Σκηνικό πολέμου διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τις τελικές αποφάσεις για τους όρους διεξαγωγής των διαδικασιών «επανίδρυσης» του κόμματος σε οργανωτικό επίπεδο και, ακολούθως, για το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων που θα προσδιορίσει τη νέα ιδεολογική ταυτότητα της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών έχει ως κίνητρο την ενδυνάμωση της επιρροής τους για τον έλεγχο των εξελίξεων σε επίπεδο εσωτερικών συσχετισμών. Δηλαδή, μια μάχη κυριαρχίας με λάφυρο τα αξιώματα της εσωκομματικής επιρροής. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μοιάζει να είναι σε δίλημμα από τις αντικρουόμενες εισηγήσεις που δέχεται, δεδομένου ότι ορισμένες εξ αυτών φτάνουν στο γραφείο του με ύφος αυστηρής υπόδειξης ή σκληρής προειδοποίησης για το πώς πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία παράταξη και ειδικότερα με ποια ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά.

Ενας από αυτούς που στην παρούσα φάση επιχειρούν να του βάλουν «χαλινάρι», βλέποντάς τον να ρέπει προς την «ΠΑΣΟΚοποίηση» του κόμματος με όρους «συστημικής» τακτικής και «διαπλοκής» με συμφέροντα που έχουν δεσπόζουσα θέση στον χώρο των ΜΜΕ, είναι ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, τον οποίο ενθαρρύνει και η παλαιά φρουρά της Κουμουνδούρου, δηλαδή οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Δ. Βίτσας κ.ά.

Ο Π. Σκουρλέτης όπως και οι «αριστεροί» συνοδοιπόροι του επιδιώκουν να δώσουν μια μάχη οπισθοφυλακής -η αλήθεια είναι με πενιχρά μέσααπέναντι στα «επικοινωνιακά πιστόλια» που χρησιμοποιεί το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή το δίδυμο Παππά - Σπίρτζη, προκειμένου να προβληθεί ως μονόδρομος η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία παράταξη - δίχως ρομαντικούς συναισθηματισμούς περί ιδεολογικής καθαρότητας και γνήσιας κινηματικής έκφρασης των θέσεων της πάλαι ποτέ «ριζοσπαστικής» Κουμουνδούρου. Το δίδυμο Ν. Παππάς και Χρ. Σπίρτζης, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά, έχει εξουσιοδοτηθεί σιωπηρά από τον Αλ. Τσίπρα να πράξει τα δέοντα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδυναμώσει την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό ως κόμμα εξουσίας μέσα από τη μαζική συμμετοχή μελών στις οργανώσεις του, δηλαδή τη ζωντανή διατήρηση των «πελατειακών σχέσεων» με τους ψηφοφόρους του.

Στον αντίποδα αυτής της επιλογής δεν κινείται μόνο ο γραμματέας του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, αλλά και η ομάδα των «53+», με άτυπο επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο. Ο οποίος επίσης προβάλλει αντιρρήσεις με το κυοφορούμενο προεδρικό σχέδιο για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως με πρόσχημα το «άνοιγμά» του στην κοινωνία επιχειρείται η μετατροπή του σε «αρχηγικό» κόμμα, στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου.

Διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα των «53+», ενόψει της έναρξης των διαδικασιών ανασυγκρότησης του κόμματος, βρίσκεται σε φάση μυστικών διαβουλεύσεων, προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πλατφόρμα με τις προτάσεις της αναφορικά με το πώς θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Μεταξύ άλλων, δεν θεωρούν καλή πρόταση τη σκέψη περί «εκλογής του επόμενου αρχηγού από τη βάση», δηλαδή του Αλ. Τσίπρα, μέσα από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν «κάθε καρυδιάς καρύδια». Εκτός από τους προεδρικούς των «ΠΑΣΟΚογενών» αντιλήψεων, δηλαδή τις καθοδηγούμενες δυνάμεις του Ν. Παππά και του Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος φλερτάρει με την ιδέα να είναι ο επόμενος γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, υπάρχει ακόμη μία ομάδα που λειτουργεί ως «τρίτη λύση» και προσπαθεί να πείσει τον Αλ. Τσίπρα ότι πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Δηλαδή μεταξύ των «ΠΑΣΟΚογενών», της ομάδας των «53+» και της αποκαλούμενης ιστορικής ηγεσίας, των Π. Σκουρλέτη, Ν. Βούτση και Ν. Φίλη. Τα στελέχη αυτά είναι οι Δ. Τζανακόπουλος, Ε. Αχτσιόγλου, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Ζαχαριάδης, Αλ. Φλαμπουράρης, αλλά και ο πρώτος εξάδελφος του Αλ. Τσίπρα, βουλευτής πλέον, Γ. Τσίπρας, ο οποίος σε διαδικαστικό επίπεδο δείχνει να μην υιοθετεί την πρόταση για άμεση εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Στη βάση των προαναφερθεισών πληροφοριών, έχει φουντώσει και η μάχη για το πρόσωπο που η κάθε πλευρά στηρίζει για τη θέση του επόμενου γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος. Οι ΠΑΣΟΚογενείς, που βρίσκονται σε απόλυτη σύμπλευση με τον Ν. Παππά, προωθούν την υποψηφιότητα του Χρ. Σπίρτζη. Από την άλλη πλευρά, οι αριστερές δυνάμεις, δηλαδή όσοι συμμαχούν κατά του «ΠΑΣΟΚικού» μοντέλου διοίκησης του κόμματος, προκρίνουν για γραμματέα τον Ν. Ηλιόπουλο ή, εναλλακτικά, τους Δ. Τζανακόπουλο, Ρ. Δούρου και Αλ. Χαρίτση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 24/8/2019