Την αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο κάνουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στρέφουν πια την προσοχή τους στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες. Το αποτύπωμα της επίσκεψης του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και πέντε είναι κατά βάση τα σημεία εκείνα στα οποία δίνει ιδιαίτερη βάση ο πρώτος κυβερνητικός απολογισμός.

1) Για πρώτη φορά υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα για πρώτη φορά υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε δύο φορές την Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο (είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο).

2) Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά -και όχι στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπως συνηθίζεται- αλλά και ότι δεν συνδύασε την επίσκεψή του στην Ελλάδα με μία στην Τουρκία, φανερώνει την οικοδόμηση μιας προσωπικής σχέσης εμπιστοσύνης με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

3) Οι ΗΠΑ - για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - δείχνουν να εγκαταλείπουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στηρίζουν ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Πομπέο - όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης - συμμερίζεται τις θέσεις της χώρας μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα - όπως υπογράμμισαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Αμερικανός υπουργός - ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές. Δεν περνά σίγουρα απαρατήρητο ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την επίσκεψη και τις δηλώσεις Πομπέο.

4) Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στα Βαλκάνια όπου -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- επιστρέφει δυναμικά μετά από σχεδόν μια δεκαετή απουσία, καθώς και το στρατηγικό ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από επίσκεψη στην αμερικανική βάση N.S.A., στην ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» και στην προβλήτα Κ14. Η Σούδα -όπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών. Είναι, άλλωστε, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών.

5) Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper, αλλά και με κοινά προγράμματα για σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Διευρύνεται, όμως, και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς κατασκευάζεται εκεί πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησής φυσικού αερίου, ενώ, ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης όπως και εκείνου της Καβάλας.