Η Ελλάδα κάνει ό,τι πρέπει απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο στρατηγός εν αποστρατεία και τέως υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σημείωσε ότι όλες οι προκλήσεις απαντώνται.

Ακόμα, τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει θερμό επεισόδιο και στόχος του είναι να πιέσει τόσο την ελληνική πλευρά, ώστε να το δημιουργήσει η χώρα μας.

Σε ερώτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλώσει την καλύτερη ενέργεια.

Επίσης, ο . Στεφανής ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που η πατρίδα αντιμετωπίζει τέτοια τοξική κατάσταση από την Τουρκία.

Ανέφερε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος χάνει πολλαπλά.

Τέλος, δήλωσε πως η ενεργειακή κρίση θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς και η κρίση με τη Ρωσία την επιτάχυνε.


Η συνέντευξη

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Την τελευταία περίοδο κάθε μέρα είναι κρίσιμη και πραγματικά βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν πράγματα τα οποία ούτε να φανταζόμαστε στο παρελθόν. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι απόλυτα ότι η Ελλάδα κάνει ότι πρέπει έτσι ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά και να μην αφήνει τίποτε αναπάντητο σε σχέση με την ακραία ρητορική του Ερντογάν.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια ο Ερντογάν εισπράττει τη μια στρατηγική έκπληξη μετά την άλλη. Να θυμηθούμε την περίοδο ’19-’20, σας θυμίζω ότι τότε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας είχε το εξής αφήγημα «143 χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα με την Ελλάδα». Είχαν προεξοφλήσει τον αριθμό πριν ακόμα γίνει! Τους ήρθε η έκπληξη και οι εκπλήξεις ήταν η μια μετά την άλλη, ήρθε η έκπληξη στο Αιγαίο, ήρθε η έκπληξη με τα F35, με τα F16. Θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να μετρήσει πάρα πολύ καλά το σήμερα μήπως ξημερώσει στον κ. Ερντογάν ακόμα μια έκπληξη και ξημερώνει καθημερινά έκπληξη στον Ερντογάν από τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, το είδαμε στην Πράγα. Στην Πράγα έφτασε ο τούρκος πρόεδρος να μιλά ότι ο κος Μητσοτάκης δεν τήρησε το πρωτόκολλο δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πραγματικά κουρελιάσει κάθε έννοια συνεννόησης διαφωνεί με αυτό.

Για το αν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στην περίπτωση οποιασδήποτε παρενόχληση θα αντιδράσει επί του πεδίου: Ανέκαθεν έχει δηλωθεί αυτό από την ελληνική κυβέρνηση ότι όλες οι προκλήσεις απατώνται. Όλες έχουν απαντηθεί. Συζητάμε για την τελευταία περίοδο των 3.5 ετών, για την αλλαγή σε όλη την εξωτερική πολιτική που έχει επιφέρει αυτή η κυβέρνηση.

Για το θερμό επεισόδιο Ερντογάν: Η απάντηση είναι θέλει. Θέλει να το δημιουργήσει ο ίδιος; Η απάντηση είναι όχι. Θέλει να μας εξωθήσει να το δημιουργήσουμε εμείς, να μας πιέσει τόσο και να αναγκαστούμε εμείς να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο. Θέλει να είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα πατήσουμε πρώτοι την σκανδάλη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν και ψυχραιμία, αλλά για να έχεις ψυχραιμία πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος και εκτός όλων των άλλων να έχεις και τα κατάλληλα μέσα για να τα διαχειριστείς. Εμείς έχουμε και τα κατάλληλα μέσα, έχουμε και την εκπαίδευση και είμαστε ψύχραιμοι.
Το εθνικό συμφέρον δεν είναι δυνατόν να γίνεται αντικείμενο πολιτικής μικροκομματικής αντίληψης. Το εθνικό συμφέρον είναι ένα, το εθνικό συμφέρον το υπερασπίζουμε όλοι. Και εκτιμώ και πιστεύω ότι το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος και το είδαμε τώρα τελευταία εκτός από τον απλό κόσμο και από τα πολιτικά κόμματα.

Για το αν πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε επέκταση των χωρικών υδάτων: Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Για κάθε ενδεχόμενο εξετάζει τα υπέρ και τα κατά και προσπαθεί να καταδείξει στην απέναντι πλευρά κάτι πάρα πολύ σημαντικό, κι αυτή είναι η κυρίαρχη έννοια της αποτροπής, ότι εάν κάνει κάτι πολλά περισσότερα θα χάσει απ’ αυτά τα οποία εκτιμά ότι θα κερδίσει. Η κυβέρνηση λοιπόν όπως πολύ σωστά έχει πράξει σε κάθε σημείο περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλώσει την σωστή ενέργεια.

Για το αν εκτιμά ότι είναι η πρώτη φορά μετά το ΄74 που είμαστε τόσο κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο: Είναι η πρώτη φόρα που η πατρίδα αντιμετωπίζει τέτοια τοξική κατάσταση από την Τουρκία και δυστυχώς, για τον Ερντογάν δυστυχώς, έχει φέρει τη χώρα του σε ένα τέτοιο σημείο που του είναι δύσκολο και ο ίδιος πλέον να απεγκλωβιστεί απ’ αυτή την λογική. Είναι μια διελκυστίνδα όλου του πολιτικού φάσματος στην Τουρκία ποιος θα εχει την πιο ακραία ρητορική. Εδώ χρειάζεται μια πολύ έξυπνη στρατηγική την οποία η Ελλάδα την έχει σε εξέλιξη, από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Δύση πως θα «διαφύγει» ο Ερντογάν από αυτήν ακρότητα που υπάρχει.

Για το αν φοβάται ότι μπορεί να ξεφύγει του ελέγχου ένα θερμό επεισόδιο: Η Ελλάδα δεν φοβάται και δεν φοβάται διότι είναι εκπαιδευμένη, έχει τα μέσα, έχει την πολιτική βούληση, έχει τη δυνατότητα, έχει το ηθικό, έχει την αγάπη για την πατρίδα. Έχει γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι εάν ο Ερντογάν έρθει να απειλήσει στο πεδίο θα έχει απαντήσεις κι αυτό η Δύση το έχει καταλάβει και γι’ αυτό τον πιέζει. Διότι σε μια κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τώρα στο κέντρο της Ευρώπης με την Ρωσία και την Ουκρανία να κλυδωνίζουνε όλη την Ευρώπη κανένας δεν θέλει στην περιοχή αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου να υπάρξει αστάθεια.

Καμία πρόκληση σε κάθε επίπεδο διπλωματικό, οικονομικό, πληροφοριακό, επιχειρησιακό δεν μένει αναπάντητη και υπάρχουν επιλογές για όλες.

Για το αν φοβάται ότι μπορεί ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μετά το πλήγμα του δέχτηκε με την έκρηξη της Γέφυρας: Ο Πούτιν χάνει πολλαπλά, χάνει σε πολλά μέτωπα, τίποτα δεν του βγαινει σωστά. Κακός στρατηγικός σχεδιασμός από την αρχή του έχει φέρει τώρα πλείστα προβλήματα. Ακόμα και η επιστράτευση την οποία έχει διατάξει και επικοινωνιακά να το δείτε τεράστια τα προβλήματα. Χιλιαδες ρώσοι φεύγουν, ρώσοι αυτοκτονούν, ρώσοι κάνουν ενέργειες οι οποίες είναι φοβέρες, βλέπουμε αυτές τις σκηνές με τους μεθυσμένους ρώσους στρατιώτες να μην μπορούν να διαχειριστούν τους εαυτούς τους, να μην μπορούν οι αξιωματικοί τους να τους ελέγξουν. Άρα βλέπουμε ότι αυτή η κινητοποίηση του έθνους του ρωσικού που θέλει να πετύχει εναντίον της απειλής που λεει ότι δέχεται δεν του βγαίνει. Τα πράγματα θα γίνουν παρά πολυ δύσκολα γι’ αυτόν. Αυτή η οδός η οποία του μετέφερε όλα τα εφόδια, υλικά, τρόφιμα, καύσιμα, πυρομαχικά, κατεστράφη. Μέρες θα περάσουν μέχρι να ξανά είναι σε λειτουργία, μοναδική τώρα διέξοδος θα είναι η σιδηροδρομική γραμμή η οποία είναι κι αυτή πάρα πολύ επικίνδυνη. Εδώ πάλι το συνδέω με την Ελλάδα, η αξία για το δυτικό κόσμο της Αλεξανδρούπολης ως λιμάνι εφοδιασμού σαν αντιπερισπασμό, σαν αντίπαλο δέος στα Στενά.

Για τη ρωσική τορπίλη Ποσειδών: Έχει δοθεί τεράστια επικοινωνιακή έκταση σ’ αυτό το θέμα ενώ η Ρωσία διαθέτει πυρηνικά όπλα, διηπειρωτικούς πύραυλους οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν από οποιοδήποτε μέρος της Ρωσίας και να καταλήξουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Άρα το θεωρώ περισσότερο επικοινωνιακό το να πάει ένα υποβρύχιο στα ανοιχτά ενός λιμανιού και να ρίξει μια τορπίλη όταν μπορεί να το κάνει με χιλίους άλλους τρόπους. Είναι περισσότερο μήνυμα ένα υποβρύχιο υπερσύγχρονο, ένα υποβρύχιο το οποίο είναι the state of the art από πλευρά τεχνολογίας, είναι αθέατο και αυτό δημιουργεί μια ανησυχία. Ήδη βρήκαν που είναι το υποβρύχιο και το παρακολουθούν. Έχει τη δυνατότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα; Έχει. Το ερώτημα είναι αν θα το κάνει. Να ξέρουμε ότι τακτικά αν χρησιμοποιήσεις ένα πυρηνικό όπλο σε κάποια έκταση αυτή η έκταση μετά γίνεται απαγορευτική και για την ίδια τη Ρωσία, τις ίδιες τις δυνάμεις του. Άρα θα δημιουργήσει ένα χώρο απαγορευτικό για την Ουκρανία, θα έχει έναν τεράστιο αριθμό νεκρών και βεβαίως από εκεί και πέρα τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα για τον ίδιο. Η δυναμική θα εξελιχθεί σε πάρα πολύ γρήγορους χρόνους με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιο.

Για την ενεργειακή κρίση: Η εκτίμηση μου είναι ότι ο ενεργειακός πόλεμος θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, απλά η κρίση με την Ρωσία τον επιτάχυνε. Έχουμε το εξής φοβερό φαινόμενο, έχουμε μια ήπειρο την Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Ασία οι οποίες έχουνε τον παγκόσμιο πλούτο και πληθυσμό τεράστιο και νέο. Είναι δεδομένο οτι κοιτάνε την Ευρώπη η οποία είναι και ηλικιωμένη και πάρα πολύ πλούσια, την κοιτάνε με μεγάλη ανησυχία και με μεγάλη ζήλια. Κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι αυτό θα γινόταν απλώς ο πόλεμος ήρθε και επιτάχυνε όλες αυτές τις διαδικασίες. Η ΕΕ είναι σαν εκκρεμές, προσπαθεί να πιέσει την Ρωσία μετρώντας κάθε φόρα τις αντιδράσεις και το τι πρέπει να αλλάξει. Είναι κάτι το οποίο το περιμέναμε.

Το εθνικό συμφέρον δεν είναι δυνατόν να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης. Το εθνικό συμφέρον πρέπει να έχει νόημα και το νόημα γι’ εμάς είναι ένα, η αγάπη την οποία έχουμε προς την πατρίδα. Η αγάπη αυτή είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και ενώνει όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές τις κρίσιμες περιόδους.