Η πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Τρίτης, αποτελεί ουσιαστικά κάτι σαν κρας τεστ και για τον Αλέξη Τσίπρα και τις δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα.

Τα κορυφαία στελέχη, προεξάρχοντος του Τσίπρα, θα βρεθούν «ενώπιος ενωπίω» και θα έχει ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, μετά τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, αλλά πολιτικά, θα υπεραμυνθεί της διεύρυνσης και του αναγκαίου μετασχηματισμού και όλοι αναμένουν εάν και με ποιον τρόπο θα ξεκαθαρίσει τη στήριξή του στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, θα κρύψει την εσωστρέφεια κάτω από το χαλί.

Ο Σκουρλέτης θα μιλήσει και δεν είναι διατεθειμένος, όσο και εάν υπήρξε συμφωνία με τον Τσίπρα για τα επόμενα βήματα και την απόφασή να οριστεί γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου -κίνηση που έδειξε ότι παραμένει τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο-, να αφήσει το θέμα να περάσει.

Ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σημείωσε («Αυγή») ότι με τον Τσίπρα πορεύονται μαζί σχεδόν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε πρόεδρος έχοντας κατακτήσει μια ειλικρινή συντροφική σχέση, δεν δίστασε να σημειώσει πως έχει στοχοποιηθεί από «φιλικά βέλη» και συμπλήρωσε: «Δεν θυμάμαι να υπάρχει προηγούμενο προσωπικής στοχοποίησης με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση, για άλλο στέλεχος του κόμματός μας. Και όπως επισημαίνετε και εσείς, δεν προέρχονται τα βέλη μόνο από τους 'εχθρούς', αλλά και από 'φίλους'.»

Ο Σκουρλέτης κλείνει έναν χρόνο στη θέση του γραμματέα του κόμματος και βρίσκεται στο στόχαστρο για ορισμένες από τις πλέον καταστροφικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης: Χρεώνεται τον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που έβαψε τον χάρτη της χώρας γαλάζιο, αλλά προκάλεσε και σοβαρότατα προβλήματα ακυβερνησίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες (που λύνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον νέο εκλογικό νόμο).

Ο νυν γραμματέας χρεώνεται επίσης και τις καταστροφικές επιλογές στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, το καλοκαίρι του 2018 στην εθνική τραγωδία του Ματιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η επανεμφάνιση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευκλείδη Τσακαλώτου που ηγείται της τάσης των «53+» για την απουσία του οποίου την προηγούμενη εβδομάδα ειπώθηκαν πολλά από διάφορα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών επέστρεψε από τη θερινή ανάπαυλα και δεν θα διστάσει να μιλήσει όπως και με το ύφος που κρίνει ο ίδιος, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, κατά τη δική του οπτική και της τάσης των «53+» και δεν είναι διατεθειμένος να σιωπήσει, όπως θα επιθυμούσαν διάφοροι.

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη στα Παραπολιτικά: Ο «εμφύλιος» για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