Τον κώδωνα του κινδύνου για έναν δύσκολο Αύγουστο, έκρουσε ο πρόεδρος της Ελληνική Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λουκίδης, ο Αύγουστος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας διότι υπάρχει έτσι κι αλλιώς η χαλάρωση, υπάρχει η τάση του κόσμου να πάει διακοπές, ενώ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη εξίσωση».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λουκίδη:

Για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών

«Νομίζω ότι είμαστε στο τέταρτο κύμα, από εκεί και πέρα την αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων εμείς την περιμέναμε γιατί ποτέ δεν βασιζόμαστε όταν ακούμε την ανακοίνωση του αριθμού των περιστατικών ότι θα βγάλουν νοσηλείες άμεσες, συνήθως οι νοσηλείες βγαίνουν μετά από 7 με 10 μέρες και οι διασωληνώσεις βγαίνουν συνήθως μετά από 5 μέρες από την έναρξη της νοσηλείας.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι αυτό που βλέπουμε τώρα και για αυτό βλέπουμε αυτές τις αυξήσεις», δήλωσε ο κ. Λουκίδης, ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

«Από εκεί και πέρα ο Αύγουστος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας διότι υπάρχει έτσι κι αλλιώς η χαλάρωση, υπάρχει η τάση του κόσμου να πάει διακοπές καταλαβαίνουμε ότι αυτή η "εξίσωση" θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει τουλάχιστον να τελειώσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και εννοώ και την ανακοίνωση των περιστατικών αλλά και τις νοσηλείες.

Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι που θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο ασφαλές μπορούμε. Υπάρχει επιδημιολογική παρατήρηση σε ένα μεγάλο βαθμό με τα τεστ που μπορεί να γίνονται. Από εκεί και πέρα, όμως, ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε διακοπές δεν είναι και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προστατευτούμε. Το καταλαβαίνουμε όλοι και δεν ξέρω αν υπάρχει λύση για να το αναστρέψουμε αυτό το πράγμα», τόνισε ο κ. Λουκίδης.

Ένα 10 με 15% των εμβολιασμένων θα νοσήσει

Παράλληλα, ο κ. Λουκίδης εκτίμησε πως ένα 10 με 15% των εμβολιασμένων θα νοσήσει.

«Θα υπάρχει ένα 10 με 15% των εμβολιασμένων που θα νοσήσει, όπως υπήρχε πάντοτε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών στις ενδημικές εξάρσεις της γρίπης, κάναμε το εμβόλιο αλλά κάποιοι νοσούσαν από γρίπη, έτσι είναι και εδώ πάνω - κάτω.

Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι στην πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσούν περνάνε αυτή την κατάσταση σαν μια κοινή λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας», δήλωσε ο κ. Λουκίδης και συνέχισε:

«Η Δέλτα σε αυτούς που θα νοσήσουν ήπια, κάνει μια γρηγορότερη αποδρομή, δεν πάμε δηλαδή όπως με την Βρετανική μετάλλαξη που τραβάγαμε 10 με 12 μέρες με συπτωματολογία έστω και στο σπίτι.

Εδώ φαίνεται ότι μεταξύ 5ης και 7ης ημέρας υπάρχει μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και της έντασης των συμπτωμάτων και κοντά στη 10η υπάρχει πρακτικά η αποδρομή της νόσου. Αυτό μπορώ να το αποτυπώσω, μόνο, όμως, από τη δική μου εμπειρία, δεν μπορώ να το αποτυπώσω συνολικά.

Στην πλειοψηφία των ασθενών που τους διαχειριζόμαστε στο σπίτι τους φαίνεται ότι αυτό ισχύει και κυρίως στους εμβολιασμένους.

Και το άλλο ζήτημα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι επειδή έχουμε ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, σίγουρα η νόσηση αυτών και η μετάδοση του ιικού φορτίου γίνεται με πολύ μικρότερο τρόπο από ό,τι γίνεται από έναν ανεμβολίαστο άρα αυτό είναι και κάτι που μας προστατεύει αυτή τη στιγμή, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στις ευάλωτες ομάδες στο να μην έχουμε αυξημένη νοσηρότητα ή πολύ περισσότερο τη θνητότητα από τη νόσο».

Για τις επιπτώσεις της νόσησης από τον covid

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσησης από τον κοροναϊό, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως «υπάρχει μια πολυσυστηματική επίπτωση σε ένα ποσοστό ασθενών».

«Πριν από είκοσι μέρες που είχαμε μια σύσκεψη για αυτό το κομμάτι με διάφορους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και εγώ πραγματικά έμεινα έκπληκτος από τα στοιχεία που προέκυψαν από άλλους επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που μιλούσαν για μακροχρόνιες επιπτώσεις με προεξάρχουσα αυτή των ψυχολογικών επιπλοκών, οι οποίες υπάρχουν κυρίως στους νοσηλευόμενους.

Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα σημείο που θα μας απασχολήσει στο μέλλον και για αυτό το λόγο κάνουμε τα “μετα-covid ιατρεία” όπου παρακολουθούμε τους ασθενείς, συνήθως τους νοσηλευόμενους μετά από 3 μήνες από την έξοδό τους και μετά σε ένα πιο μακροχρόνιο επίπεδο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε όλες οι ειδικότητες γιατί πρέπει να αποτυπώσουμε όλα τα στοιχεία που άπτονται πολλών ειδικοτήτων για να μπορούμε να μιλήσουμε καλά για αυτό το σύνδρομο long covid», ανέφερε ο κ. Λουκίδης.