Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός στην επίσημη πρώτη της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.  Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια, ανακοινώνοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που πλέον είναι περισσότερο μεταναστευτικό, παρά προσφυγικό.

Τόνισε όμως με έμφαση ότι η παρουσία των προσφύγων στην Ελλάδα πρέπει να διέπεται από τους κανόνες δικαίου, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα στην προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη να... συγκινήσει την Ολομέλεια με αναφορές στο Άγαλμα της Ελευθερίας και πώς οι Αμερικανοί υποδέχονταν τους μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σχεδόν πληρωμένη απάντηση:

«Αναφερθήκατε στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Όταν οι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων γενιών αντίκριζαν το Άγαλμα της Ελευθερίας μέσα από την ομίχλη που συχνά υπάρχει στην περιοχή, γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πάνε και στη νήσο Έλις και θα καταγραφούν και θα ταυτοποιηθούν και θα γνωρίζουν οι αμερικανικές Αρχές ποιος μπαίνει στη χώρα και ποιος δεν μπαίνει. Μην συγκρίνετε, σας παρακαλώ κ. Βαρουφάκη, μια χώρα η οποία χτίστηκε από μετανάστες με τεράστιες εκτάσεις, που χρειαζόταν τους μετανάστες, μια πολυπολιτισμική χώρα, πολυεθνική χώρα, με την Ελλάδα ή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Και για να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση: «Έχετε δίκιο, κύριε Βαρουφάκη- μπορούν να μπολιάσουν και πρέπει να μπολιάσουν μία οικονομία, η οποία γερνάει και η οποία χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά όλο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κανόνες και με διαδικασίες. Έτσι βεβαίως μπορούμε να συζητήσουμε για το πόσους πρόσφυγες μπορεί να απορροφήσει η χώρα μας, πού πρέπει να πάνε, πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες. Και όπως είδατε, μίλησα για τα ζητήματα αυτά. Και βεβαίως οι πρόσφυγες οι οποίο τελικά θα επιλέξουν να κάνουν τη χώρα μας τη δεύτερη πατρίδα, τα παιδιά τους πρέπει να αισθάνονται και θα αισθάνονται Έλληνες. Αυτό είναι το σωστό. Και θα πάνε σε Eλληνικό σχολείο και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την Eλληνική σημαία. Αυτό είναι το σωστό.»

Ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το χάος που παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία στο θέμα της διαχείρισης του προβλήματος. «Παράδοξο να μας κάνουν κριτική όσοι δεν έκαναν τίποτα» είπε χαρακτηριστικά, φέροντας ως παράδειγμα τις σχεδόν 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, αλλά και τις ελάχιστες επιστροφές μεταναστών σε 4,5 χρόνια.

Καυτηρίασε τις δηλώσεις που έκανε κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας για μη σύνορα στο Αιγαίο, αλλά καυτηρίασε όμως και τη στάση-άγνοια του κ. Βαρουφάκη. 

Χαρακτηριστικό ένα ακόμα απόσπασμα: «Κύριε Βαρουφάκη, με αιφνιδιάσατε στη δευτερολογία σας και δεν θα σπεύσω να σας αποδώσω χαρακτηρισμούς με ιδεολογικό πρόσημο. Θα σας πω απλά ότι αγνοείτε παντελώς τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει την διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Η δε διαδικασία απονομής ασύλου είναι μια εξατομικευμένη πράξη η οποία κρίνει κατά περίπτωση τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε αιτούντος ασύλου. Με τη δική σας λογική, αν το κατάλαβα καλά, δεν θα πρέπει να υπάρχει συνοριακός έλεγχος. Δεν χρειάζονται διαδικασίες ασύλου διότι αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ένα και το αυτό, είναι όλοι καλοδεχούμενοι.

Επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε στη χώρα μας χωρίς κανέναν κανόνα και χωρίς καμία διαδικασία. Αυτό κατάλαβα ότι προτείνετε. Με αυτή την Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Ούτε φράχτες θέλουμε κ. Βαρουφάκη, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέρος των κανόνων είναι και ο τρόπος με τον οποίο ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του. Διότι σύνορα υπάρχουν και στη στεριά και στη θάλασσα. Και όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα, θα πρέπει να έχει κάποιο λόγο να το κάνει. Και αν ο λόγος αυτός είναι ότι πραγματικά πρέπει να απολαμβάνει διεθνούς προστασίας τότε θεσπίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο κανόνων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι πραγματικά κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου θα βρουν μια φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα.»