Το ερώτηµα που κυκλοφορεί εσχάτως στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πόσοι από την οικογένεια Παπανδρέου θα µετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, εκτός του νυν ευρωβουλευτή και γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπανδρέου, θέλει να κατεβεί και ο εγγονός του, Κώστας Κατσανέβας.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι διατεθειµένος να υπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο δύο µέλη της ιστορικής οικογένειας.

Οπως λέγεται µε νόηµα από το περιβάλλον του, «ας τα βρουν µεταξύ τους για το ποιος από τους δύο θα είναι υποψήφιος».


Δύσκολες συγκατοικήσεις

Οι περιορισµένες µεν, βαρυσήµαντες, δε, από πλευράς χαρτοφυλακίων, αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν στον ορίζοντα µερικές άκρως ενδιαφέρουσες όσο και δύσκολες συνυπάρξεις στα υπουργεία που «άγγιξε» το πρωθυπουργικό χέρι.

Για παράδειγµα, δεν µπορεί να µην εκφράσει κάποιος την απορία του για τον τρόπο µε τον οποίο θα καταστεί εφικτό να συµπορευθούν απόλυτα ο νέος υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, µε την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία καλά καλά δεν µπόρεσε να τα βρει ούτε µε τον πολύ πιο µειλίχιο ως άνθρωπο και µετριοπαθή πολιτικά Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει µε τον οδοστρωτήρα του Βόρειου Τοµέα.

Μεγάλο άγχος έχουµε επίσης για τον κώδικα συνεννόησης που θα αναπτύξουν η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, µε τον υφυπουργό, Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος ήταν κοινό µυστικό πως είχε πιθανότητες αναβάθµισης µετά τη µετακόµιση του Αδώνιδος. Πάντως, όπως µαθαίνουµε, η ∆όµνα διατηρεί άριστες σχέσεις µε τη γενική γραµµατέα Αννα Στρατινάκη, από τον καιρό που βρισκόταν ως υφυπουργός στο κτίριο της οδού Σταδίου.

Θέλετε κι άλλα; Ενδιαφέρον θα έχει να δούµε πώς θα αντιδράσει και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, στο θέµα της ανάληψης της ευθύνης των κρατικών ΜΜΕ από τον σούπερ ανερχόµενο (και εκ προοιµίου πολύ πιο δραστήριο στα σχετικά καθήκοντα από τον Γιάννη Μπρατάκο, που είχε να ασχοληθεί µε τη µισή και βάλε κυβέρνηση σε καθηµερινό επίπεδο) κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Βλέπετε, µόνο κρυφό δεν είναι ότι ο ίδιος είχε πολιτικές βλέψεις και τώρα βλέπει να µπλέκεται στα πόδια του ένας πολύ ισχυρός ανταγωνιστής. Πολλώ δε µάλλον όταν η εξέλιξη αυτή έρχεται µετά το... καπέλο που του έβαλε το Μαξίµου, µε την προώθηση της Κατερίνας Κασκανιώτη στη θέση της διευθύνουσας συµβούλου...


Ομάδες και υποομάδες

∆ιάφορες φατρίες έχουν δηµιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, αλλά και των εξελίξεων που µπορεί να προκύψουν από ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσµα στις ευρωεκλογές. Το ένα µπλοκ αποτελείται από το δίδυµο Παππά - Σπίρτζη, που θέλει να ελέγξει τον κοµµατικό µηχανισµό.

Το άλλο, που τώρα σχηµατοποιείται και στηρίζει κριτικά τον Στέφανο Κασσελάκη, αποτελείται από τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Αντώνη Κοτσακά. Την ίδια στιγµή πάντως υπάρχει και ένας σκληρός «τσιπρικός πυρήνας», στον οποίο ηγούνται η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαµπουράρης, οι δύο πιο στενοί συνοµιλητές του πρώην πρωθυπουργού.


Έφη για Βρυξέλλες

Ενα σενάριο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστηµα, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται, έχει να κάνει µε την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου για τις ευρωεκλογές. Είναι σαφές πως στη Νέα Αριστερά θέλουν ένα ισχυρό πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο για να πετύχουν τον στόχο της εκλογής (τουλάχιστον) ενός ευρωβουλευτή. Λέγεται µάλιστα πως µε την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου ανοίγει ο δρόµος για να γίνει ο Γιάννης ∆ραγασάκης βουλευτής και να ακολουθήσει τους υπόλοιπους µέχρι πρότινος συντρόφους του στο νέο κόµµα. Πώς; Αν παραιτηθεί η Αχτσιόγλου, για να είναι υποψήφια για µια έδρα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, ο έµπειρος πολιτικός είναι πρώτος επιλαχών στη ∆υτική Αθήνα. Με έναν σµπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή για τον νέο φορέα...


Θυμίζει Χαρίλαο

Η δηµοφιλία και η αναγνώριση που απολαµβάνει ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας γενικότερα θυµίζουν κατά κοινή οµολογία εποχές Χαρίλαου Φλωράκη. Πολλοί, µάλιστα, αποδίδουν την άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ (και) στην απήχηση που έχει ο γενικός γραµµατέας του κόµµατος, ιδίως στις νεότερες γενιές. Ως εκ τούτου, έπειτα από χρόνια ο πήχυς στις ευρωεκλογές τοποθετείται σε διψήφιο ποσοστό, µε το Κοµµουνιστικό Κόµµα να απειλεί ευθέως την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Μη νοµίζετε όµως ότι η κατάσταση αυτή αρέσει σε όλους µέσα στον Περισσό, καθώς κάποιοι παραδοσιακοί κοµµουνιστές υπενθυµίζουν ότι το κόµµα είναι πάνω απ’ όλα και κυρίως πάνω από την όποια συµπάθεια και τα δηµοσκοπικά ποσοστά των προσώπων.


Τσιφλίκι

Κάποιοι, που για άγνωστη µέχρι στιγµής αιτία εξακολουθούν να βλέπουν την Πειραιώς σαν... τσιφλίκι τους (είναι εκείνοι που αντιδρούσαν στην ανάληψη της θέσης του γραµµατέα από τον Παύλο Μαρινάκη και τελικώς απεδείχθη πως ο πρωθυπουργός έκανε διάνα), επιχειρούν να βάλουν εµπόδια στην καθηµερινή επαφή της νέας γραµµατέως της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρίας Συρεγγέλα, µε το στελεχικό δυναµικό του κυβερνώντος κόµµατος και στην εν γένει δραστηριότητά της. Προφανώς η πρόσφατη ιστορία δεν τους δίδαξε τίποτα...


Η επιλογή Νικολακόπουλου και η απογοήτευση των «γαλάζιων» συναδέλφων του

Ενα από τα µεγαλύτερα στοιχήµατα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του µίνι και αιφνιδιαστικού ανασχηµατισµού στον οποίο προχώρησε, ήταν να µη διαταραχθούν οι ισορροπίες στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆., µε φόντο τις κρίσιµες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έρχονται, και δη την υπόθεση του γάµου και της τεκνοθεσίας των οµόφυλων ζευγαριών. Ως εκ τούτου, η αρχική σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του ήταν να µην επιστρατευθεί κάποιο πρόσωπο από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆., αλλά αν ήταν δυνατόν να υπήρχαν αποκλειστικά µετακινήσεις από χαρτοφυλάκιο σε χαρτοφυλάκιο.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη, εκτός της περίπτωσης της αντικατάστασης του µέχρι πρότινος υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Κατσαφάδου, τη θέση του οποίου κατέλαβε τελικώς ο νεοεισελθών στο κυβερνητικό σχήµα βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος. Το πώς και το γιατί το Μαξίµου έφθασε σε αυτή την επιλογή έχουν περιγραφεί τις προηγούµενες ηµέρες. Εκείνο που δεν έχει αποτυπωθεί ιδιαίτερα και έχει τη σηµασία του είναι το γεγονός ότι ορισµένα κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας και της... κλάσης του Νικολακόπουλου (που διάγουν τη δεύτερη θητεία τους στη Βουλή) και δη του Λεκανοπεδίου Αττικής, ή ακόµη και κάποιοι µε περισσότερα... ένσηµα στα έδρανα, δεν έκρυβαν τον εκνευρισµό τους για το γεγονός ότι έµειναν στην απ’ έξω. Και, ω του θαύµατος, συνδύαζαν την εξέλιξη αυτή µε τη στάση τους στο ούτως ή άλλως δύσκολο για τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Οµάδα θέµα της νοµιµοποίησης του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών.

Η στήλη πιστεύει πως πρόκειται για λόγια της στιγµής, αλλά, όπως και να ’χει, όλα θα τα δείξει µοιραία η ιστορία... Πάντως, αργά το βράδυ της Πέµπτης, κι ενώ ο πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει σε δηµοσιογράφους που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίµου, πριν από την ορκωµοσία των νέων υπουργών, την πρόθεσή του να πάει πίσω τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, οι γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια επέµεναν ότι η παράµετρος της δυσαρέσκειας αρκετών στελεχών της Κ.Ο. βάρυνε ιδιαίτερα όχι µόνο στη λήψη της απόφασης αυτής, αλλά και στη γνωστοποίησή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δεδοµένη στιγµή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής