Με αφορμή την υαλουργία Γιούλα, που προ ετών μεσουρανούσε σε Βαλκάνια και Ελλάδα και τώρα οι Πορτογάλοι, που την εξαγόρασαν πριν από επτά χρόνια, της βάζουν λουκέτο, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες εκείνης της περιβόητης προτροπής του ανεκδιήγητου «τοποτηρητή» του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα, στα τότε αφεντικά της, την οικογένεια Βουλγαράκη. Είχε ρωτήσει τον Φεβρουάριο του 2013 ο Τράα τον Αντώνη Βουλγαράκη, παρόντος μάλιστα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «γιατί κάθεσαι στην Ελλάδα και δεν μεταφέρεις το εργοστάσιο στα Βαλκάνια;». Ήταν μια διαρροή που είχε προκαλέσει πραγματικό σεισμό στην Ελλάδα της κρίσης. Αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τελικά τον Τράα. Τα αφεντικά πούλησαν λίγα χρόνια αργότερα -για να μη λέμε κιόλας ότι είναι αθώα του αίματος, έστω και αν το πάλεψαν με επιτόκια 10% όταν ο ανταγωνισμός δανειζόταν με 2% και πολλαπλάσια ενεργειακά κόστη-, κράτησαν τρία εργοστάσια στην περιοχή (π.χ. στη σημερινή πολύπαθη Ουκρανία και στη Βουλγαρία), αλλά ξεφορτώθηκαν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χάρη στις συμβουλές του Τράα, σήμερα παρακολουθούν το προδιαγεγραμμένο λουκέτο από μακριά. Business as usual, αλλά μην κλαιγόμαστε κιόλας, έτσι;


800 έως 1.700 ευρώ για να νοικιάσεις ένα σπίτι

Διάβαζα χθες την έρευνα της Spitogatos για τις καλύτερες περιοχές της πρωτεύουσας με κριτήρια την ασφάλεια, την πρόσβαση σε σχολεία, μέσα μεταφοράς, αγορές και λοιπά. Και μετά είδα τις τιμές που έχουν φτάσει. Συμπεραίνω πια πως η «κανονικότητα» είναι μια εντελώς άτοπη διατύπωση. Με μέσο μισθό 1.200 ευρώ σήμερα, χρειάζεται κανείς 800 έως 1.700 ευρώ για να νοικιάσει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων π.χ. στη Γλυφάδα, στη Νέα Σμύρνη, στο Παγκράτι και στην Ηλιούπολη… Και νομίζω λίγα λέμε.


Τα δωμάτια τύπου Airbnb είναι πλέον περισσότερα από τις ξενοδοχειακές κλίνες

Μια πληροφορία που διάβασα χθες, λίγο πριν αρχίσει ο κ. Χατζηδάκης να ανακοινώνει τα όρια για τη Χρυσή Βίζα στις 800.000 ευρώ για αγορά σπιτιών άνω των 120 τ.μ. και το απαγορευτικό διάθεσής τους ως ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι ότι τα δωμάτια τύπου Airbnb είναι πλέον περισσότερα από τις ξενοδοχειακές κλίνες. Σε όλη την Ελλάδα τα κρεβάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνουν τα 213.000 ενώ των ξενοδοχείων τα 195.000. Καλό ή κακό; Για δείτε τι πληρώνετε στην πρώτη περίπτωση και τι στη δεύτερη και πείτε μου...


«Μπαίνει μέσα»

Κύριε Γιάννη (Στουρνάρα) , μήπως να ξαναδείτε ως διοικητής της ΤτΕ την τιμολογιακή πολιτική με τη χρυσή λίρα; Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να γίνεται κερδοσκοπία με τους τενεκέδες και τα μπαουλάκια που μπορεί να «βρήκαν» πριν από σχεδόν έναν αιώνα κάποιοι «τυχεροί», αλλά αυτά τα σχεδόν 100 ευρώ «καπέλο» που χρειάζεται να σας πληρώσει κάποιος για να αγοράσει μία χρυσή λίρα Αγγλίας μήπως αποτελεί λίγο αισχροκέρδεια; Και για να γίνω πιο σαφής, τώρα που ο χρυσός γράφει νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τα 2.200 δολάρια, κάποιος που θέλει να αγοράσει μία λίρα πληρώνει στην ΤτΕ 552 ευρώ, αλλά αν θέλει να την πουλήσει θα εισπράξει 458 ευρώ. Δεν είναι ότι ο πωλητής κερδίζει λιγότερα, αλλά ότι όποιος αγοράζει «μπαίνει μέσα» 20%.


Αντικειμενικοί λόγοι

Χαλάλι για όσους πιστεύουν ότι ο χρυσός θα πάει προς τα 3.000 δολάρια, επειδή υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι με την αναμενόμενη υποχώρηση των επιτοκίων, του δολαρίου και των πολύ μεγάλων αγορών που εξακολουθούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας κ.λπ.


Θα αλλάξουν τα χαράτσια

Ξέρω ότι έχουμε ξανακούσει πολλές φορές για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά αυτή τη φορά ας το πάρουμε πιο σοβαρά οι περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών έφτιαξαν ομάδα εργασίας για να αλλάξουν τα χαράτσια από το 2025.


Short seller

Στις διεθνείς αγορές δεν νομίζω ότι με τα διαδοχικά νέα υψηλά υπάρχει short seller που να μην έχει κάψει τα χέρια του. Στη Λεωφόρο Αθηνών, παρότι ο Γενικός Δείκτης είναι μια ανάσα από τα υψηλά του, έχουμε ακόμη λίγα εικοσιτετράωρα πριν αποφανθούμε αν μπορεί να αποφευχθεί μια βαθύτερη διόρθωση.