Ούτε εχθές υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα διεξαγωγής του debate για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, καθώς η διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου για τον τρόπο διεξαγωγής του (ή τους), έχει «παγώσει» τις όποιες διαδικασίες.

Ειδικότερα, η «ατελείωτη» συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ ανέδειξε ισοψηφία για το αν είναι η ίδια αρμόδια για τα debate, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται κατά πολύ το ενδεχόμενο διεξαγωγής του. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης) να στείλουν επιστολή στην ΕΡΤ ζητώντας η τηλεμαχία να διεξαχθεί βάσει των προτύπων του 2017, στο οποίο βεβαίως δε θα συμμετάσχει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε δύο debate, ένα στις 22 Νοέμβρη στην ΕΡΤ1 και ένα στις 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ3. Εν γένει η ΕΡΤ ζητεί «απαρτία» υποψηφίων στο debate, όμως στην πορεία διαμήνυσε ότι ζητάει επίσημο αίτημα από την ΕΔΕΚΑΠ και όχι από τους υποψήφιους.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει ζητήσει περισσότερο χρόνο για απαντήσεις (4 λεπτά η καθεμία), δυνατότητα συμμετοχής μέσω ίντερνετ, καμία ενότητα για εσωκομματικά και όχι ερωτήσεις μεταξύ υποψήφιων.

Αιχμές από την πλευρά Λοβέρδου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, με δήλωσή του, αφήνει αιχμές κατά της πλευράς Παπανδρέου. "Προτείναμε τη διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, όπως αυτή είχε καθοριστεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου. Στην τότε διαδικασία είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία της. Σήμερα όμως, η πλευρά του κ. Παπανδρέου αρνήθηκε εκείνο που η ίδια είχε συμφωνήσει το 2017. Όποιος δεν θέλει το διάλογο ή διστάζει μπροστά στα θέματά του, τον απαξιώνει και τον τορπιλίζει. Αυτό όμως δεν βοηθά την παράταξή μας", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Ανδρ. Λοβέρδου.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ήταν θετικοί με τη διεξαγωγή συζητήσεων είτε σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είτε σε ιδιωτικά μέσα, ενώ ως προς τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων σημείωναν ότι απαιτείται ελεύθερος διάλογος αλλά και η φυσική παρουσία σε κοινό τραπέζι, με συντροφική διάθεση.