∆εν ξέρω πραγµατικά αν επρόκειτο για σύµπτωση, αλλά το γεγονός της ταυτόχρονης επανεµφάνισης στο προσκήνιο του Αλέξη Τσίπρα και της Εφης Αχτσιόγλου έχει, αν µη τι άλλο, τη σηµασία του στην παρούσα συγκυρία.

Ο µεν πρώην πρωθυπουργός εµφανίστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρώην υποψήφια αρχηγός, έπειτα από εβδοµάδες σιωπής και παρασκηνιακής µόνο συµµετοχής στις διεργασίες για το κόµµα των αποχωρησάντων, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Μένει να φανεί τι σηµατοδοτούν όλα αυτά...


«Γαλάζια» δείπνα

Υπήρξαν στα νέα της εβδοµάδας. Η µία, µάλιστα, έχει και έντονο σαµαρικό στοιχείο, λίγες µόλις ηµέρες µετά την πολυσυζητηµένη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού. Ο λόγος για τη γιορτή του Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι και τακτικός συνοµιλητής του Μεσσήνιου.

Μάλιστα, όπως µάθαµε, ο Αντώνης Σαµαράς ήταν κανονικά καλεσµένος, αλλά δεν µπόρεσε να δώσει το «παρών» λόγω ανειληµµένων υποχρεώσεων. Οσον αφορά την έτερη νεοδηµοκρατική βραδιά, όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχηµα (επί µιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας) που έχασε ο Φάνης Παπάς από τη Β' Θεσσαλονίκης και το οποίο κέρδισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ως νικητής, ο τελευταίος επέλεξε το κρητικό µαγαζί στο οποίο ο Παπάς έπρεπε να πληρώσει το τίµηµα του λάθους του, παρουσία σχεδόν 50 κοινοβουλευτικών στελεχών της Ν.∆., τα οποία προσκλήθηκαν στη βραδιά. Χωρίς να αναφέρουµε τις απόψεις που εξέφρασε ο καθείς, γιατί είναι δύσκολες ηµέρες, το θέµα του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών σχεδόν µονοπώλησε την κουβέντα. Τυχαίο;


Το πλεονέκτημα της Εύης

Θυµάστε που την προηγούµενη εβδοµάδα σάς είχαµε πει για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προµοτάρει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για την Ευρωβουλή, µέσω του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου. Ως γνωστόν, πέραν του πρώην υπουργού, ακόµα ένα πρόσωπο που ακούγεται ως το προς το ενδεχόµενο συµµετοχής του στην ευρωλίστα και προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Μόνο που η ίδια δεν έχει ανάγκη από αντίστοιχο lobbying, καθώς οι όποιες σχετικές διεργασίες θα µπορούσαν να γίνουν είτε απευθείας µε τον πρωθυπουργό, µε τον οποίο η ίδια διατηρεί άριστες σχέσεις από την περίοδο της κοινής τους παρουσίας στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης επί διακυβέρνησης Σαµαρά - Βενιζέλου, είτε (για τον ίδιο λόγο) µε το πολύ στενό πολιτικό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, οι γνωρίζοντες λένε ότι συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο έχει ήδη γίνει, και δη στο Μέγαρο Μαξίµου...


Στο Φανάρι

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε τις προηγούµενες ηµέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας το υπουργείο στη Θρονική Εορτή του Οικουµενικού Πατριαρχείου, σ’ ένα διάλειµµα από τις υποχρεώσεις του για το νέο θεσµικό πλαίσιο που διαµορφώνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον απόδηµο Ελληνισµό, µε φόντο την άρση των περιορισµών για τη συµµετοχή τους στις εγχώριες εκλογικές διαδικασίες και την επιστολική ψήφο.

Ο υφυπουργός συµµετείχε στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και έγινε δεκτός από τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο, ενώ ενηµέρωσε για τα τεκταινόµενα στην Πόλη τον άλλοτε καθηγητή του και νυν πολιτικό του προϊστάµενο, Γιώργο Γεραπετρίτη...


Στη Δαδιά

Στην περιοχή του Εβρου βρίσκεται αυτές τις µέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος ηγείται κλιµακίου συναδέλφων του της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο πραγµατοποιεί αυτοψία στο κατεστραµµένο ∆άσος της ∆αδιάς και έρχεται σε επαφή µε κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, σήµερα είναι προγραµµατισµένη και ειδική ηµερίδα µε τη συµµετοχή και του προέδρου Ανδρουλάκη.

Πέραν της σοβαρότητας του ζητήµατος, έχει, αν µη τι άλλο, ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση να δούµε τι κλίµα επικρατεί σε αντίστοιχες «πράσινες» εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, µε δεδοµένη την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των δηµοσκοπήσεων.


Καμπανάκι για Σταϊκούρα

Μπορεί επικοινωνιακά το θέµα να µην είναι στο φόρτε του, ως είθισται σε αντίστοιχες περιστάσεις σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, ωστόσο στην κυβέρνηση «δίνουν τα ρέστα τους» για το ζήτηµα της ανοικοδόµησης της Θεσσαλίας.

Αυτό που, πάντως, δείχνει να προβληµατίζει σε αυτήν τη φάση, είναι το κοµµάτι της επανακατασκευής και της επιδιόρθωσης δοµικών έργων, που, αν και ολοκληρώθηκαν µόλις λίγα χρόνια πριν, δεν άντεξαν στην πίεση είτε του «Ιανού» είτε του «Daniel».

Οπως αντιλαµβάνεται κανείς, το καµπανάκι χτυπάει σε αυτή την περίπτωση για τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος είναι αλήθεια ότι πρέπει να βγάλει άκρη µέσα από ένα χάος...


Κάνουν πίσω

Η απόφαση του πρωθυπουργού να διατηρηθεί το υπάρχον εκλογικό σύστηµα και να µη «σπάσει» η επικράτεια σε επιµέρους περιφέρειες οδηγεί µια σειρά «γαλάζιων» βουλευτών που θα σκέφτονταν το σενάριο να δοκιµάσουν την τύχη τους στις ευρωκάλπες να κάνουν πίσω.

Ο λόγος για περιπτώσεις όπως του Ανδρ. Κατσανιώτη και του ∆ηµ. Μαρκόπουλου ή του πρώην -πλέον- βουλευτή Γ. Κουµουτσάκου. Το ίδιο πιθανόν να ισχύσει ακόµα και για τη Βούλα Πατουλίδου, παρά την υψηλή αναγνωρισιµότητά της πανελληνίως, καθώς και για τον Αλκιβιάδη Στεφανή...


Όταν ο Σαμαράς παρεξέκλινε των διαχρονικών προσωπικών του απόψεων

Μπορεί η επίσηµη επωδός του Μεγάρου Μαξίµου όλες αυτές τις ηµέρες, σχετικά µε την πρόσφατη συνέντευξη Σαµαρά στην «Καθηµερινή», να ήταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει προσωπικές διαχρονικές απόψεις και πως οι κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη τυγχάνουν εκ του αποτελέσµατος της απόλυτης αποδοχής από τους πολίτες, ωστόσο δεν έλειψαν κι εκείνοι οι συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που προχωρούσαν ένα βήµα παραπέρα.

Οι εν λόγω κύκλοι, αναφερόµενοι στη θέση του Μεσσήνιου ότι η παρούσα συγκυρία κάθε άλλο παρά προσφέρεται για επαφές µε την αντίπερα όχθη του Αιγαίου, υπενθύµιζαν ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι επαφές για τα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης όχι µόνο συνεχίζονταν κανονικά σε όλα τα επίπεδα (χωρίς να λείπουν οι κατ’ ιδίαν συνοµιλίες του µε τον Ταγίπ Ερντογάν), αλλά οι δύο πλευρές έφθασαν στο σηµείο να υπογράψουν ακόµα και µια σειρά συµφωνιών που άγγιζαν το πλαίσιο της λεγόµενης «θετικής ατζέντας», που συνιστά και τη βάση των διεργασιών που θα πραγµατοποιηθούν στην Αθήνα την 7η ∆εκεµβρίου και για την οποία γίνεται τόσο µεγάλη συζήτηση αυτό τον καιρό.

Κι όλα αυτά, βεβαίως, χωρίς να υφίσταται η γεωστρατηγική κρισιµότητα της δεδοµένης χρονικής περιόδου και δίχως η χώρα να διαδραµατίζει, όπως σήµερα, τον ρόλο του πλέον αξιόπιστου εταίρου της ∆ύσης, πλησίον µιας περιοχής η οποία φλέγεται σε Βορρά και Νότο. Για να µην αναφερθούµε και στην αλλαγή στάσης της Αγκυρας, που, όπως και να το κάνεις, βοηθάει στην εντός κι εκτός συνόρων επικοινωνιακή στήριξη της σύγκλησης του Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασίας. Ετσι, για να θυµούνται οι παλαιοί και να µαθαίνουν οι νεότεροι...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής