Στα τραγικά γεγονότα των περασμένων ημερών στη Μόρια, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει νέα δομή στη Λέσβο για την οποία ζήτησε τη συμβολή της ΕΕ, στην διαχείριση της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την Άνκελα Μέρκελ χθές το βράδυ για το ζήτημα των ανήλικων προσφύγων, μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήρε την υποστηρικτική στάση της καγκελαρίου στο να δεχθεί η Γερμανία τη μετεγκατάσταση προσφυγικών οικογενειών.

«Θέλω να εξάρω τη στάση της Καγκελαρίου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η τραγωδία είναι καμπανάκι προς όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά στο προσφυγικό» είπε αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ και μίλησε για μια δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική διαφορετική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. 

Η πολιτική της κυβέρνησης εδράζεται στη θωράκιση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και στη διεθνοποίηση του προβλήματος με στόχο την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηε στι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που επέφερε την επιτάχυνση διαδικασιών στη χορήγηση ασύλου

«Κληρονομήσαμε μια κατάσταση με 100,000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν σημαντικά.  

Για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ευθύνες, η Μόρια κάηκε από «υπερδραστήριους» πρόσφυγες που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, και να αποχωρήσουν από το νησί», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.