Ραγδαίες είναι εξελίξεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και μετά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος προκειμένου να μην επικυρώσει με την υπογραφή του τον διορισμό της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ούτε στις 30 Ιουνίου, ούτε όμως και μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε αυτή του την θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επιμείνει, όπως αναφέρουν πηγές, είτε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα προετοιμαστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης φτάσει στην Προεδρία μέχρι τις 30 Ιουνίου (ημερομηνία της τυπικής συνταξιοδότησης της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου), είτε παραδοθεί μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν τις αναμενόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές. Πηγές της Προεδρίας αναφέρουν ότι θα ληφθούν αποφάσεις όταν το Προεδρικό Διάταγμα φτάσει στον Πρόεδρο. 

 Όταν το Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα ονόματα των ανωτάτων δικαστικών που επιλέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σκεπτικό του να μην επικυρώσει τις αλλαγές στην κορυφή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει μεταφέρει στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόθεσή του να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό νέας ηγεσίας στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνομιλητές του κ. Παυλόπουλου σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της κυβερνητικής απόπειρας να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες, με το σύνολο των νομικών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια απόφαση χωρίς νομιμοποίηση αφού ο ίδιος πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι πλέον δεν έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πλειοψηφίας των πολιτών την ώρα που ορισμένοι συνταγματολόγοι προειδοποιούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ισοδυναμεί με καταδολίευση του Συντάγματος.

Πάντως πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».