Αναµφίβολα, οι θέσεις που θα διατυπώσει στο ΝΑΤΟ µεθαύριο ο Αµερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καθώς και οι επαφές του µε τον Ερντογάν και τον Ελληνα πρωθυπουργό θα δώσουν χρήσιµο πολιτικό υλικό για τις γραµµές των εξελίξεων που αφορούν τη Συµµαχία, την Ευρώπη και τα ελληνοτουρκικά ζητήµατα.

Το αν θα καταλήξει σε κάτι ενδιαφέρον η τετ-α-τετ συνοµιλία Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι ξεχωριστό ζήτηµα. Οµως, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να θίξει άµεσα την ουσία των προβληµάτων που έχει ενώπιόν της η ελληνική διπλωµατία απέναντι στη συνεχιζόµενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Αντιθέτως, όπως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πληροφορούνται, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. ∆ένδιας µεταβαίνουν στην έδρα της Συµµαχίας πεπεισµένοι ότι δεν πρόκειται να «επιλυθεί» εκεί κανένα συγκεκριµένο πρόβληµα της Αθήνας, εκτός από το κρίσιµο ζήτηµα του στρατηγικού προσανατολισµού της Τουρκίας, το οποίο «βασανίζει» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και έχει βεβαίως τις αντανακλάσεις του και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η Ουάσινγκτον έχει απόλυτη γνώση των ελληνικών θέσεων και του είδους των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία του Ερντογάν και συµφωνεί µε τη στρατηγική των συµµαχιών της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε πρώτο πλάνο η διαμόρφωση της νέας στρατηγικής της Συμμαχίας έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, σε συνεργασία και με τους Ευρωπαίους συμμάχους
Αλλά στο ΝΑΤΟ τούτη την ώρα προέχει η διαµόρφωση της νέας στρατηγικής της Συµµαχίας έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, σε συνεργασία και µε τους Ευρωπαίους συµµάχους. Ο Ερντογάν θα κληθεί να αποδείξει κατά πόσο σκέπτεται «ΝΑΤΟϊκά» σε όλα αυτά κι αν έχουν στα αλήθεια νόηµα οι πρόσφατες, βιαστικές διαβεβαιώσεις του ότι η Τουρκία παραµένει καλός και πιστός σύµµαχος στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα δεν αγνοεί, βεβαίως, ότι στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν ιδιαιτέρως από τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής οι εξελίξεις στη Συρία, στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο, αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος, όπως ανέφερε προ ηµερών ο σύµβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Εποµένως, η συµπεριφορά της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας», που ενδιαφέρει Ελλάδα και Κύπρο, θα µπει στο κάδρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν έχει ήδη στείλει, πάντως, στην Αθήνα και σε «ενδιαφερόµενους τρίτους» τα δικά του «µηνύµατα»: ∆εν θα αλλάξει τίποτα από τις πολιτικές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, την οποία µάλιστα ο υπουργός Αµυνας, Χ. Ακάρ, χαρακτηρίζει «επεκτατική» - µε το κωµικό επιχείρηµα ότι αυτό γίνεται εµφανές όταν κανείς «κοιτάξει τον χάρτη το 1821»! Και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονµέζ, δηλώνει ότι προσεχώς θα στείλει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Φρόντισε επίσης ο κ. Ακάρ να υπογραµµίσει ότι για την Κύπρο «το µόνο» που µπορεί να συζητηθεί είναι η αποδοχή «δύο χωριστών κρατών, µε κυριαρχική ισοτιµία» στο νησί. Η Αγκυρα ξεκαθαρίζει λοιπόν τα πράγµατα, για να µην υπάρχουν «παρεξηγήσεις» ή και «παρερµηνείες» της πολιτικής του ισλαµιστή Ερντογάν από την Αθήνα και από τους ∆υτικούς.


Όλη η προσοχή στο κείμενο συμπερασμάτων για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Η Τουρκία στέλνει αυτά τα «µηνύµατά» της όχι µόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους Ευρωπαίους, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Ιουνίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεαστούν ουσιωδώς σε αυτή τη σύνοδο. Η ελληνική διπλωµατία προετοιµάζεται για να τοποθετηθεί στο κείµενο των συµπερασµάτων που θα αφορούν τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και ιδιαίτερα τις «λεπτοµέρειες» της «επικαιροποίησης» της συµφωνίας τελωνειακής ένωσης µε τον Ερντογάν, την οποία προωθεί συστηµατικά το Βερολίνο.

Τα «μηνύματα» του Ερντογάν, οι κομβικές συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ως γνωστόν, η Γερµανία εκτιµά την πορεία των σχέσεων της Ε.Ε. µε την Τουρκία στη βάση των συµφερόντων της και παραµερίζει ξεκάθαρα τα ζητήµατα που η Ε.Ε. σηµειώνει και αποδοκιµάζει σχετικά µε τις αντιευρωπαϊκές συµπεριφορές της Αγκυρας (και, επιπλέον, το Βερολίνο δεν κρύβει την «εχθρική» διάθεσή του προς την ελληνική διπλωµατία – όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει προ ηµερών ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. ∆ένδιας, στην «αλληλογραφία» του µε τον Γερµανό οµόλογό του, Χ. Μάας, για το θέµα του επιλεκτικού αποκλεισµού της Ελλάδας από διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη).

Σύµφωνα µε πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα υποστηρίξει ότι αυτή η «επικαιροποίηση» της τελωνειακής ένωσης δεν µπορεί να διατηρεί σε ισχύ τις τουρκικές θέσεις περί «γαλάζιας πατρίδας» σε θάλασσες και οικονοµικές ζώνες δύο χωρών-µελών της Ε.Ε. Ούτε θα δεχθεί η ελληνική πλευρά την ικανοποίηση της επιθυµίας του Ερντογάν για µια πολιτική ισοτιµία του µε την Ε.Ε. Τα «κλειδιά» της πορείας των ευρωτουρκικών σχέσεων, που αφορούν και Αθήνα και Λευκωσία, θα αναζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Ιουνίου.