Αν υπάρχει µία εκδήλωση που πήρε δηµοσιότητα για τους εντελώς αντίθετους λόγους από αυτούς που διοργανώθηκε, ήταν η ηµερίδα του Ινστιτούτου InSocial σε συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Βρέθηκε στο επίκεντρο για τον αποκλεισµό του βουλευτή και τοµεάρχη Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Χριστοδουλάκη (φωτ.), από αυτήν. ∆εν κλήθηκε να συµµετάσχει ως οµιλητής, παρά το ότι σε αντίστοιχη εκδήλωση του Ινστιτούτου και του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία ο τοµεάρχης Παιδείας, Στ. Παραστατίδης, ήταν εκ των βασικών οµιλητών.

Ο αποκλεισµός Χριστοδουλάκη αναλύεται στο εσωτερικό του κόµµατος ως «τιµωρία» του Νίκου Ανδρουλάκη για τη συµµετοχή του στην εκδήλωση Τεµπονέρα και Αχτσιόγλου. Τα πιο έµπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συνοµιλίες τους λένε ότι ο Χριστοδουλάκης αποκλείστηκε γιατί αποτελεί το πρόσωπο της επόµενης ηµέρας στο κόµµα. Αν και δεν δείχνει πρόθυµος να αµφισβητήσει την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ούτε και να εκδηλώσει ηγετικές τάσεις σε αυτή τη φάση, η πορεία του και ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών φαίνεται πως ενεργοποιούν αντανακλαστικά ανασφάλειας στην ηγετική οµάδα.

Ο Μ. Χριστοδουλάκης υπήρξε προσωπική επιλογή της Φώφης Γεννηµατά για τη θέση του γραµµατέα του κόµµατος σε ηλικία µόλις 27 ετών, ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσµούς µε τον τότε διευθυντή του γραφείου της, Μανώλη Οθωνα, και µε όλη την τότε ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ, την οποία συµπλήρωναν ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Κώστας Γείτονας και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Από τους γνώστες της ΠΑΣΟΚικής ανθρωπογεωγραφίας δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το «παρών» στην εκδήλωση όπου συµµετείχε µε την Αχτσιόγλου και τον Τεµπονέρα, προκαλώντας εκνευρισµό στη Χ. Τρικούπη, έδωσε για τον ίδιο ο Φώτης Αποστολόπουλος, που αποτελούσε το πρόσωπο της απολύτου εµπιστοσύνης της Φώφης Γεννηµατά. Εκεί βρέθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ∆ηµήτρης Κουσελάς.

Τα στελέχη τόσο στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου όσο και στις κινήσεις που συµµετέχουν στο ΠΑΣΟΚ, όπως η Ανανεωτική Αριστερά του Θόδωρου Μαργαρίτη, βλέπουν τον Χριστοδουλάκη απολύτως θετικά, καθώς του πιστώνουν µια κουλτούρα διεύρυνσης του κόµµατος και συνεπή στάση υπέρ των συνεργασιών υπό προγραµµατικούς όρους. Αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι συνοµιλεί συχνά σε θετικό κλίµα και µε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που πρόσφατα διαφοροποιήθηκε για τα µη κρατικά ΑΕΙ. ∆ιαρκώς στο πλευρό του βρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ διατηρεί διαύλους και µε τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Παράλληλα, έχει ισχυρούς δεσµούς µε ένα διευρυµένο δίκτυο συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, από τον ΟΣΕ µέχρι τον τραπεζικό τοµέα. Καθώς προέρχεται από την ΠΑΣΠ του Πολυτεχνείου, ένα συµπαγές µπλοκ νεολαίων και φοιτητών τον στηρίζει ανοιχτά.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά