Με διαφορά τριών ημερών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα βρεθούν στο Καστελλόριζο προκειμένου να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις στο νησί.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 13 Σεπτεμβρίου θα πάει στο Καστελλόριζο ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου να παραστεί στους εορτασμούς για την απελευθέρωση του νησιού .

Στις 16 Σεπτεμβρίου στο νησί θα βρεθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η είδηση αυτή χρήζει οπωσδήποτε δυο παρατηρήσεων.

Κατ αρχάς με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και καθώς οι Τούρκοι έχουν πάγια τακτική να παρενοχλούν τους Έλληνες αξιωματούχους που πάνε στο νησί θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι γείτονές μας.

O τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται για μια ακόμη φορά να ανταγωνίζεται την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο έργο της –προσπαθώντας μάλιστα να την υπερκεράσει- αν και έχει φύγει εδώ και αρκετό καιρό από το προεδρικό.

Μεταξύ των ομιλητών είναι οι καθηγητές Μαρία Γιαμαρέλη, Πέτρος Λιάκουρας και Κώστας Υφαντής. Ειδική πρόσκληση έχει αποσταλεί στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ από τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη απαντήσει θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ (θα εκπροσωπηθεί από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο) και το Κίνημα Αλλαγής (θα εκπροσωπηθεί από τον υπεύθυνο Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο).

Οι διοργανωτές έχουν στόχο να συμβάλουν επιστημονικά στον εθνικό προβληματισμό και τις εθνικές θέσεις, ενώ το πλέον ενδιαφέρον είναι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου στο Καστελλόριζο, το νησί που αμφισβητείται περισσότερο από την Τουρκία. Με ό,τι μήνυμα αποστέλλει, η πρωτοβουλία αυτή εντός και εκτός της χώρας.