Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: «Ας πάψουν να είναι τιμητές».

Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

1. Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου: Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές ασύλου τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών. Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία.»
2. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».
3. Ενισχύουμε τη θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα. Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς -όπως είπε- διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικρίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, στη δευτερολογία του στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη δευτερολογία του ανέφερε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, τασσόμενος κατά των κλειστών κέντρων. 

«Η μεγάλη μας φιλοσοφική μας διαφορά είναι η εξής. Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Εμείς τους βλέπουμε ως μία ευκαιρία. Αν τους αγκαλιάσουμε και δεν τους κλείσουμε στη Μόρια, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Ελλήνων» τόνισε. Επικαλέστηκε μάλιστα και τα λόγια που είναι γραμμένα στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, για την υποδοχή των μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Με αιφνιδιάσατε. Αγνοείτε παντελώς τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο ίδιος ο ΟΗΕ κάνει τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Με τη δική σας λογική, αν κατάλαβα καλά, δεν θα πρέπει να υπάρχει συνοριακός έλεγχος και δεν χρειάζεται διαδικασία ασύλου. Επικαλείστε την οικονομική ανέχεια για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες χωρίς κανόνες και διαδικασίες. Αυτό κατάλαβα ότι προτείνετε. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοστεί ποτέ τέτοια πολιτική» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «δεν θέλουμε φράχτες, αλλά κανόνες. Σύνορα υπάρχουν και στη στεριά και στη θάλασσα. Θέλουμε οι πραγματικά κατατρεγμένοι να βρουν μία φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τόνισε πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Υπογράμμισε, τέλος, πως θα θέσει το θεμα στη Σύνοδο Κορυφής.