Νομίζω ότι είναι μια άσφαιρη αντεπίθεση όλων εκείνων τελικά οι οποίοι στήσανε ένα πολιτικό σκάνδαλο, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που δεν έχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά. Βεβαίως ο βασικός υπεύθυνος, ο ωτακουστής κ. Μητσοτάκης, προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του, γι' αυτό και δεν απαντάει στα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν προκύψει και βλέπετε ότι μέρα με την ημέρα είναι ακόμα πιο έντονα αυτά τα ερωτήματα, αλλά και δεν αποδέχεται να παρουσιαστεί στη Βουλή στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα. Είναι συγκλονιστικά αυτά που ζούμε και κακώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τα υποτιμήσει και μάλιστα ορισμένοι σχολιαστές λένε ότι δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Το λένε σε αντιδιαστολή με το θέμα της ακρίβειας για παράδειγμα, βέβαια καταλαβαίνετε ότι μπροστά στο ερώτημα "Τι θέλετε; Να κρυώσετε ή σας ενδιαφέρει να μάθετε τι γίνεται με τις υποκλοπές;", θα έλεγε κανείς ότι "θέλω να ζεσταθώ, θέλω να πληρώσω τον λογαριασμό μου". Άρα έχει μια σχετικότητα το εύρημα των δημοσκοπήσεων που θέλουν να υποτιμήσουν αυτό το σκάνδαλο της δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν απτά συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου έχουν κληθεί πρόσωπα-κλειδιά: «Κατ' αρχάς, αναγκάζονται να έρθουν, σύρονται, παρόλο που κρυφτήκανε επί μήνες τα πρόσωπα που αναφέρατε, δεν ήρθαν ούτε στην εξεταστική επιτροπή και τώρα αναγκάζονται να έρθουν, άρα νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι θετικό. Θα δούμε τι ερωτήματα θα τεθούν και τι πειστικές ή μη πειστικές απαντήσεις θα δώσουν. Αλλά αντιλαμβάνεστε πια ότι αυτό το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση που μιλάει για βούρκο, για λάσπη στον ανεμιστήρα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, γιατί εδώ έχουμε ένα ομολογημένο πολιτικό σκάνδαλο, τις παρακολουθήσεις του κ. Κουκάκη και του κ. Ανδρουλάκη».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό φάνηκε στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη ότι σχετίζεται η παρακολούθηση με το Predator με εκείνη της ΕΥΠ. Σας θυμίζω ότι πριν από το δημοσίευμα του "Documento" είχαν υπάρξει δημοσιεύματα της "Καθημερινής" που είχε μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα, από το "Βήμα", από τα "Νέα", άρα εδώ βοά ο τόπος και έρχονται κάποιοι και εγκαλούν αυτούς οι οποίοι θέτουν ερωτήματα διά των στοιχείων που βγαίνουν στη δημοσιότητα, δηλαδή είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν για τα 33 πρόσωπα υπάρχουν ενδείξεις διπλής παρακολούθησης: «Σε αυτά όλα πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θέτει ερωτήματα και καταθέτει στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν είμαστε εμείς οι πληροφοριοδότες».

ΔΗΜ.: Χθες ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του έθεσε κάποιες ερωτήσεις με υπονοούμενα.

«Μα τα υπονοούμενα αυτά τα γνωρίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι πολύ καλά και πριν από τον Α. Τσίπρα. Εμείς τα πολιτικά πρόσωπα από πού τα μαθαίνουμε αυτά; Θα δούμε τι θα πει και ο κ. Σαμαράς, θα δούμε τι θα πουν και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα που έχει αναφερθεί το όνομά τους. Μέχρι τώρα έχουν δείξει την έκπληξή τους ή το θεωρούν αδιανόητο κάτι τέτοιο. Ο κ. Δένδιας είπε "δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο υπουργός Εξωτερικών παρακολουθείται από τον πρωθυπουργό". Για προσέξτε, αν δεν παρακολουθείται από τον πρωθυπουργό και παρακολουθείται από κάποιους τρίτους, αυτό δεν είναι από μόνο του ένα πρόβλημα;».

Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν ενδείξεις για κακόβουλα λογισμικά και παρακολουθήσεις: «Ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχα στις αρμοδιότητές μου την ΕΥΠ, ήταν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί και έπειτα θα σας θυμίσω ότι στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" είχαν δημοσιευτεί ολόκληρα στοιχεία από υποθέσεις -που δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα- παρακολουθήσεων. Άρα, παρακολουθήσεις γινόντουσαν παράνομες ή και μέσω της ΕΥΠ, αλλά που αφορούσαν το οικονομικό έγκλημα... Δεν αμφισβητεί κανείς ότι μια χώρα και ιδιαίτερα οι επίσημες κρατικές υπηρεσίες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν. Το οξύμωρο του πράγματος είναι ότι μιλούν τώρα για απαγόρευση ενός λογισμικού του οποίου η χρήση ήταν παράνομη, άρα πρόκειται περί κοροϊδίας, περί υποκρισίας».

ΔΗΜ.: Και ο κ. Τσίπρας, για να είμαστε δίκαιοι, είπε ότι δεν ήξερε αν το απαγορευμένο που κυκλοφορούσε παρακολουθούσε κάποιους τότε...

«Μα είχαμε ακούσει διάφορα πράγματα για βαλιτσάκι που έχουν ιδιώτες, επιχειρηματίες, αλλά δεν μιλάμε για αυτο όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμψηφισμό. Εδώ έχουμε σκάνδαλο που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία».