Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κος Γιώργος Κώτσηρας, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

*Διαβάστε εδώ: Ελληνοτουρκικά: Οι NAVTEX, η ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ και το "μήνυμα" Δένδια

«Η χώρα μας έχει μια πολύ σταθερή θέση αρχής στα θέματα αυτά, το ότι υπήρξε η συγκεκριμένη διακήρυξη, το ότι υπάρχει ένας διάλογος και ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία σίγουρα είναι καταρχάς ένα θετικό γεγονός, το οποίο εξασφαλίζει πολλά δεδομένα, όπως μια ηρεμία στο Αιγαίο όλο αυτό το διάστημα, η οποία δεν ήταν δεδομένη όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό καταρχήν. Η χώρα μας δεν ετεροκαθορίζεται, οι θέσεις της είναι συγκεκριμένες, είναι θέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Έχουμε αναπτύξει ένα διπλωματικό κεφάλαιο ως χώρα και μια εξωστρέφεια στην εξωτερική μας πολιτική η οποία μας επιτρέπει οι θέσεις μας να ακούγονται παντού και να είναι θέσεις αρχής, δεν είναι θέσεις ευκαιριακές ή αποσπασματικές και προφανώς οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στη σχέση αυτή, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι μια σχέση με αυτό το περιβάλλον εργασίας δεν είναι μια σχέση η οποία δεν θα περάσει ή δεν περνάει από κύματα, η χώρα μας την αντιμετωπίζει με την πάγια τακτική της δηλαδή βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της», είπε αρχικά.


Γιώργος Κώτσηρας: Προχωράμε με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας έχει καταφέρει και είναι ένας παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή κι αυτό το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και η ένταξή μας στο πρόγραμμα των F35, η γεωστρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ, η εξωστρέφεια της εξωτερικής πολιτικής που αποτυπώνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μας καθιστά σίγουρα αισιόδοξους ότι η χώρα μας επειδή ακριβώς βασίζεται στο διεθνές δίκαιο δεν έχει να φοβάται τίποτα. Σίγουρα οι κινήσεις φιλίας και ομαλών σχέσεων που έγιναν είναι ένα σταθερό βήμα διαλόγου από εκεί και πέρα βέβαια το ταγκό χρειάζεται δύο και αυτό πρέπει να εκτιμάται από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες του κ. Δένδια, απάντησε: «Η χώρα μας και ενισχύεται στρατιωτικά και αμυντικά και ναυτικά και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνών επιρροών και προχωράμε με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, διότι η χώρα μας βασίζεται και βασίζει τα αιτήματά της στις διαχρονικές θέσεις της, οι οποίες πλέον ακούγονται πολύ πιο δυνατά στο διεθνές στερέωμα».