Για τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator μίλησε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην Κέλλυ Κοντογεώργη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα και κανείς δεν μπορεί αν το υποβαθμίσει», τόνισε ο υπουργός.

«Σε αυτήν τη διαδικασία θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο από την πλευρά της κυβέρνησης για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τον λόγο φυσικά έχει η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

«Ενώ το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο θιγόμενος πολιτικός, δημιουργεί μια πραγματική πολιτική βάση συζήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί την τοξικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται προσπάθεια για να τονίζει την πολιτική του παρουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολίτες βλέπουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, το εκτιμούν και ακόμα περισσότερο θυμούνται», επισήμανε.

Όσον αφορά στη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας, ο κ. Τσιάρας είπε πως «αυτό αφορά μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προτρέψει ή να αποτρέψει σχετικά».

«Το συγκεκριμένο λογισμικό δεν υπάρχει στα χέρια φορέων της κυβέρνησης. Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα συζήτησης.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την άκρη του νήματος.

Είναι πολιτικό θέμα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία η παρακολούθηση τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία, υπογράμμισε ότι «αυτή η συζήτηση ξεκινά το 1836. Έχει γίνει προσπάθεια από πολλές κυβερνήσεις και πολλούς πρωθυπουργούς.

Ένα θέμα που διαχρονικά παρουσιάζεται ως ανάγκη για το δικαστικό μας σύστημα και στο οποίο κατατείνουν θετικά όλοι εμπλεκόμενοι φορείς συνιστά τεράστια μεταρρύθμιση για το δικαστικό μας σύστημα.

Ακολουθεί τον βηματισμό των προηγμένων δικαστικά χωρών.

Η δικαστική αστυνομία που υπάρχει σε όλες τις προηγμένες δικαστικά χώρες γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα.

Αυτή η εξέλιξη φέρνει πολλαπλά οφέλη και στο δικαστικό σύστημα και στην κοινωνία.

Η δικαστική αστυνομία έχει δύο τμήματα το ένστολο που αναλαμβάνει τη φύλαξη των χώρων των δικαστηρίων, την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και σε περιπτώσεις επιδόσεις κλήσεων.

Και είναι και το πολιτικό επιστημονικό τμήμα που με ειδικούς επιστήμονες θα συμβάλει στην ενίσχυση της προανακριτικής διαδικασίας, στη βοήθεια εισαγγελέων και ανακριτών και θα προσφέρει γνώσεις στο δικαστικό σύστημα σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν ποιοτικά οι δικαστικές αποφάσεις.

Ένας τεράστιος αριθμός αστυνομικών θα επιστρέψει στις θέσεις τους και ενισχύουμε την ΕΛΑΣ και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Οι ενστάσεις αφορούσαν διαδικαστικά θέματα που τα αλλάξαμε.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του προσωπικού και για την επιλογή του επικεφαλής.

Θα χρειαστούν περίπου 600 άτομα. Πιλοτικά θα ξεκινήσει από το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης και σταδιακά θα μπει σε όλους τους δικαστικά μέγαρα της χώρας.

Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού που θα ολοκληρώσει τα ψηφιακά συστήματα στην ελληνική Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα μετά το τέλος του 2025 να πάμε στο e-justice».