Ο Ν. Ανδρουλάκης ξαναπήρε τα πάνω του τις τελευταίες ηµέρες, καθώς µε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε υποχρέωσε και τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τα «πείσµατα και τα καµώµατα» και να τον ακολουθήσουν. Επειδή, όµως, «όλα τα θαύµατα κρατάνε τρεις µέρες», κάτι που και ο ίδιος το γνωρίζει καλά, στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές κάλπες θα κινηθεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η συνεργασία του µε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης παραπέµπει σε πολιτικό «οne-night stand». ∆ηλαδή, δεν υπάρχουν προσδοκίες αυτή η σχέση να εξελιχθεί σε φλογερό έρωτα και να ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας στις επόµενες εθνικές εκλογές. «Εγινε ό,τι έγινε και πάµε παρακάτω», είναι και το µήνυµα που εκπέµπεται από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ενας επιπλέον λόγος που ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να µην έχει πολλά πάρε-δώσε µε τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά µε τον Στ. Κασσελάκη µέχρι τις ευρωεκλογές είναι γιατί δεν του έχει εµπιστοσύνη και περιµένει πως στη µάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης θα δεχτεί επιθέσεις από το επιτελείο του. Εχει σηµασία να αναφέρουµε πως στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ µε το Πολιτικό Συµβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις έριξε τις σπόντες του προς την Κουµουνδούρου, κάνοντας ονοµαστική αναφορά στον Νίκο Παππά, επειδή ο τελευταίος µε τις δηλώσεις του περί «προσυνεννόησης» προσπάθησε να απαξιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

«Αναψέ µου ένα τσιγάρο»

Προσπάθησα να µάθω εάν στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και του Πολιτικού Συµβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε αντιµέτωπος µε την κριτική ή τις µπηχτές των «γνωστώναγνώστων» ελεγκτών του. ∆ιότι δεν πρέπει να µας διαφεύγει πως µία εβδοµάδα νωρίτερα τα σενάρια που κυκλοφορούσαν σε βάρος του ήταν πως, επειδή το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει δηµοσκοπική ακινησία και ενδέχεται να καταποντιστεί στις ευρωεκλογές, τότε και ο ίδιος κινδυνεύει µε «εκπαραθύρωση» από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Και επάνω σε αυτή την προοπτική κάποιοι προετοιµάζονταν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, χτίζοντας ηγετικό προφίλ για την επόµενη ηµέρα. Ενας εξ αυτών, που εµφανιζόταν ως εν δυνάµει «αµφισβητίας» του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν και ο βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος «άρχισε να µαζεύεται» τα τελευταία 24ωρα και γι’ αυτό δεν πήρε τον λόγο στην κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Πολιτικού Συµβουλίου. Οσο για τον συµπατριώτη µου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, εκείνο που έµαθα ήταν πως πριν από τη συνεδρίαση είχε πιάσει κουβέντα µε τον συνάδελφό του Π. Χρηστίδη για το νέο τραγούδι του Θ. Αδαµαντίδη και του Μ. Χατζηγιάννη, µε τίτλο «Αναψέ µου ένα τσιγάρο».

Ασκήσεις αντοχής

∆εν ξέρω πόσο ακόµη θα αντέξει ο Σ. Φάµελλος να υποδύεται τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας εντός της Βουλής ως «αρχηγός» περιορισµένης ευθύνης και πάντοτε κάτω από τη δαµόκλειο σπάθη του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος σε επικοινωνιακό επίπεδο δεν του αφήνει περιθώρια να «παίξει µπάλα» και να «βάλει γκολ» µε όρους «αυτονοµίας». Εδώ και ένα εξάµηνο στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο Στ. Κασσελάκης, αντί να αφήνει τον Σ. Φάµελλο να ανταποκριθεί στον θεσµικό του ρόλο, κάνει τα πάντα για να τον επισκιάσει, πραγµατοποιώντας ξεχωριστές παρεµβάσεις την ώρα που αυτός µιλάει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Στη µάχη που διεξαγόταν στη Βουλή τα προηγούµενα 24ωρα για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα µπαράζ αναρτήσεων στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, λες και ήθελε οι δηµοσιογράφοι να µη δώσουν προσοχή στην οµιλία του Σ. Φάµελλου, αλλά στα δικά του σχόλια στο TikTok, το Facebook και το Instagram.

Αποθέωση Παππά από Κασσελάκη

Η συστηµατική υπονόµευση που υφίσταται ο Σ. Φάµελλος από τον Στ. Κασσελάκη µε βάζει σε υποψίες µήπως τελικά θέλει να τον αντικαταστήσει στη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή µε κάποιον άλλον βουλευτή, που τον θεωρεί έµπιστο και δικό του. Να δείτε πως, εάν συµβεί κάτι τέτοιο, εκείνος που θα έχει την τιµητική του θα είναι ο Ν. Παππάς. Τον τελευταίο τον αποθέωσε µέσα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στ. Κασσελάκης για την εισήγησή του στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, κάτι που δεν έκανε για τον επικεφαλής της Κ.Ο., Σ. Φάµελλο.

Εξω φρενών µε Τζάκρη

Εξω φρενών µε τη γραµµατέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, είναι πολλοί βουλευτές του κόµµατος, καθώς, ενώ συζητούσαν στο παρασκήνιο την ανάληψη µιας πρωτοβουλίας µε επίσκεψη στον Αρειο Πάγο για την κατάθεση αιτήµατος έρευνας αναφορικά µε τη διαρροή των ηχητικών από τις συνοµιλίες των πρωταγωνιστών στην τραγωδία των Τεµπών, η ίδια δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή, µε αποτέλεσµα η κίνηση αυτή να εκδηλωθεί στο τέλος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη. Μάλλον εντός της ηγετικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσουν ορισµένα ζητήµατα σε επίπεδο «ρόλων». Και τι εννοώ; Αν ισχύουν οι πληροφορίες πως ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόµµατος, Σ. Φάµελλος, ήταν έτοιµος να πάει ο ίδιος στον Αρειο Πάγο πριν από τον Ν. Ανδρουλάκη, το γεγονός πως δεν του άναψαν το «πράσινο φως» για µια τέτοια παρέµβαση δείχνει πως κάποιοι πέριξ του Στ. Κασσελάκη τον εµπόδισαν ή τον απέτρεψαν, γιατί ήθελαν το «διάβηµα» αυτό να το κάνει ο πρόεδρος µετά την «απόλυσή» του από τον Στρατό.