Για την επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και τα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα, μίλησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στα Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.

«Είμαστε τώρα στην επόμενη μέρα, μια μέρα στην οποία θεωρώ ότι πρέπει να συντονιστούμε για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών γιατί πάνω από όλα θα πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος στο να αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα η κανονικότητα των πραγμάτων.

Αυτό που ενδιαφέρει και την πολιτεία και εμάς είναι η επόμενη μέρα ώστε να μπορέσουν όλα να πάρουν πάλι το δρόμο τους», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Όπως συνέχισε ο περιφερειάρχης, «μετά από αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται τον χειμώνα η πλημμύρα, άρα θα πρέπει να γίνουν γρήγορες ενέργειες».
«Έργα τα οποία να δημιουργούν απορροή υδάτων αλλά και συγχρόνως αποκατάσταση όλων αυτών των ζητημάτων που προέκυψαν από αυτή την πυρκαγιά σε αυτή τη δασώδη περιοχή», συνέχισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Γίνονται έργα υποδομής, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν και περίοδοι υψηλής έντασης βροχοπτώσεων, όπου ακόμα και τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται πολλές φορές αναδεικνύονται ότι μπορεί να είναι λιγότερης δυνατότητας απορροής από αυτή την οποία πριν ένα χρονικό διάστημα ήταν επαρκέστατα».

Για το περιβάλλον

Όπως δήλωσε ο κ. Πατούλης, «συγχρόνως θα πρέπει πλέον να αρχίσουμε να βλέπουμε προληπτικά απέναντι σε αυτή την παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή».
«Είναι σίγουρο ότι όλα αυτά είναι η εκδίκηση του ίδιου του περιβάλλοντος απέναντι στις δεκαετείς κακοποιήσεις τις οποίες έχει υποστεί αλλά όλα αυτά δεν τα λέμε με την έννοια ότι αύριο θα δώσουμε λύσεις πρέπει να βλέπουμε και μια ολιστικότητα όλων των ζητημάτων και για τις επόμενες γενιές.

Προφανώς τα έργα υποδομής τα οποία σχεδιάζονται να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, πρέπει να δούμε όμως γενικότερα έναν σχεδιασμό στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ότι όλα αυτά τα έργα τα οποία γίνονται θα πρέπει να έχουν ένα καλό αποτύπωμα απέναντι στο περιβάλλον. Όλες αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται συγχρόνως, δεν έχουμε χρόνο, όλα πρέπει να γίνονται με την προοπτική του μέλλοντος αλλά και συγχρόνως καλύπτοντας το παρόν από τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν έτσι κι αλλιώς», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς

Ερωτηθείς από πού εκτιμά ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, ο κ. Πατούλης δεν θέλησε να δώσει απάντηση:

«Θα πρέπει να αφήσουμε το ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος να πει από πού ξεκίνησε όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει και στη χώρα μας, και νομίζω ότι η κυβέρνηση το έχει στο πρόγραμμα, την ευρύτατη υπογειοποίηση των ηλεκτροφόρων καλωδίων και ιδιαίτερα στις δασώδεις περιοχές οι οποίες έτσι κι αλλιώς προκαλούν αναφλέξεις, μικροεκρήξεις είτε σπινθήρες οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν και την απαρχή μιας μεγάλης φωτιάς.

Εγώ δεν θα μιλήσω από που ξεκίνησε η φωτιά, αυτό θα το πει το ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά ένα είναι σίγουρο ότι οι μικροεκρήξεις των μετασχηματιστών ήταν εκείνες οι οποίες έτσι κι αλλιώς δημιούργησαν την κατάσταση της ενδυνάμωσης της φωτιάς», δήλωσε.

Για τα έργα στο Μικρολίμανο

Αναφορικά με τα έργα στο Μικρολίμανο, ο κ. Πατούλης δήλωσε: «Νομίζω ότι θα εκπλαγούν ευχάριστα όλοι μετά την ολοκλήρωση των έργων με τη διαφορετική εικόνα η οποία διαμορφώνεται ήδη στο Μικρολίμανο με την ελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου και των ευρύτατων ενεργειών ανάπλασης.

Όλα αυτά τα έργα θα συμβάλλουν, θα βοηθήσουν και στην καλυτέρευση της ζωής των Πειραιωτών».