«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, λόγω της απειρίας των Τούρκων πιλότων», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ανησυχητικό γεγονός την δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να δει με ψυχραιμία ποια είναι η δυνατότητα της Τουρκίας να κατασκευάσει και άλλους τέτοιους πυραύλους.

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη είπε στον Παναγιώτη Τζένο ότι η Ελλάδα απαντά στην προκλητική ρητορική, σε όλα τα επίπεδα, από τον ΟΗΕ, έως το Συμβούλιο της Ευρώπης, «ώστε εάν μεταφερθεί η προκλητική ρητορική στο πεδίο να μην πει κάποιος ότι δεν είχε ενημερωθεί».

«Τεράστια απειλή»

Η «γαλάζια» βουλευτής τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία στη Δύση, καθώς είναι προς το συμφέρον της χώρας, ενώ αντίθετα μια Τουρκία μακριά από την αγκαλιά της Δύσης και του ΝΑΤΟ «θα είναι τεράστια απειλή για την χώρα μας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε στον Παναγιώτη Τζένο ότι πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, ενώ ανέφερε πως στην παρούσα φάση είναι μακριά μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Εργαλειοποίηση»

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», ενώ άφησε αιχμές κατά ελλήνων ευρωβουλευτών, που στρέφονται κατά της χώρας μας στο συγκεκριμένο ζήτημα.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τη δοκιμαστική εκτόξευση της Τουρκίας με βαλλιστικούς πυραύλους: Είναι αναμφισβήτητα ένα ανησυχητικό γεγονός, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα με πολύ μεγάλη ψυχραιμία να δούμε ποιες είναι οι αντικειμενικές δυνατότητες της Τουρκίας να στείλει τέτοιους πυραύλους δηλαδή να κατασκευάσει κι άλλους τέτοιους πυραύλους και από εκεί και πέρα να έχει τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτού του είδους την πληροφόρηση, είναι κάτι το οποίο δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε, θα το λάβουμε κι αυτό υπόψη μας μέσα στην γενικότερη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή πάντως η ένταση την οποία παρουσιάζει η ρητορική της Τουρκίας, χαρακτήρισα χθες και τα επιχειρήματα ανεκδιήγητα τα οποία χρησιμοποιούν,  τα χρησιμοποιούν σε επίπεδο διπλωματικής φαρέτρας όπου η Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυνατή. Μια Ελλάδα η οποία απαντάει σε όλα τα τουρκικά επιχειρήματα, σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα δηλαδή εννοώ από τον ΟΗΕ μέχρι το συμβούλιο της Ευρώπης και βεβαίως σε όλα τα διακυβερνητικά, σε μια διπλωματική εκστρατεία λεπτομερούς ενημέρωσης των φίλων και συμμάχων γιατί δεν υποχρεούνται όλοι να ξέρουν ποια είναι η καθημερινότητα από την Τουρκία, έτσι ώστε σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει αυτή την ένταση της ρητορικής να τη μεταφέρει στο πεδίο να μην υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει άγνοια περί των γεγονότων και των επιχειρημάτων της Ελλάδος.  

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθεί η ένταση στο πεδίο και αν υπάρχει ο  κίνδυνος ενός ατυχήματος: Αυτός είναι πάντοτε υπαρκτός και είναι κυρίως υπαρκτός λόγω της απειρίας και της έλλειψης πιλότων που έχει σήμερα η Τουρκία. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, δεν είναι εύκολα με την κατάσταση τη σημερινή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η Τουρκία μέχρι τώρα οτιδήποτε έχει κάνει το έχει κάνει σε επίπεδα τελείως διαφορετικά δηλαδή είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ είτε στη Λιβύη μιλάμε για περιπτώσεις κατεστραμμένων χωρών, δεν έχει ποτέ δοκιμάσει την τύχη της με μια οργανωμένη χώρα άρα δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια τέτοια περίπτωση.  

Για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η Τουρκία να παραμείνει στη Δύση: Εμείς, η  Ελλάδα, επιθυμούμε μια Τουρκία στη Δύση. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει μια Τουρκία στη Δύση. Η Ελλάδα μια Τουρκία η οποία θα έχει ξεφύγει από την αγκαλιά της Δύσης ή από την αγκαλιά του ΝΑΤΟ μια Τουρκία παντελώς εκτός του συστήματος ασφαλείας του δυτικού είναι μια Τουρκία που θα είναι τετραπλή, πενταπλή εκατονταπλή απειλή για τη χώρα. Γιατί νομίζετε ότι εμείς ακολουθούμε μια πολιτική όλα αυτά τα χρόνια μετά το Ελσίνκι προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη; Γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αυτομάτως σε περίπτωση που θα τις αποδεχότανε η Τουρκία θα οδηγούσανε σε μια χώρα που ναι θα έχουμε διαφορές αλλά αυτές τις διαφορές υπάρχει ένας και μόνο τρόπος να τις λύσουμε και αυτός είναι ο τρόπος του διαλόγου ή του Διεθνούς Δικαστηρίου.  

Για το αν πιστεύει ότι ο Ερντογάν θέλει η Τουρκία να ανήκει στη Δύση: Ο Ερντογάν αυτό το οποίο κυρίως κάνει αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθεί να σωθεί δηλαδή να προσπαθεί να κερδίσει τις εκλογές. Για να κερδίσει τις εκλογές έχει πάρα πολλές οικονομικές εξαρτήσεις, βλέπε το φυσικό αέριο το έχει από τη Ρωσία άρα το τελευταίο πράγμα με πληθωρισμό 100% που έχει αυτή τη στιγμή, είναι να διαταράξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τη Ρωσία που είναι αυτή τη στιγμή οικονομικά για αυτόν εξαιρετικά σημαντικές. Αυτό προβληματίζει πάρα πολύ τη Δύση. Υπάρχουν ανθρωποι σε όλο το διεθνές στερέωμα οι οποίοι λένε «εμείς θέλουμε την Τουρκία πλην όμως μας θέλει εμάς η Τουρκία;». Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι αμφισβητούν την αξιοπιστία της Τουρκίας επειδή αμφισβητείται η αξιοπιστία της Τουρκίας ενδυναμώνεται εκ των πραγμάτων η συμμαχία με άλλες χώρες, μέσα σε αυτές η Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί ακόμα περισσότερο ανασφάλεια στην Τουρκία και βρισκόμαστε σήμερα σε ένα φαύλο κύκλο όπου κάθε επίδειξη στήριξης των ελληνικών θέσεων, όπως αυτή που έγινε στο ευρωπαϊκό επίπεδο ή στο επίπεδο των ΗΠΑ, δημιουργεί ακόμα περισσότερο εκνευρισμό στην Τουρκία. Γι’ αυτό πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη από τη σταθερότητα, την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ναι περνάμε δύσκολα αλλά το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή ανοίγοντας σταθερά και την πόρτα του διαλόγου και λέγοντας σε όλους τους ευρωπαίους ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν τον φοβόμαστε το διάλογο γιατί έχουμε επιχειρήματα.

Για το αν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει ένας διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη –Ερντογάν: Αυτή τη στιγμή όχι, είμαστε πάρα πολύ μακριά απ’ αυτό και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όχι από εμάς,  θα πρέπει ο τούρκος πρόεδρος να εμφανιστεί μπροστά στο λαό του και να «φάει» όλα αυτά τα οποία είπε πριν από λίγο καιρό, δεν είναι εύκολο, θέλει χρόνο. Γιατί την ίδια κριτική που δέχεται από την Ευρώπη αρνητικά, και στο εσωτερικό της Τουρκίας του γίνεται κριτική ότι πήγε στον ΟΗΕ και δεν έθεσε τα θέματα. Ξέρετε ότι η εσωτερική πολιτική ζωή σε κάθε χώρα επηρεάζει και την εξωτερική.

Για τη στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας: Δεν ακούμε κυρώσεις. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή παίζει ένα ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας –Ουκρανίας ο οποίος είναι το Νο1 θέμα για ολόκληρη τη Δύση. Το ότι είχε την επιτυχία και είναι επιτυχία λόγω της παρέμβασής της να απελευθερωθούνε τα σιτηρά και θυμάστε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετώπιζε η Ευρώπη και κυρίως η Αφρική ήταν σε περίπτωση έλλειψης των σιτηρών να αντιμετωπίσουμε λοιμό, επισιτιστική κρίση τρομακτικών διαστάσεων άρα ο ρόλος ο οποίος έπαιξε η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα ήταν θετικός και η Ευρώπη της το αναγνωρίζει αυτό και η υπόλοιπη Δύση της το αναγνωρίζει για αυτό η σχέση με την Τουρκία είναι πάντοτε κρύο-ζέστη ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Απλώς οι σχέσεις αυτές οι οποίες λειτούργησαν θετικά για τη Δύση στην περίπτωση του Ουκρανικού αρχίζουν και δημιουργούνε πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση πλέον γιατί αντιλαμβάνονται πολλοί ευρωπαίοι ότι πολλά από τα μέτρα τα οποία έλαβαν εναντίον της Ρωσίας ουσιαστικά διά της Τουρκίας παύουν να υπάρχουν και αυτό τους δημιουργεί ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα η γενικότερη αναστάτωση την  οποία έχουμε μπροστά μας θα κρατήσει όσο ο πόλεμος της Ουκρανίας θα είναι σε αυτή την ακραία και επικίνδυνη μορφή του και εκεί κανένας δεν θέλει να δημιουργήσει πρόσθετη αναταραχή στην Ευρώπη. 

Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία: Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είναι το κύριο όπλο της Τουρκίας αυτή τη στιγμή.

Για την υπερψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος  της ευρωομάδας της  Αριστεράς να συζητηθεί η έκθεση OLAF για το μεταναστευτικό: Εμένα με θλίβει πάρα πολύ αυτό, με στενοχωρεί και με εξοργίζει κιόλας γιατί η χώρα δίνει αυτή τη στιγμή μια πάρα πολύ σκληρή μάχη. Αυτοί οι ταλαίπωροι 90 ανθρωποι που φτάσανε ολόγυμνοι και ξεφτιλισμένοι από την τουρκική στρατοφυλακή στα σύνορά μας και τους περιθάλπουμε είναι ανθρωποι που είναι αντικείμενα για την Τουρκία. Δεν τους βλέπουνε καν σαν ανθρώπους τους βλέπουνε ως πιόνια τα οποία χρησιμοποιούν για την προπαγάνδα τους. Το να έρχεται μερίδα του ελληνικού Τύπου ή από την άλλη μεριά οι έλληνες ευρωβουλευτές και να  στρέφονται με το βασικό τουρκικό επιχείρημα εναντίον της χώρα τους είναι απαράδεκτο.