Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια, η οικονομία και οι εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν στην ατζέντα της συνεδρίασης των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε., που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι. Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στην απόφαση που θα λάβουν οι «27» σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση και κατά πόσο αυτή θα είναι ικανή να ρίξει την τιμή του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί συνολική απάντηση, όπως έχει υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, από τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης με την επιστολή του (Σχέδιο Έξι Σημείων) προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε αυτή να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, υλοποίησης, που είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών. Σημειώνεται δε ότι το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής συντηρείται και παραμένει ανοιχτή.

Μόλις ένα 48ωρο πριν τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες, σε ανάρτησή του μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Καλωσορίζω την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας τις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας και της συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθεί αύριο, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ενημερώσει σήμερα σχετικά και τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που συνεδριάζει πριν τη Σύνοδο Κορυφής.