Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπάρχει διαφορετική γραμμή μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Όπως ανέφερε με νόημα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «όσον αφορά τη φερόμενη δήθεν διάσταση μεταξύ της διατύπωσης του κ. Πρωθυπουργού για μη οριοθετημένες ζώνες και της διατύπωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα, νομίζω ότι είναι δυο επάλληλα επίπεδα του ιδίου πράγματος. Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση».

Τι είπε ουσιαστικά ο Νίκος Δένδιας;

Η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους υφίσταται «ipso facto» και «ab initio» (αυτοδικαίως και εξυπαρχής) ακόμα κι αν δεν έχει οριοθετηθεί. Προϋπόθεση είναι να έχουν διευθετηθεί τα εξωτερικά της όρια, δίνοντας ουσιαστικά το περίγραμμα της υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μία δυνατότητα που δίνει το Διεθνές Δίκαιο και πρόκειται για μία νόμιμη πρακτική και δεν αποτελεί κάτι οριστικό αλλά κάτι προσωρινό που δεν σημαίνει οριοθέτηση. Μπορεί να είναι μονομερής ενέργεια ωστόσο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση με τα όμορα κράτη.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 156 του νόμου Μανιάτη από το 2011, περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γίνεται η δημοσιοποίηση των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας, όρια τα οποία αντιστοιχούν και στην ΑΟΖ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης.

Στην παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ`ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

map-660_3
Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης
Ο νόμος του 2011 αποτέλεσε τη βάση για τα περίφημα «οικόπεδα Μανιάτη» τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2014. Στον χάρτη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονταν 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης τα οποία ήταν υπό παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία γνωρίζοντας πολύ καλά τα «όπλα» που έχει στα χέρια της η Ελλάδα, με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο διεκδικεί μεταξύ άλλων τα οικόπεδα 15 και 20. Εκείνο που μένει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι να προχωρήσει στην αποστολή συντεταγμένων με εξωτερικά όρια ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ και να δημοσιοποιήσει τους χάρτες με τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.