Την απόλυτη ταύτιση με τους χειρισμούς Παππά, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον μάλιστα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία μάλιστα προέτρεψε να σταθεί στο πλευρό του πρώην υπουργού του. Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον στενό συνεργάτη του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ατρόμητος απέναντι στις σοβαρές καταγγελίες που «ακουμπάνε» όλη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφορούν στην σκοτεινή δράση του κ. Παππά.

Παρακρατικές μέθοδοι, παραδικαστικές ενέργειες, προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, μυστικές επαφές, συναντήσεις και εκατομμύρια, πολλά εκατομμύρια να … χάνονται κάπου στην διαδρομή, όπως τα 3 εκατομμύρια ευρώ του Καλογρίτσα, που όπως ο ίδιος ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται, ότι τα έδωσε για την αγορά του Documento, αλλά ο κ. Βαξεβάνης  ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα Καλογρίτσα. Όλο αυτό το σκηνικό, ο κ. Τσίπρας το θεώρησε μικρής σημασίας για να κάνει περισσότερες αναφορές, πέρα από την επισήμανση ότι δέχεται… λάσπη. Καμία εξήγηση, ούτε ενώπιον των βουλευτών του, ούτε προς τον ελληνικό λαό, γιατί τις καταγγελίες, δύο επιχειρηματιών, κατά του στενού του συνεργάτη, Νίκο Παππά.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, με το «σόου» που έστησε στη Βουλή, δεν είναι ο μόνος που πήρε πάνω του την υπόθεση Παππά, αλλά την «φόρτωσε» και σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χειροκρότησε και αποδέχθηκε την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και την επιχείρηση κάλυψης του πρώην υπουργού του. «Είμαστε εδώ, ενωμένοι στις επιθέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας έτσι όχι μόνο την δική του πρόθεση να στηρίξει τον Νίκο Παππά, αλλά και ολόκληρης της Κ.Ο.

 Πίσω από Τσίπρα-Παππά στοιχήθηκε και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι καταγγελίες που από αποδίδονται στην κυβέρνησή του είναι στο πλαίσιο μιας απόπειρας αποπροσανατολισμού της Κυβέρνησης από τα μείζονα προβλήματα της Οικονομίας. Φαίνεται ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα είχε αντίκρισμα καθώς από τις τοποθετήσεις βουλευτών που ακολούθησαν κανείς από τους ομιλητές δεν διαχώρισε την θέση του από την γραμμή Τσίπρα.

Ξεχώρισε ωστόσο η εκκωφαντική σιωπή των κ.κ. Σκουρλέτη και Ευκλείδη, ενώ αξίζει να σημειωθεί η απουσία του κ. Φίλη, δικαιολογημένη ωστόσο, για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.

Ο δε Νίκος Παππάς, σαφώς, απέδωσε τις επιθέσεις που δέχεται στη στοχοποίησή του από την εποχή των τηλεοπτικών αδειών. «Δε μου συγχωρούν ότι τους έβαλα να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ωστόσο το κοινό του και προετοίμασε το έδαφος, λέγοντας ότι αναμένονται να ενταθούν οι επιθέσεις. Ενδεχομένως ο κ. Παππάς, να περιμένει και νέες αποκαλύψεις.

Στο πλευρό Τσίπρα-Παππά και η Όλγα Γεροβασίλη, η Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ,  η οποία δήλωσε: «χτυπούν έναν μας χτυπούν όλους».

 Τι κρύβει η στάση του Τσίπρα

Στο πολιτικό παρασκήνιο ακούγεται όλο και πιο έντονα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, άγνωστο για ποιους λόγους νοιώθει τόσο υποχρεωμένος και στενά δεμένος με τον κ. Παππά, ωστόσο στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα κληθεί ο ίδιος να δώσει ένα τέλος στην πολιτική τους σχέση, όσο κι αν δυσκολεύεται.

