Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Κοτζιάς και Ευ. Βενιζέλος. Κάποια στιγμή στη συζήτηση υπήρξε ένταση, επειδή ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι «ο αέρας μυρίζει ότι ήδη έχει γίνει αποστρατιωτικοποίηση από αρκετά βαριά όπλα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, το οποίο θυμίζει τον τρόπο της καταστροφής της Κύπρου». Η Ντόρα Μπακογιάννη τού απάντησε πως «δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε με νόημα: «Αποδεικνύεται ότι η Μεταπολίτευση δεν τελείωσε».

! Τις τελευταίες ημέρες, και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δεχτεί επιθέσεις από πιστούς και κληρικούς κατά τις επισκέψεις τους σε ναούς.

«Κατασπάραξε» τον Τεµπονέρα

Αν κάποιος τέθηκε εντελώς στο περιθώριο από τις αλλαγές που ανακοίνωσε στα όργανα του κόµµατος ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτός δεν είναι άλλος από τον ∆ιονύση Τεµπονέρα. Ο τελευταίος, που ύψωσε τις προηγούµενες ηµέρες την παντιέρα της αµφισβήτησης απέναντι στον Στ. Κασσελάκη, δεν θα έχει προνοµιακή παρουσία στο Εκτελεστικό Γραφείο της Κουµουνδούρου, ενώ έχει ήδη διακοπεί και η επαφή του µε την ΚΟ του κόµµατος, καθώς πριν από έναν µήνα ο Στ. Κασσελάκης τον «απέλυσε» από επιστηµονικό συνεργάτη στη Βουλή. Ο υποβιβασµός του Π. Πολάκη στη θέση του τοµεάρχη ∆ιαφάνειας θα ήταν φρόνιµο να µην αξιολογηθεί ως ρήξη στις σχέσεις του µε τον Στ. Κασσελάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αποδέχτηκε να αποχωρήσει από τη θέση του συντονιστή των κοινοβουλευτικών τοµέων του κόµµατος σε συνεννόηση µε τον Στ. Κασσελάκη. Σηµαντική στη νέα «ανθρωπογεωγραφία» των οργάνων της Κουµουνδούρου είναι η αναβάθµιση του Γ. Σαρακιώτη και της Ραλλίας Χρηστίδου, που θα συντονίζουν το κοινοβουλευτικό έργο, της Μαρίνας Κοντοτόλη, συντρόφου του Γ. Ραγκούση, που αναλαµβάνει αναπληρώτρια τοµεάρχης Οικονοµικών, φτιάχνοντας δίδυµο µε τον Ν. Παππά, καθώς επίσης και η τοποθέτηση του Θ. Μωραΐτη στη θέση του διευθυντή της ΚΟ. Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται στο µέλλον να διεκδικήσει και τη θέση του γραµµατέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, νέοι παράγοντες στο κόµµα αναδεικνύονται οι Λευτέρης Κρέτσος και Γιάννης Μπουρνούς, που ο Στ. Κασσελάκης «έβαλε» στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Σήμερα οι λεπτομέρειες για το placement για την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς και οι στόχοι που ξεπερνιούνται στο Χ.Α.

Στο ΣΕΦ η Νέα Αριστερά

Με σύνθημα «η πολιτική επιστρέφει» και την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση ξεκίνησε χθες το απόγευμα η πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ. Έπειτα από 120 και πλέον ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Νέα Αριστερά κλείνει τον πρώτο κύκλο συγκρότησής της, αποκτά κεντρική οργανωτική δομή και οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο της Νέας Αριστεράς, ενώ θα εγκριθεί και η πολιτική διακήρυξη. Όπως έγινε γνωστό από το δελτίο Τ ύπου του κόμματος, «η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής μάχης, αλλά και της διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Η Νέα Αριστερά φτάνει στην Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη με νέα πρόσωπα και εκπροσώπηση από πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους».

Αναψηλάφηση (;) της δολοφονίας Γ. Καΐλη

Να ανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας από τη χούντα του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Καΐλη, που συνελήφθη και δολοφονήθηκε, ύστερα από άγριο βασανισμό, τον Φεβρουάριο του 1974, θα ζητήσει επίσημα η πρυτανεία της ΑΣΚΤ. Το ανακοίνωσε η πρύτανης της σχολής, δρ Ερατώ Χατζησάββα, από την πατρίδα του φοιτητή, το μαρτυρικό και ιστορικό Δίστομο, σε μια εξαιρετική εκδήλωση που οργάνωσαν ο Πολιτισμικός Σύλλογος της κωμόπολης της Βοιωτίας και ο Δήμος Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας για τη συμπλήρωση 50 ετών από τη δολοφονία του νεαρού ζωγράφου, που αναφέρθηκε ως ο 25ος νεκρός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Για τον θάνατο του Γιάννη Καΐλη τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, μεταδικτατορικά, της δικηγόρου Φιλάνθης Ψυρρή είναι εντυπωσιακά και συμπληρώνονται τώρα με τη μεγάλη έρευνα που έχει κάνει ο ιστορικός Δημήτρης Βεριώνης για 280 θύματα των δικτατόρων, το βιβλίο του οποίου «Θάνατοι στη χούντα» κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου 2024.