Με στόχο την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού συστήνεται η «Ελληνική Συμμαχία για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση», η οποία ενώνει τις δυνάμεις της για την δημιουργία δράσεων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με συντονιστή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Μάλιστα, το σχέδιο των δράσεων αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Μάϊου.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος «η ένταξη νεών μελών στη συμμαχία, όπως η Amazon Web Services, το Ίδρυμα Ωνάση, το Rebrain Greece και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής, από την πρώτη στιγμή της επανεκκίνησης της «Ελληνικής Συμμαχίας» μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Για να μπορέσουμε να εντάξουμε την Ελλάδα στο χάρτη με τις ψηφιακά προηγμένες χώρες, απαιτείται να καταπολεμήσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και να προάγουμε τις ψηφιακές δεξιότητες σε όλο το φάσμα της πολιτών. Από μαθητές, άνεργους, συνταξιούχους μέχρι επαγγελματίες της πληροφορικής».

Όπως τονίζει ο κ. Χριστόπουλος το όφελος είναι αμφίδρομο και πολλαπλασιαστικό για όλους μας, πολίτες, αλλά και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πολίτες με υψηλές ψηφιακές δεξιότητες, συνεπάγεται μεταξύ άλλων μείωση της ανεργίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τόνωση της οικονομίας, συνεπάγεται την ίδια στιγμή και μια κοινωνία που ευημερεί. Και μια κοινωνία που ευημερεί γίνεται συνακόλουθα κοινωνία ευκαιριών για τους ίδιους τους πολίτες.

«'Αρα μόνο υπό αυτό το πρίσμα, παρέχοντας στους πολίτες τα εφόδια που χρειάζονται στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών, μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στο χάρτη με τις ψηφιακά προηγμένες χώρες, να αντιστρέψουμε την κακή μας εικόνα στους ευρωπαϊκούς δείκτες ωριμότητας (DESI), και να δημιουργήσουμε ισχυρά «αναχώματα» στο brain drain, ώστε να κατορθώσουμε στο μέλλον να μιλάμε για generate brain», σημειώνει χαρακτηριστικά.