Οι μη προβλέψιμες έως τώρα εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής με αιχμή το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη και τα σενάρια διαδοχής της Φ. Γεννηματά λειτουργούν ως «σπαζοκεφαλιά» στον στρατηγικό σχεδιασμό του Αλ. Τσίπρα για διεύρυνση των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας, σε μια επίδειξη ηγεμονικής ισχύος απέναντι στην κοινωνική βάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρεί να κερδίσει «αλλιώς» το στοίχημα της ιδεολογικής και πολιτικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς. Οπως με τη μέθοδο της επιθετικής ενθάρρυνσης και παρότρυνσης πρώην υπουργών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν την οργανωτική τους κοιτίδα και να στρατευτούν στο «αντιδεξιό μέτωπο», που -κατά τη γνώμη του- πρέπει στην παρούσα φάση να συγκροτηθεί, για να ηττηθεί η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κυρίαρχο διακύβευμα σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνο η επίτευξη «εξατομικευμένων» συμφωνιών για προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ πρώην στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ., όπως συνέβη με τον πρώην υφυπουργό Σ. Κεδίκογλου, αλλά χρειάζεται και ένας «αντιδεξιός» προσανατολισμός, με ιδεολογικά «αντιμητσοτακικό» πρόσημο από όλους όσοι συγκροτούν την ηγεσία της «προοδευτικής Κεντροαριστεράς».

Φουντώνουν τα σενάρια που εμφανίζουν τον Αλ. Τσίπρα να είναι προνομιακός συνομιλητής τόσο με τη Φ. Γεννηματά όσο και με τον προκάτοχό της, Γ. Παπανδρέου
Και εδώ τα πρόσωπα με τα οποία επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και να συνεννοηθεί από τον χώρο του ΚΙΝ. ΑΛ. είναι η Φ. Γεννηματά, η νυν πρόεδρος του κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Πάντως, η θεσμική εκπροσώπηση του ΚΙΝ.ΑΛ. απέναντι στα επιθετικά φλερτ που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία είναι στον αέρα για το προσεχές διάστημα. Διότι το ποιος ή ποια θα είναι ο αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. παραμένει άγνωστο, ώστε να μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει «παρεμβατικό» ρόλο στην κατεύθυνση που τον συμφέρει. Οσο η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. παραμένει μια ανοικτή υπόθεση, με πολλούς ενδιαφερόμενους για τη θέση αυτή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εκ του ασφαλούς.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως η Κουμουνδούρου ασχολήθηκε τις τελευταίες ημέρες με μια δημοσκόπηση που κατέγραφε ως επικρατέστερο διάδοχο της Φ. Γεννηματά τον Α. Λοβέρδο.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέλαβε πρωτοβουλία να στείλει στο «εδώλιο» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την εταιρεία που έκανε την έρευνα για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. και τον έδειχνε πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Η ενέργεια αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποσκοπούσε τόσο στο να τροφοδοτήσει αμφιβολίες γενικά για τις δημοσκοπήσεις, αλλά στόχευε στα ευρήματα εκείνα και στα στοιχεία που κατέγραφαν τις εξελίξεις στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως δεν αντέδρασε το ΚΙΝ. ΑΛ. της Φ. Γεννηματά απέναντι σε μια δημοσκόπηση-κόλαφο σε βάρος της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι μόνο παρεμβατικό, αλλά και καθοδηγητικό ρόλο αναζητά ο Τσίπρας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτό δείχνει πως ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να έχει όχι μόνο παρεμβατικό, αλλά και καθοδηγητικό ρόλο στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να προσεταιριστεί την «αντιδεξιά» κοινωνική βάση του κόμματος και να την ενσωματώσει στον πολιτικό σχεδιασμό της Αριστεράς. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει τα σενάρια που εμφανίζουν τον Αλ. Τσίπρα να είναι προνομιακός συνομιλητής τόσο με τη Φ. Γεννηματά όσο και με τον προκάτοχό της, Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος, δε, έχει «χρεωθεί» την «αυτομόληση» προς τον ΣΥΡΙΖΑ ουκ ολίγων στενών του συνεργατών, με πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτά του Γ. Ραγκούση και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, της Ρεγγίνας Βάρτζελη, του Α. Τόλκα, του Θ. Μωραΐτη, της Θ. Τζάκρη, του Σ. Κεδίκογλου κ.ά. Το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν προέβη σε καμία δήλωση εναντίον τους συνιστά, αν μη τι άλλο, μια επίδειξη επιείκειας προς τις επιλογές που έκαναν και συνάμα προσφέρει άλλοθι σε όσους ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί σε «συστράτευση».

Ο Αλ. Τσίπρας παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. έχοντας κατά νου και ποια στάση θα κρατήσουν κυρίως οι «προοδευτικοί», κατά τη γνώμη του, παίκτες στη μάχη για την αλλαγή ηγεσίας. Πρόκειται για πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της Κουμουνδούρου και δεν τυγχάνουν αρνητικής αξιολόγησης από τον Αλ. Τσίπρα.

Κατά καιρούς, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει να τους βάλει στον προθάλαμο της κομματικής του εξουσίας μέσα από βολιδοσκοπήσεις ή προσεγγίσεις με μη παρεξηγήσιμα χαρακτηριστικά. Στην κατηγορία αυτή είναι και πάλι οι πρώην κορυφαίοι υπουργοί του Γ. Παπανδρέου Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Δ. Ρέππας κ.ά.