«Απαράδεκτο το γεγονός ότι η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαγγέλθηκε την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επιπλέον, είπε πως πρέπει να μπει μια τάξη στο βαθμό που έχουμε παρανομίες για όσους αγνοούν τον νόμο. Σε ότι αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τόνισε πως «θα πρέπει να δώσουμε ένα τράτο, καθώς όταν εφαρμόζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση υπάρχουν αντιδράσεις».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι κάνει κακό στο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί ακραίες μειοψηφίες.

«Κάθε έννοια δικαίου»

Παράλληλα, ο κ. Καιρίδης κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι χθες στον ΟΗΕ ξεπέρασε κάθε περιθώριο θράσους και πως έχει παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου. Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως ο Ερντογάν επιλέγει το μεταναστευτικό για να εμφανιστεί ως ανθρωπιστής και να καταγγείλει τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα.

«Δεν μπορεί»

Τόνισε, μάλιστα, πως ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να στήνει μια κρίση για να βγει από το αδιέξοδο. Ο κ. Καιρίδης είπε επίσης πως οι ένοπλες δυνάμεις και η ελληνική διπλωματία εξουδετερώνουν τουρκικές προβοκάτσιες, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ένα άμεσο πλήγμα.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για με την απεργία στα ΜΜΜ:
Απαράδεκτο το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε η απεργία τελευταία στιγμή. Προφανώς η κυβέρνηση κάνει τις κινήσεις της αλλά  κατόπιν εορτής θα βγουν οι αποφάσεις. Με αιτιάσεις εναντίον του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή εντελώς εκτός πραγματικότητας άλλωστε το να μπει μια τάξη στις ΔΕΚΟ, ειδικά των συγκοινωνιών, και να λειτουργήσουν με κριτήρια επιχειρηματικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος είναι μια ιστορία που κρατάει πάνω από 30 χρόνια και προφανώς είναι δεσμεύσεις οι οποίες αναλήφθηκαν από τον κ.Τσίπρα στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που όλη η δημόσια περιουσία δόθηκε στο υπερταμείο υπό τη διοίκηση των ξένων. Είναι εν πάση περιπτώσει ένας εξορθολογισμός ο οποίος πρέπει απαραιτήτως να γίνει. Αν με ρωτάτε αν πρέπει να υπάρξει εκ των υστέρων καταλογισμός και απολύσεις, πειθαρχικές δηλαδή διώξεις των παρανομούντων στο βαθμό που η Δικαιοσύνη κρίνει έτσι,  εγώ είναι κάτι που το ακούω. Προφανώς υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία έχει τελείως διαφορετική στάση αλλά πρέπει κάποτε να μπει μια τάξη  στο βαθμό που έχουμε παρανομίες και εκτός νόμου συμπεριφορές. Δεν δέχομαι πολίτες δύο κατηγοριών, δηλαδή  εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα  οι οποίοι λειτουργούνε κάτω από το νομικό πλαίσιο και κάποιοι οι οποίοι έχουνε επιπλέον προνόμια επειδή  τυγχάνει να είναι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να μπούμε σε μια ταχύτητα όλοι οι έλληνες, είμαστε παιδιά του ίδιου θεού και εργαζόμενοι στο ίδιο πλαίσιο. Η μονιμότητα του δημοσίου  έχει προβλεφθεί συνταγματικά για κάποιους δημόσιους λειτουργούς αυτό το ξεχείλωμα το οποίο έχει επέλθει με τις δεκαετιες είναι ένα πρόβλημα. Άλλα δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί οι εργαζόμενοι σε παραγωγικές επιχειρήσεις στις οποίες τυγχάνει να έχει το δημόσιο ένα μεγάλο ποσοστό. Δημόσιους λειτουργούς εννοούμε τον πυρήνα του κράτους δικαστικούς, στα υπουργείο και τα λοιπά.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Ας δώσουμε λίγο τράτο, όποτε εφαρμόζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση προφανώς υπάρχουν οι αντιδράσεις και υπάρχει ο γνωστός πυρήνας του μπαχαλακισμού ο οποίος αντιδρά όμως δεν θα  πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι η εικόνα η ιδανική που θέλαμε αλλά έχουνε γίνει βήματα για να φύγουμε από τα συλλογικότητα και την αυτό-οργάνωση και όλα εκείνα τα παραμύθια που μας λέγανε μέχρι και το ’19 και να αποκτήσουν και τα πανεπιστήμιά μας πέρα  από την ουσία που την έχουν σε μεγάλο βαθμό, και  την εικόνα την ευρωπαϊκή, τη σύγχρονη για να μην αδικούν τον εαυτό του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει παρότι μεγάλο κόμμα, κόμμα που κυβέρνησε, κόμμα που ο λαός του έδωσε σχεδόν το 1/3 των ψήφων τις εκλογές του ΄19 να συμπεριφέρεται ως γκρουπούσκουλο  του 1 και του 2%. Αυτό είναι μια μόνιμη παλινδρόμηση που έχει το κόμμα του κ.Τσίπρα, δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει μπροστά για αυτό και το βλέπετε κάτω δημοσκοπικά από τα ποσοστά που είχε πάρει το ’19. Κάνει πάρα πολύ κακό στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ  πέρα από το ευρύτερο κακό που γίνεται, να υιοθέτει αυτές τις ακραίες μειοψηφίες  οι οποίες είναι απέναντι σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού λαού.  Ο ελληνικός λαός αριστεροί και δεξιοί ξέρουν και θέλουν τα πανεπιστήμια καθαρά, χώρους ευταξίας, χώρους που να σέβονται το χρήμα και τον κόπο του έλληνα φορολογούμενου αλλά και τον αγώνα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών. Και εγώ ως πανεπιστημιακός που έχω υπηρετήσει 20 χρόνια  στο  ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορώ να ανέχομαι αυτή την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας και ότι αν κάτι μου συμβεί εντός πανεπιστημίου δεν θα έχω την προστασία που έχει ο οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης οπουδήποτε βρίσκεται εντός Ελλάδας.

Για τα ελληνοτουρκικά και τη στάση του κ.Ερντογάν για το μεταναστευτικό: Ο Ερντογάν ξεπέρασε χθες κάθε όριο θράσους και επιθετικότητας έναντι της χώρας μας δίνοντας μια θεατρική παράσταση στο προσφιλές βήμα που είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενώπιον της παγκόσμιας ηγεσίας και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Το να καταγγείλουμε την Τουρκία είναι το εύκολο και το κάνει με τεράστια επάρκεια ο κ. Δένδιας και θα το  κάνει και ο κ.Μητσοτάκης, ευτυχώς έχει τη δυνατότητα να μιλήσει μετά τον Ερντογάν την Παρασκευή ώστε να δοθούν όλες οι απαντήσεις σε μια χώρα η οποία έχει παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου είτε στην Κύπρο είτε στην ελληνική μειονότητα, είτε με τους Κούρδους, είτε στη Συρία,  είτε οι απειλές οι οποίες εκτοξεύει.  Ο Ερντογάν επιλέγει ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο το μεταναστευτικό στο οποίο η Ευρώπη είναι διχασμένη, στο οποίο υπάρχουν διάφοροι «αφελείς» και στην Ευρώπη και στην Αμερική οι οποίοι τσιμπάν αυτή την εργαλειοποίηση που επιχειρεί να κάνει. Τους έχουμε και εδώ στο εσωτερικό που εργαλειοποιούν την εργαλειοποίηση του Ερντογάν  για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με ψευδολογίες για τον Έβρο και όλα τα υπόλοιπα τα οποία είχαμε ακούσει  όλο το προηγούμενο διάστημα και για τα οποία δεν έχουμε πάρει συγνώμη. Άρα επιλέγει αυτό το θέμα γιατί τα υπόλοιπα θέματα δεν μπορεί να τα κερδίσει, εκεί η ελληνική διπλωματική προσπάθεια έχει πλήρη επιτυχία στα ζητήματα του Αιγαίου, της Μεσογείου, της Κύπρου κ.ο.κ, είναι πολλά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ  σε βάρος της Τουρκίας στα ζητήματα αυτά όμως επιχειρεί με το μεταναστευτικό να  εμφανιστεί ανθρωπιστής, να καταγγείλει τους ευρωπαίους και κατ’ εξοχήν την Ελλάδα άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ένταση της δικιάς μας επικοινωνιακής προσπάθειας προς τα έξω ώστε να μην αφήνουμε κανένα κενό. Το κάνει ο Μητσοτάκης αλλά θέλει και περισσότερο, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου και βεβαίως να μην έχουμε την όποια υπονόμευση. Εγώ να δεχτώ το ενδιαφέρον το ανθρωπιστικό, το αυθεντικό δεν μπορώ να δεχτώ όμως την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Άρα ένα είναι το μεταναστευτικό, το δεύτερο είναι ότι εν όψει εκλογών και αδιεξόδων που έχει τόσο με τους αμερικανούς  όσο  και στην οικονομία, πολιτικά η δημοφιλία του  φαίνεται ότι στήνει μια κρίση. Φαίνεται ότι θέλει να δημιουργήσει μια κρίση για να βρει διέξοδο στο αδιέξοδό του. 

Για το αν εκτιμά ότι η κρίση θα περιοριστεί στο λεκτικό επίπεδο ή θα περάσει και στο πεδίο: Νομίζω ότι οι λέξεις αρχίζουν και εξαντλούνται διότι είπανε –είπανε –είπανε, περάσανε οι εβδομάδες, δώσανε εντολή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να έχουν την Ελλάδα πρωτοσέλιδο όπως δεν γινότανε ποτέ στο παρελθόν. Τέσσερις μήνες που παρακολουθώ τον τουρκικό τύπο είμαστε πρώτη είδηση  επί τούτου και βεβαίως όλες αυτές οι ακρότητες και η όξυνση, φοβάμαι ότι στο δρόμο προς τις τουρκικές προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι του ’23 ιδίως αν εδώ έχουμε αστάθεια μετά από εκλογές της  απλής αναλογικής για παράδειγμα νομίζω ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και μια ανησυχία τη στιγμή που δεν μπόρεσε να εκτονώσει αυτό το εθνικιστικό στη Σύρια, τον μπλόκαραν οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι, επιχείρησε να το κάνει στην Αρμενία  γιατί επί του πεδίου τα κάνει ο Ερντογάν, έχουμε νεκρούς αρμένιους στρατιώτες εντός της Αρμενίας...   Εγώ πιστεύω ότι οι Ένοπλες δυνάμεις μας, η ελληνική διπλωματία που είναι εξαιρετικά έμπειρη δεκαετίες τώρα να εξουδετερώνει τέτοιες προβοκάτσιες και τέτοιες απόπειρες και πιστεύω ότι έτσι θα πάμε.  Προφανώς δεν μπορεί να κάνει ένα άμεσο πλήγμα γιατί η ελληνική στρατιωτική αποτροπή είναι πανίσχυρη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία τρία χρόνια και η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μετατοπιστεί προς όφελός μας. Δεν θέλω να θριαμβολογήσω ούτε να πάρουν τα μυαλά μας αέρα, η Τουρκία είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος αλλά σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το ’19 με υποβρύχια χωρίς τορπίλες και με Μιράζ χωρίς συντήρηση. Έχουμε πάρει  τα Rafale, παίρνουμε τα Belhara, έχουμε αναβαθμίσει τα F16, μπαίνουμε στα F35, η Τουρκία έχει μείνει πίσω σε αυτά οπότε έχουμε μια προσπάθεια. Έχουμε τις διεθνείς συμμαχίες, έχουμε πέρα από τους Γάλλους με τη ρήτρα, τους αμερικάνους όπου εκεί έχει γίνει σπουδαία δουλειά. Είδατε τι έγινε με την Κύπρο και την απόφαση για την Κύπρο άρα δεν είναι το θέμα κάτι το άμεσο άλλα οπωσδήποτε  με ένα γεωτρύπανο, με ένα ερευνητικό, με μια κατάσταση όπου θα εκμεταλλευτεί την όποια νευρικότητα από την από εδώ πλευρά είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.