Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνουν  το γύρο των τηλεοπτικών διαύλων οι εσωκομματικές διαμάχες στο κόμμα του και να φανεί η αγωνία, αλλά και η αδυναμία του να χειριστεί κρίσεις και να διατηρήσει ισορροπίες.

Με την μέθοδο προφανώς της… αντίστροφης ψυχολογίας, που στην πολιτική δεν έχει θέση, τα βάζει τα ΜΜΕ, την στιγμή που έρχονται νέες αποκαλύψεις για την επιχείρηση που έστησε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, προκειμένου να αποκτήσει  επαφές με τους ιδιοκτήτες καναλιών, διεκδικώντας τον έλεγχό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, στοχοποιώνταας τα μέσα Ενημέρωσης, απέναντι  στις αποκαλύψεις  Καλοργίτσα που επαναφέρουν το ζήτημα του Νίκου Παππά και την επιχείρηση δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ Chanel».

Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση με την οποία καλούνται από την Κουμουνδούρου τα Μέσα Ενημέρωσης να μη αποδεχθούν την «χυδαία χρηματοδότηση» στα πλαίσια καμπάνιας για τον κοροναϊό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το εσωκομματικό ναυάγιο που βιώνει με τις διαμάχες στα εσωκομματικά βιλαέτια του, κρύβει κάτω από το χαλί την εμφύλια διαμάχη και επιστρέφει στην αγαπημένη του συνήθεια, από το 2012: Στοχοποιεί τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους.

Από τότε, δε που ανέλαβε την εξουσία ο Τσίπρας, από το Μαξίμου πέρασαν από γάτες Ιμαλάϊων, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, μέχρι και καναλάρχες και  δημοσιογράφοι και όταν δεν προχώρησε το σχέδιό τους, το «μαγαζί» στράφηκε μοιραία στον Καλογρίτσα.

Τον Μάιο του 2015 ο Νίκος Παππάς προαναγγέλλει τον τηλεοπτικό  διαγωνισμό τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπερέβαιναν τις τρείς με τέσσερις. Η επιχείρηση για την ανάδειξη καναλαρχών άμεσα συνδεδεμένων με  στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε.

Ο «κόκκινος» επιχειρηματίας Καλογρίτσας και τα οικονομικά του στραβοπατήματα, έγιναν η «εύκολη υπόθεση» για το «μαγαζί» του Νίκου Παππά.

aaaaaaaa33

Αυτό άλλωστε αποκαλύπτει και ο Καλογρίτσας με το απολογητικό του υπόμνημα στις δικαστικές αρχές:  Από το Φθινόπωρο του 2015 (όπως αναφέρει ο ίδιος) είχε συσταθεί ομάδα με επικεφαλής τον Νίκο Παππά και με τη συμμετοχή και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός στα μέτρα και σταθμά του Μεγάρου Μαξίμου και με σκοπό να δοθεί η μια άδεια σε αυτόν.

Όσο ο Χρήστος Καλογρίτσας θα φέρνει στην δικαιοσύνη νέα στοιχεία και αποκαλύψεις για την διακαή πόθο του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης μέσω του Νίκου Παππά, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται σε πανικό και ο Αλέξης Τσίπρας, με την πλάτη στον τοίχο, απολογούμενος για ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή το δεξί του χέρι, τον άνθρωπο που έκανε… κουμάντο στο «μαγαζί» του.

 Τσίπρας-Τσακαλώτος και στο φόντο το «μαγαζί» του Νίκου Παππά

Η σχέση Τσίπρα-Τσακαλώτου ήταν και παραμένει ταραχώδης σε πολλές φάσεις του κοινού τους πολιτικού βίου. Ακόμη και όταν δεν υπήρχε μεταξύ τους ψυχρότητα ή διαφωνία, οι σχέσεις τους ουδέποτε κατάφεραν αυτές να ξεπεράσουν το επίπεδο της τυπικότητας.

Η νέα κόντρα που ξέσπασε  δεν είναι και κάτι το καινούργιο στο περιβάλλον της Κουμουνδούρου, ούτε προκάλεσε έκπληξη στους «προεδρικούς».

Το χάσμα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, είχε ως απαρχή του τις έντονες διαφωνίες για την επικοινωνιακή διαχείριση των συζητήσεων με τους δανειστές, από την πρώτη στιγμή που ο Τσακαλώτος κλήθηκε να βγάλει το φίδι από τον τρύπα, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης τα είχε κάνει… θάλασσα με τις αυταπάτες τους.

aaaaaa1

Αυτό το χάσμα οξύνονταν με τον καιρό και είναι πλέον αγεφύρωτο.

Τα… μαχαιρώματα ανάμεσα σε έτερους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όπως συμβαίνει σε πολλά κόμματα, κυρίως της αντιπολίτευσης, και όπου εντοπίζεται κενό εξουσίας, σύνηθες φαινόμενο. Πολύ περισσότερο στο ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και 14 μήνες βρίσκεται στη δίνη μιας εσωτερικής περιδίνησης. Η υποβάθμιση Τσακαλώτου κατά τον εσωτερικό ανασχηματισμό, ήταν αναμενόμενο ότι θα πυροδοτούσε νέες εστίες διαφωνίας και έντασης. Η φημολογία για την ένταση των σχέσεων ανάμεσα σε Τσακαλώτο και Τσίπρα κορυφώθηκε, όταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έγινε το περίφημο τηλεφώνημα στο οποίο ακούστηκαν φωνές από την Κουμουνδούρου με τον Πρόεδρο να ζητά εξηγήσεις γιατί δεν … προστατεύτηκε επαρκώς επικοινωνιακά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπό του, τον οποίο ήθελε πιστό στρατιώτη στην άποψή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πολιτικός απατεώνας».

Η μάχη χαρακωμάτων  μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι κάτι που κάποιοι υποψιάζονται, αλλά κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα και είναι σε εξέλιξη.

Μπορεί η ολική υποβάθμιση του Νίκου Παππά, να φρέναρε κάπως το περιβάλλον των διαφωνούντων, όμως οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα και σε αυτή την κρίση ήταν άτσαλοι και εγωκεντρικοί, με αποτέλεσμα να επανέλθει η εσωστρέφεια.

Στην κόντρα μάλιστα τώρα μπαίνει και η παλιά παρέα του Νίκου Παππά, με τον Χρήστο Σπίρτζη να σπεύδει να κατακρίνει την πρωτοβουλία Τσακαλώτου. Δηλαδή, την ώρα που φαίνεται να υπάρχει αποστασιοποίηση ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Παππά, ο οποίος όταν λειτουργούσε το « φαίνεται ότι η «παρέα» του παραμένει σε εγρήγορση, σε ισχύ και πάντα κοντά στον Πρόεδρο.

Όμως  η «παρέα» των προεδρικών, και του Νίκου Παππά, αποδυναμώνεται, γιατί ο κ. Παππάς μπήκε εκ νέου στο στόχαστρο, με τις νέες αποκαλύψεις του «πρώην αγαπημένου επιχειρηματία» του Αλέξη Τσίπρα, Χρήστο Καλογρίτσα, που τόσο πάσχισαν για να τον κάνουν καναλάρχη τους.

Ο Καλογρίτσας επιμένει για  τον Νίκο Παππα. Και απειλεί με νέες αποκαλύψεις για την δράση του Μαξίμου επί της κυριαρχίας Τσίπρα – Παππά και για το… μαγαζάκι που λειτουργούσε. Ο πανικός που προκαλούν αυτές οι αποκαλύψεις, πιέζει για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα, και όταν ο Αλέξης πιέζεται… οδηγείται σε αδιέξοδα.