Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι.

Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε τη στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας και Γαλλίας στα μεγάλα θέματα της Ευρώπης, καθώς και σε σχέση με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά των ολοένα και αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων.

«Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Ερντογάν.

«Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις, αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας», επισήμανε, την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την ευθεία στήριξη της Γαλλίας για τις ελληνικές θέσεις, όπως το έκανε και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος με νόημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μακρόν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές και αιτιάσεις και η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας και η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.


Κοινή γραμμή Ελλάδας - Γαλλίας

Βέβαια, τη δεδομένη στιγμή, το σημαντικότερο όλων είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ενέργεια, με την Κομισιόν να καλείται τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει εκ νέου προτάσεις και για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, αλλά και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Βεβαίως, το μήλος της έριδος είναι το πλαφόν στο αέριο, με την Ελλάδα να τάσσεται υπέρ ενός συνολικού πλαφόν σε όλο το φάσμα του αερίου, με παρέμβαση στον TTF και τη Γαλλία να έχει αρχικώς στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες μέρες, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πού οδηγούμαστε ως προς τα της ενέργειας, ενώ οι κ. Μητσοτάκης και κ. Μακρόν επιθυμούν συντονισμό κινήσεων, ενόψει και δύο σημαντικών ευρωπαϊκών ραντεβού τις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διοργανώνει η τσεχική προεδρία στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, όταν και αναμένονται οι βασικές αποφάσεις για τα ενεργειακά.