Άλλωστε, όσο ο Τσίπρας ακολουθεί την τακτική της «πλάτης» απέναντι στις διαδοχικές αποκαλύψεις για την αμαρτωλή τετραετία 2015-19, το ασφυκτικό πρέσινγκ για απαντήσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση και όχι μόνο θα εξακολουθεί, ενώ πολλοί εκτιμούν, ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αποκαλύψεις θα έχουν και συνέχεια.

Ακόμη και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το ενδεχόμενο, να είναι επιλογή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα η συγκεκριμένη στάση, προκειμένου να θυματοποιηθεί μέσω των επιθέσεων και μέσω της πόλωσης να συσπειρώσει το κόμμα του, στο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά τα στελέχη που δεν συμφωνούν. «Είναι δικαίωμά του να θέλει να ταυτιστεί με τον Νίκο Παππά. Δεν μπορεί όμως να υποχρεώσει κανέναν άλλον στο κόμμα», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου για το πώς αντιμετωπίζουν την στάση του Αλέξη Τσίπρα.

 Εξαφανισμένος ο Παππάς

Εκτός από την στάση του κ. Τσίπρα, προβληματισμός επικρατεί και για την στάση του κ. Παππά. Ξαφνικά ο λαλίστατος κ. Παππάς, εξαφανίστηκε και από τα τηλεοπτικά πάνελ και από τα ραδιόφωνα, τα οποία είχε πάρε σβάρνα μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον Μιωνή. Η καταγγελία Καλογρίτσα, βρήκε τον κ. Παππά, στην αφάνεια και σε μια ιδιότυπη αφωνία.

Εκτιμάται πάντως από νομικούς και πολιτικούς κύκλους ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που ο κ. Παππάς θα κληθεί ούτως ή άλλως να δώσει απαντήσεις για τις κατηγορίες Καλογρίτσα, καθώς η μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία είναι ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας Αθηνών και ο Προϊστάμενος την στιγμή που θα δει πολιτικό όνομα να εμπλέκεται θα πρέπει να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή.

 Ο Παππάς γκρέμισε το σοσιαλιστικό όνειρο του Τσίπρα

 Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να συνομιλεί και να κλείνει συμφωνίες με επιχειρηματίες, εκδότες, να μπλοκάρει deal, ή να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει με το… χέρι της δικαιοσύνης συρτάρια για υποθέσεις που την ενδιέφεραν, ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για… εξυπηρέτηση της ελίτ.

Η άκρως επιθετική ομιλία απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ως σκοπό να δώσει το στίγμα της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η επίθεση. Έδωσε όμως και την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να απαιτήσει και την συλλογική στήριξη, άρα και ευθύνη, προς τον Νίκο Παππά.

Το πόσο εύκολα και ποιους τελικά θα καταφέρει να πείσει ο Τσίπρας, ακόμη παραμείνει θολό. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, βάλλεται από τα συμφέροντα, τα οποία… εμφανίζεται ωστόσο να τα υπηρετεί ως υπουργός και στενός συνεργάτης του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας τον σκληροπυρηνικό πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να εξεγερθεί και να βγει στους δρόμους ώστε να μην δώσει δεύτερο χρόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφήνει και το τιμόνι της κεντροαριστεράς της οποίας σκόπευε να ηγηθεί στο μέλλον. Η απόλυτα συντονισμένη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με το ενωτικό κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση και την ασπίδα που υψώθηκε στον Νίκο Παππά ταυτίζεται κι αυτή-κι όχι μόνο ο κ. Τσίπρας -  με τον Νίκο Παππά. Για πολλούς η τακτική αυτή σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ της σοσιαλιστικής προσέγγισης και του Νίκου Παππά, επέλεξε τον δεύτερο, εγκαταλείποντας ή βάζοντας προ το παρόν στο συρτάρι τα σχέδια για κατάκτηση του Κέντρου.

Η Προοδευτική Συμμαχία που οραματίστηκε ο Τσίπρας και που έβαλε το πάντες στο τριπάκι της κατάκτησης του κέντρου, γίνεται τώρα μια πολιτική συμμαχία για να στηρίξει τον κολλητό του και το alter ego του, Νίκο Παππά.