Είναι κοινός τόπος ότι η συντριπτική πλειοψηφία του παλαιού ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, πολλά στελέχη αλλά και ισχυροί σύμβουλοι μέχρι χθες του Άκη Τσοχατζόπουλου, είναι σήμερα πρόσωπα-κλειδιά δίπλα στον κ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τους πρώτους που πέρασαν την πόρτα της Κουμουνδούρου ήταν ο «στρατηγός» του Άκη στις εσωκομματικές εκλογές του 1006 και πρώην γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Κοτσακάς

Ο 69χρονος Αντώνης Κοτσακάς έγινε ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με γραφείο στην Κουμουνδούρου και υψηλές κομματικές αρμοδιότητες.

 Τελευταίες μεταγραφές η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θάνος Μωραϊτης και ο Άγγελος Τόλκας, οι οποίοι στον πρόσφατο ανασχηματισμό ανέλαβαν και υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Όπως μάλιστα υπενθύμισε πρόσφατα ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Ξενογιαννακοπούλου από τα εικοσιένα της χρόνια εργάζεται στο κράτος. Ξεκίνησε από σύμβουλος του κ. Παπουτσή, γενικός γραμματέας του Άκη Τσοχατζόπουλου, υπήρξε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μια εποχή κατά την οποία εκτροχιάστηκαν τα οικονομικά του κόμματος και Υπουργός Υγείας.

Στελέχος του κλίματος Τσοχατζόπουλου υπήρξε κατά το παρελθόν και o Θάνος Μωραϊτης, την εποχή της κραταιής νεολαίας στο ΠΑΣΟΚ. 

Μάλιστα, το 2002 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Ανάπτυξης, είχε ορίσει τον Θάνο Μωραϊτη, αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ.

Υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας τάσσονται και ορισμένα ιδρυτικά μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που την δεκαετία του 90 ήταν του «κλίματος» Τσοχατζόπουλου και έδιναν μάχες για την επικράτηση του πρώην υπουργού, όπως ο Νίκος Μαδεμλής.

Σύμφωνα με το voria.gr, ανάλογη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, εδώ και λίγο καιρό διακινείται ένα κείμενο στο οποίο τονίζεται η ανάγκη για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων «ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό», με στόχο τη σύμπηξη προοδευτικού μετώπου.

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι πρώην στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το voria.gr, την πρωτοβουλία τρέχει μεταξύ άλλων ο Χάρη Τσιόκας, ο οποίος ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Άκη, πρώην βουλευτής, κυβερνητικό στέλεχος, διορισμένος νομάρχης, γενικός γραμματέας υπουργείου επί μνημονιακής κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, που όμως, όταν είδε πως το καράβι του ΠΑΣΟΚ πάει στα βράχια, εγκαίρως το εγκατέλειψε και μεταπήδησε στο καταμαράν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσιόκας έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον Χρήστο Σπίρτζη. Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ο Σπίρτζης είχε υποσχεθεί στον Τσιόκα ότι θα τον διορίσει επικεφαλής σε κάποιον από τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΣΕ κ.λπ.). Και θα το έκανε, μου λένε, αλλά την τελευταία στιγμή παρενέβη στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικό στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη και απέτρεψε τον διορισμό.

Αλλά και οι άλλοι… γεφυροποιοί προέρχονται από το στενό (πιο στενό δεν γίνεται) περιβάλλον του Άκη όπως ο Γιώργος Χαλβατζόγλου, συνεργάτης του πρώην ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ, διατελέσαντας γενικό γραμματέα σε διάφορα υπουργεία (Εμπορίου, Ναυτιλίας) και ο Παναγιώτης Δαδούδης, πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που άνηκε στη σφαίρα επιρροής του πρώην υπουργού.