Καθηγητής ή πολιτικός;
Και να ήθελα σήμερα να κάνω κριτική στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Συρίγο, ο οποίος με τις αμφίσημες δηλώσεις που έκανε για τη Συνθήκη της Λωζάννης έδειξε πως στις εμφανίσεις του «μπερδεύει» τα ρούχα των ιδιοτήτων του, μιλώντας ως καθηγητής στην πολιτική και ως πολιτικός στα πανεπιστήμια, εμφανίστηκε ξαφνικά ο Στέφανος Κασσελάκης, γελοιοποιώντας εντελώς το θέμα, αφού πήγε να το συνδέσει με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μιλάμε για σατανική επιχειρηματολογία. Μόνο ένας αστυνόμος Σαΐνης θα έβγαζε τέτοιο πόρισμα: πως ο κ. Μητσοτάκης τρομοκρατήθηκε από τις διαστάσεις που πήραν οι δηλώσεις του κ. Συρίγου και έκανε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας.

Πάντως, ασχέτως με τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου, το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κάθε φορά την ευκαιρία για να πουλήσει «σύγχρονο εθνικισμό» στο όνομα της πατριωτικής Αριστεράς, υποδυόμενος πότε τον «Τουρκοφάγο» και πότε τον ιεροκήρυκα της καθαρόαιμης υπόστασης της ελληνικής φυλής, χαρακτηρίζοντας υποτιμητικά ατζέντα Ισλαμαμπάντ το ενδεχόμενο εισαγωγής εργατών από το Πακιστάν στη χώρα μας, είναι η επιτομή της πολιτικής γελοιότητας. Μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να του τη βγαίνει από τα αριστερά, χαρακτηρίζοντας «ρατσιστικό» τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση της αναζήτησης εργατών γης από το Πακιστάν.


Χωρίς ευχολόγια και ακαδημαϊκές αναλύσεις


Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του και υπεύθυνου του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρη Μάντζου, τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου δεν τις «δαιμονοποίησε» ως ύποπτες για την εξυπηρέτηση ενός πανούργου σχεδίου σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά τις έκρινε προσεκτικά και με εθνικά υπεύθυνο τρόπο για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αμφίσημες δηλώσεις όπως οι πρόσφατες του κυρίου Συρίγου. Θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους, και κυρίως στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις τους μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά προς τον σκοπό προώθησης των ανιστόρητων και παράνομων αιτιάσεών της. Η ευφορία που δημιούργησε στην κυβέρνηση η Διακήρυξη των Αθηνών δεν δικαιολογεί κινήσεις και δηλώσεις με άγνοια κινδύνου. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βελτιώνονται με ευχολόγια και ακαδημαϊκές αναλύσεις, αλλά με έμπρακτη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πνεύμα καλής γειτονίας και εγκατάλειψη της αναθεωρητικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Μάντζος. Δίχως κραυγές και συνωμοτικές εικασίες.


Κάθε αποστολή έχει το ρίσκο της


Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τη μετακίνηση του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας συνέπεσαν με την προγραμματισμένη συνέντευξη του τελευταίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού σχετικά με την ανάθεση των νέων καθηκόντων του, έδειξε πως είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή και δεν τον φοβίζει τίποτα. «Δεν είμαι από τους πολιτικούς που έχουν φοβηθεί δύσκολες αποστολές στη ζωή τους», ανέφερε. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπόσχεται πως θα «κάνει θαύματα» από τη μία μέρα στην άλλη στο νέο του πόστο.


Το...έργο του ΚΚΕ


Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το ΚΚΕ ανέφερε ότι προάγεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης μέσα από την αναβάθμιση συγκεκριμένων προσώπων. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός τονίζεται: «Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες “διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης “μεταρρυθμιστικής” ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν».


Οι απόψεις του Πολάκη


Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να δώσει πρώτος και καλύτερος το δικό του επικοινωνιακό στίγμα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να ταΐσει με υλικό τα τρολ της Αριστεράς στο διαδίκτυο. Έγραψε λοιπόν στο fb: «Έξι μήνες στο Υγείας, το απόλυτο μηδέν ο Χρυσοχοΐδης… Τον γυρίζει εκεί που ξέρει καλά, να ρίχνει ξύλο στις πλατείες! ΥΓ: Στο Υγείας ο “αδιευκρίνιστος” της Νοβάρτις, ο αρχειοθετημένος από τον Καψιμάλη. Μέρες λαμπρές για το ΕΣΥ ξημερώνουν ξανά!… Θα γλεντήσουμε… Ξεκίνα με την Ταβιανάτου, Άδωνι, βγάλ’ την από τον Ερυθρό, πάρ’ την στο υπουργείο να σε συμβουλεύει!!! (41%… και η “χαρακτηριστική κουφότητα” επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος)»


Συνάντηση γνωριμίας


Συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος θα έχει η Νέα Αριστερά την ερχόμενη Κυριακή. «Σε περιμένουμε την Κυριακή 7/1 στις 19.00 στον χώρο της Σχεδίας Shedia Home (Κολοκοτρώνη 56), να πιούμε ένα ποτό -ή και παραπάνω-, να τα πούμε και από κοντά σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας των δημοσιογράφων με τη Νέα Αριστερά. Τα λέμε εκεί!» ήταν το μήνυμα-πρόσκληση που έλαβαν οι συντάκτες που καλύπτουν το κόμμα.

*Από τους λίγους βουλευτές που για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και συγκεκριμένα το μετρό, είναι ο Κώστας Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατεβαίνει από το Χαλάνδρι στο Σύνταγμα μόνο με το μετρό, και το αυτοκίνητο που του έχει παραχωρηθεί από τη Βουλή το χρησιμοποιεί μόνο για να μεταβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια. Αν μη τι άλλο, αυτό τον τιμά.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4 Ιανουαρίου