Ο Σαίξπηρ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «μάσκες που έπεσαν» και το Τριώδιο

Στην κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Πολύ κακό για το τίποτα» που παρουσιάστηκε πρώτη φορά επί σκηνής το 1600 μ.Χ. θα μπορούσε κάλλιστα να βασιστεί και το σενάριο της εσωκομματικής ιστορίας που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή η πλοκή του συγκεκριμένου πονήματος του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα ξεκινά μέσα από μια γιορτή μεταμφιεσμένων, κατά διαβολική σύμπτωση και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συνέπεσε με το άνοιγμα του Τριωδίου, ενώ η φράση «έπεσαν οι μάσκες» ακούστηκε και από τις δύο πλευρές, που επί τέσσερις ημέρες διαγκωνίζονταν στο Taekwondo για μια τρύπα στο νερό.

Την έκπληξη -στο τέλος- απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα την κάνει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μην εκπλαγείτε εάν τη βγει και στον Νίκο Ανδρουλάκη.


Άδειασε τον Αλέξη και ο Νίκος Παππάς

Όσα γράφαµε τις προηγούµενες ηµέρες για τον αµφιλεγόµενο ρόλο που διαδραµάτιζε ο Νίκος Παππάς στις παρασκηνιακές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ νοµίζω πως επαληθεύτηκαν µε τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Όλο το παιχνίδι του συνεδρίου το έστησε πάνω στη δική του στρατηγική, ώστε και σε ατοµικό επίπεδο να συνεχίζει να βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων ως επιδραστικός παράγοντας, ακόµη και αν η στάση του αυτή έπαιρνε τα χαρακτηριστικά της αποδοκιµασίας και του «αδειάσµατος» του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Παππάς, στηρίζοντας µε τις παρασκηνιακές του ενέργειες τον Στέφανο Κασσελάκη για ανανέωση της εµπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από το σώµα του συνεδρίου, εξ αντικειµένου ακύρωσε τη «λύση» που είχε προτείνει ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας την προκήρυξη εσωκοµµατικών εκλογών από τη βάση µε αντίπαλο την Όλγα Γεροβασίλη, που θα εµφανιζόταν σε µια τέτοια περίπτωση ως η εκλεκτή της «καρδιάς» του τέως πρωθυπουργού.
Βλέποντας ο Ν. Παππάς ότι ο Αλ. Τσίπρας πάει να στήσει ένα σκηνικό κρίσης ηγεσίας, για να δώσει το προβάδισµα στην Όλγα Γεροβασίλη, λογικό ήταν να αισθανθεί προδοµένος και αδικηµένος. Ήταν µια πράξη ταπεινωτική για τον ίδιο, καθώς ο Αλ. Τσίπρας έβαζε «ταφόπλακα» στην προσωπικότητά του και τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Επέλεξε λοιπόν να µείνει στο κόλπο του εσωκοµµατικού παιχνιδιού, µοιράζοντας «αβανταδόρικες» πάσες στον Στ. Κασσελάκη, ώστε αυτός να νιώθει στο τέλος και υποχρεωµένος απέναντί του, επειδή τον «έσωσε» µαζί µε τον Σ. Φάµελλο από την «παγίδα» που πήγε να του στήσει ο Αλ. Τσίπρας. Κοινώς, κι αν είσαι και Παππάς, στον Τσίπρα απέναντι θα πας.

Τρεις κι ο κούκος, και η Γεροβασίλη

Αφού έκανε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «αμέρικαν μπαρ», με την πολύτιμη βοήθεια του Νίκου Παππά και του Σωκράτη Φάμελλου, λογικό ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης να δώσει έναν τόνο «διασκεδαστικής» εξωστρέφειας στη συνέχεια, προσκαλώντας τους βουλευτές του κόμματος να γιορτάσουν όλοι μαζί την επιτυχία του με μουσική και ποτάρες. Πού; Στον «Κούκο», ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ξέρω εάν επέλεξε το συγκεκριμένο κατάστημα για να στείλει ενωτικό μήνυμα στη λογική πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», αλλά την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το ρεπορτάζ η φάση ήταν πως στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν «τρεις και ο κούκος». Εμφανίστηκαν μεν πολλοί βουλευτές, αλλά εκείνη που θα έκανε τη διαφορά, εάν πήγαινε σε αυτή τη συνάντηση, ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. Η τελευταία επέλεξε να πάει στο σπίτι της για ύπνο, έχοντας προφανώς ήσυχη τη συνείδησή της.

Μονόδρομος οι παραιτήσεις

Το γεγονός ότι η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, όπως και ο αναπληρωτής της, Γιώργος Βασιλειάδης, εμφανίζονταν τις ημέρες του συνεδρίου να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές ζυμώσεις που γίνονταν, με σκοπό να ανοίξουν οι διαδικασίες εκπαραθύρωσης του Στέφανου Κασσελάκη από την αρχηγία του κόμματος, είναι -αν μη τι άλλο- ένας σοβαρός λόγος να υποβάλουν σήμερα κιόλας τις παραιτήσεις τους. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να πρωταγωνιστήσουν ως θεσμικοί παράγοντες, για να αποτρέψουν την εσωτερική κρίση που προκλήθηκε από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά με τη στάση τους ενθάρρυναν την «αντικατάσταση» του Στ. Κασσελάκη, αποτελεί μέγιστης σημασίας πολιτικό θέμα. Οπότε για τους ίδιους, από τη στιγμή που ενεπλάκησαν σε διαβουλεύσεις υπονόμευσης και ανατροπής του Στ. Κασσελάκη, η παραίτησή τους σήμερα κιόλας από τις θέσεις που κατέχουν είναι μονόδρομος.