Σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, με τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ μέσα σε λίγες ημέρες να στρέφουν την προσοχή στην κατεύθυνση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, της προστασίας της ελληνικής Oμογένειας στην Ουκρανία και της κοινής γραμμής πλεύσης με τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που δοκιμάζει την πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε., να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες για δύο στόχους στους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει συστηματικά: Τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την κεντρική αγορά φυσικού αερίου παράλληλα με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια όσο και στη μείωση των τιμών για τις χώρες και, συνεπώς, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους κάνει εξαιρετικά επίκαιρη τη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας και κοινής άμυνας της ηπείρου μας. Η θέση του πρωθυπουργού είναι πως πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με τη γεωπολιτική της δύναμη. «Μετά τον Bʹ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαμε γίνει καταναλωτές ασφάλειας και βασιζόμασταν εν πολλοίς στην αμερικανική “ομπρέλα”, τώρα το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης τίθεται πλέον μετ’ επιτάσεως», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Το ζήτημα έχει συζητηθεί έντονα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής. Τον δεύτερο στόχο τον έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη στιγμή που διαπίστωσε στην πράξη πόσο αποτελεσματική αποδείχθηκε από πολλές απόψεις η κεντρική αγορά εμβολίων από την Κομισιόν και η διανομή τους εν συνεχεία στα κράτη-μέλη.

Βούληση του πρωθυπουργού είναι μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που δοκιμάζει την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε., να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες

Πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια», ήταν η θέση που είχε εκφράσει και την οποία επανέλαβε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Oυκρανικό.

Οι ΑΠΕ και η Αίγυπτος

Παράλληλοι στόχοι με αυτόν είναι η ενίσχυση με κάθε πρόσφορο μέσο της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. «Η φθηνότερη πηγή ενέργειας σήμερα είναι η πράσινη ενέργεια. Και χρέος μας είναι να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», ήταν η πρόταση που κατέθεσε δημόσια ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Νικολάι Τσιούκα, μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Μια από τις βασικές εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι από την Αφρική, με την οποία η Ελλάδα και γειτνιάζει και έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς. Επιπλέον όπως τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας δεν επιβαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά της να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης -που αποτελεί και βασικό στόχο της κυβέρνησης- είναι σημαντική.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το εγχείρημα για το ηλεκτρικό καλώδιο που έχει συμφωνηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ώστε να ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και, κατά συνέπεια, την Αφρική με την Ευρώπη και μέσω αυτού να μεταφέρεται φθηνή ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη.

Αυτή η συγκυρία, ωστόσο, δίνει το «πάτημα» στην Ελλάδα να υπενθυμίσει ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της και την ανάγκη για έγκαιρη δράση απέναντι στην προκλητική ρητορική και στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με το βλέμμα στην Ουκρανία, αλλά και με μια σαφή αιχμή για τον τρόπο με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί εσχάτως να ξαναγράψει την Ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα.

«Κλειδί» θεωρείται το εγχείρημα για το ηλεκτρικό καλώδιο που έχει συμφωνηθεί με τον Αλ Σίσι, ώστε να ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και, κατά συνέπεια, την Αφρική με την Ευρώπη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, που σύντομα θα επισκεφθεί την Άγκυρα, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις κινήσεις της χώρας μας προς αντιμετώπισή της, ενώ σε όλες του τις τοποθετήσεις για το Ουκρανικό υπογράμμισε -όχι τυχαία- την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Η δικαίωση του πρωθυπουργού

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως τονίζουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κυβερνητικές πηγές, δικαιώνουν την απόφαση της κυβέρνησης τόσο για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της χώρας όσο και για την ενίσχυση των συμμαχιών με τη Γαλλία (με την οποία υπεγράφη συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής), τις ΗΠΑ, τον αραβικό κόσμο και φυσικά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμούν, δε, ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει πιο αναλυτικά και η δικαίωση της πολιτικής αυτής θα φανεί ξεκάθαρα τις προσεχείς εβδομάδες, όταν έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας - ΗΠΑ.

Σε μια άλλη, εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα παράμετρο της κρίσης, το υπουργείο Εξωτερικών, η πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους των ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/2