Έναν διπλωματικό μαραθώνιο ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα, καθώς μετά τις γιορτές σχεδιάζει να περιορίσει πλέον τις διά ζώσης διεθνείς επαφές του και να επικεντρωθεί στις περιοδείες στην Ελλάδα, αφού η χώρα θα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές της άνοιξης.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί διαδοχικά το Λονδίνο, τα Τίρανα, το Αλικάντε, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ενώ θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ηγέτες του ΕΛΚ.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Μετά το Λονδίνο, ακολουθεί από τις 2-4 Δεκεμβρίου η υψηλόβαθμη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και στις 6 Δεκεμβρίου τα Τίρανα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διαδραματίσει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά, ενώ ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι, σε μια εποχή που τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος.

Διμερείς συναντήσεις

Στα Τίρανα προγραμματίζει και διμερείς συναντήσεις, ενώ ιδίως σε αυτήν που αναμένεται να έχει με τον Εντι Ράμα επιδιώκει την επιτάχυνση των συζητήσεων, ώστε Ελλάδα και Αλβανία να υπογράψουν σύντομα συνυποσχετικό για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί σταθερή επιδίωξη για το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών την τελευταία διετία.

Στις 9 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί εκ νέου με τον Εμανουέλ Μακρόν, στην εξ αναβολής Σύνοδο Κορυφής Euromed στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου, εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας, συμμετέχουν οι ηγέτες της Ισπανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ παρόντες αναμένεται να είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις 13 Δεκεμβρίου

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας θα συναντηθεί πιθανότατα ξανά στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς στο Παρίσι θα διεξαχθεί υψηλού επιπέδου ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ και ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να δώσει το «παρών».

Ο κύκλος των διεθνών επαφών για τη φετινή χρονιά κλείνει στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία η ελληνική -όπως και άλλες κυβερνήσεις- βλέπουν την τελευταία ευκαιρία για μια ενιαία, αποφασιστική λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Νοεμβρίου 2022.